Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brīdinot par riskiem, ko rada EP autortiesību direktīva, tiek bloķēta Vikipēdija latviešu valodā

Dienu pirms Eiropas Parlamenta balsojuma par autortiesību direktīvu, kas paredz ierobežojumus interneta lietošanā, nobloķēta Vikipēdija latviešu, kā arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valodās.

Izmantojot Vikipēdiju latviešu valodā uzreiz parādās paziņojums, kura saturs vēsta, ka 5. jūlijā Eiropas Parlamentā notiks balsojums, vai turpināt virzīt autortiesību direktīvas piedāvājumu, kurš, ja tiks apstiprināts, ievērojami kaitēs interneta brīvībai.

"Tā vietā, lai direktīva atjauninātu autortiesību likumus Eiropā, veicinot visu pilsoņu līdzdalību informācijas sabiedrībā, tā paredz pretējo - apdraud tiešsaistes brīvību un liedz tīmekļa piekļuvi, radot jaunus šķēršļus, filtrus un ierobežojumus. Ja priekšlikums tiks apstiprināts esošajā formā, var kļūt neiespējami dalīties ar ziņu rakstu sociālajos tīklos vai atrast to meklētājprogrammā, līdz ar to apdraudēta būtu arī Vikipēdija," teikts paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka pret priekšlikumu jau stingri iebilduši vairāk nekā 70 datorzinātnieki, starp tiem pasaules tīmekļa radītājs Tims Bērnerss-Lī, 169 akadēmiķi un zinātnieki, 147 organizācijas, kas strādā cilvēktiesību, preses brīvības, zinātniskās izpētes jomā un tehnoloģiju industrijā, kā arī Wikimedia Foundation, bezpeļņas organizācija, kas cita starpā veicina šīs brīvās enciklopēdijas attīstību.

Šo iemeslu dēļ Vikipēdijas latviešu un arī citu valodu kopienas ir nolēmušas liegt pieeju visām enciklopēdijas lapām.

"Mēs vēlamies turpināt piedāvāt brīvu, atvērtu, kopīgi veidotu enciklopēdiju ar pārbaudāmu saturu. Mēs aicinām visus Eiropas Parlamenta deputātus balsot pret piedāvāto redakciju, no jauna atvērt diskusiju un apsvērt daudzos ieteikumus no Wikimedia organizācijām, sākot ar 11. un 13. panta izņemšanu, panorāmas brīvības ieviešanu visā ES un sabiedrības īpašumā nodoto darbu aizsardzību," teikts paziņojumā.
 

Paziņojuma teksts: 

Dārgo lasītāj,

2018. gada 5. jūlijā Eiropas Parlamentā notiks balsojums, vai turpināt virzīt autortiesību direktīvas piedāvājumu, kurš, ja tiks apstiprināts, ievērojami kaitēs Interneta brīvībai.

Tā vietā, lai direktīva atjauninātu autortiesību likumus Eiropā, veicinot visu pilsoņu līdzdalību informācijas sabiedrībā, tā paredz pretējo — apdraud tiešsaistes brīvību un liedz tīmekļa piekļuvi, radot jaunus šķēršļus, filtrus un ierobežojumus. Ja priekšlikums tiks apstiprināts esošajā formā, var kļūt neiespējami dalīties ar ziņu rakstu sociālajos tīklos vai atrast to meklētājprogrammā; apdraudēta būtu arī Vikipēdija.

Pret priekšlikumu jau stingri iebilduši vairāk nekā 70 datorzinātnieki, starp tiem pasaules tīmekļa radītājs Tims Bērnerss-Lī (avots), 169 akadēmiķi un zinātnieki (avots), 147 organizācijas, kas strādā cilvēktiesību, preses brīvības, zinātniskās izpētes jomā un tehnoloģiju industrijā (avots), kā arī Wikimedia Foundation, bezpeļņas organizācija, kas cita starpā veicina šīs brīvās enciklopēdijas attīstību (šeit).

Šo iemeslu dēļ Vikipēdijas latviešu un arī citu valodu kopienas ir nolēmušas liegt pieeju visām enciklopēdijas lapām. Mēs vēlamies turpināt piedāvāt brīvu, atvērtu, kopīgi veidotu enciklopēdiju ar pārbaudāmu saturu. Mēs aicinām visus Eiropas Parlamenta deputātus balsot pret piedāvāto redakciju, no jauna atvērt diskusiju un apsvērt daudzos ieteikumus no Wikimedia organizācijām, sākot ar 11. un 13. panta izņemšanu, panorāmas brīvības ieviešanu visā ES un sabiedrības īpašumā nodoto darbu aizsardzību.

https://meta.wikimedia.org/wiki/SaveYourInternet

Top komentāri

>:-)
&
Ejot pa sētnieka nupat svaigi nomēzto trotuāru arī neaizmirstat samaksāt , arī pašrocīgs unikāls , katru reizi savādāks roku darbs :D
ai laiki, ai tikumi
a
Ja autortiesības saglabātos, piemēram, 10 vai 20 gadus pēc darba radīšanas, tas būtu saprotami. Bet ja autortiesības saglabājas visu autora dzīves laiku un vēl 70 gadus pēc nāves, tas jau ir lielākais absurds, kādu var iedomāties. Turklāt tas rada nevienlīdzību pašu autoru vidū, vienam autortiesības ilgst 50 gadi + 70 gadi, bet otram 1 gads + 70 gadi.
d
d
Nez kurš rada šīs direktīvas... Starpcitu, "labs" raksts - 1 rindkopa, pārējais copy paste.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas