Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Būveksperts: Ja kopņu montāža būtu veikta atbilstoši prasībām, Zolitūdes traģēdija nebūtu notikusi

Ja Zolitūdē sabrukušā veikala Maxima ēkas kopņu montāža būtu veikta atbilstoši likumā norādītajām prasībām, nelaime nebūtu notikusi, šodien Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izskatīšanā Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā pauda būveksperts Aigars Ūdris.

Viņš uzsvēra, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas ekspertīzes grupas rīcībā esošie dokumenti norādīja uz to, ka SIA "Vikom Industries" ražotās puskopnes tika izgatavotas 28.februārī, savukārt to uzstādīšana tika sākta jau februāra sākumā. Minētais radot šaubas par dokumentu autentiskumu. Ūdris arī norādīja, ka par šīm dokumentu nepilnībām tika informēta Valsts policija, kas bija pasūtījusi būvekspertīzi.

Apsūdzētā Ivara Sergeta aizstāvis Aigars Zvejsalnieks ekspertam vairākkārt uzdeva jautājumus saistībā ar ekspertu grupas rīcībā esošo dokumentu sistematizāciju. Atbildot Ūdris norādīja, ka pastāvēja zināma sistematizācija - arhitektūras sadaļa, būvkonstrukciju sadaļa un citas.

Būveksperts arī norādīja uz to, ka ēkas jumta konstrukcijas nogruvums bija rezultāts daudzu faktoru mijiedarbībai, tai skaitā, virsbetona izturībai, skrūvju un uzgriežņu izturībai, lietus ūdens iedarbībai un citiem faktoriem.

Viņš uzsvēra, ka ēkas jumta konstrukcijas deformācija būtu bijusi pamanāma, ja tiktu veikts savlaicīgs monitorings. Eksperts norādīja, ka tad, kad tika veikts slogošanas eksperiments, ēkas jumta konstrukcijas sabruka 37 stundu laikā, taču eksperimenta laikā uz jumta tika uzstādīta masa, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedza slodzes apjomu, kas atradās uz ēkas jumta traģēdijas laikā. Ūdris norādīja, ka visstraujākā deformācija sākās aptuveni četras stundas pirms eksperimenta konstrukcijas sabrukšanas, tādēļ viņš pauda, ka var secināt, ka faktiskajā ēkā šo deformāciju, ja tiktu veikti mērījumi, būtu bijis iespējams pamanīt vairāk nekā nedēļu pirms traģēdijas.

Ūdris arī komentēja, ka viens no iemesliem, kādēļ lielveikalā atskanēja ugunsdzēsības trauksmes signāli, varētu būt bijuši putekļu mākoņi, kas radušies, betona konstrukcijām izraujoties enkuriem neilgi pirms ēkas sabrukšanas. Viņš īpaši izcēla faktu, ka ugunsdzēsības trauksmju atskanēšanas reižu biežums pieauga, tuvojoties traģēdijai.

Nākamā tiesas sēde Zolitūdes traģēdijas krimināllietā paredzēta 12.decembrī plkst.10, kad tiks turpināta būveksperta izvaicāšana.

Kā ziņots, tiesā patlaban tiek izskatīta krimināllieta par 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām.

Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Krimināllietā, kuru skata Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa, apsūdzēta ir arī Maxima darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.

Top komentāri

MacBeton
M
Tikai debīliķu valstī var publiskai ēkai savest uz jumta tonnas ar akmeņiem un melnzemi, uzgraut jumtu uz 50 cilvēkiem, nogalināt tos lēnā un pretīgā nāvē, un beigās pateikt apmēram "konstrukcija bija neintegrāla un nesaturēja koherences elementus" DAUŅI!!!
Vainīgi būvnieki, bet tiesā veikaln
V
jo viņa neparedzēja, ka pirms 2 gadiem ekspluatācijā nodota jauna ēka var sabrukt.
sertificēts buv.d. vad ar stāžu 45
s
atkal viens gudrs zābaks uzradās , kopnes montē stingri ievērojot projektu , nevis kautkādas mistiskas prasības , darbu vadītājs drīkst vadīties tikai pēc projekta un atzīmēt aktos ka visi darbi izpildīti saskaņās projektu , aktā norādot projekta lapas nummuru un to kas projektu izstrādājis , nav tāds formulējums , " darbi veikti atbilstoši prasībām" , esmu montējis šādus moduļus vairākkārt , pirmkārt ekspertam bija jāredz kā šīs kopnes izgatavotas pēc pieņemtā lēmuma tās dalīt ( projekts bija izstrādāts ka tās ir visā garumā ) , kas to akceptējis un kurš kopņu dalīšanas procesu izstrādājis un atainojis to projektā , pēc kura tad darbu vadītājs viņas montē , piebilde , , visas bultskrūves un paplāksnes piegādā rūpnīca izgatavotāja ar žurnālu kurā atzīmētas visas detaļas un to atbilstība dotjai konstrukcijai ievērojot slodzes ar kādām kopnes tiek slogotas , vēlreiz atkārtošu , darbu vadītājs veic darbus stingri ievērojot visus ierakstus projekta lapu paskaidrojuma rakstos ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas