Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

CVK EP vēlēšanās prognozē ap 40% balsotāju dalību

Šajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, kas notiks sestdien, 24.maijā, paredzama ap 40% vēlētāju aktivitāte, pirmdien prognozēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) šefs Arnis Cimdars.

Atbilstoši aktuālajiem datiem Latvijā ir 1 473 043 balsstiesīgo un ap 40% dalība EP vēlēšanās būtu uzsaktāma kā "adekvāta aktivitāte," pauda Cimdars. Šāda prognoze pamatojama ar iedzīvotāju līdzīgu aktivitāti EP vēlēšanās 2004. un 2009.gadā, un līdz ar Latvijas iedzīvotāju ne pārāk strauju ieradumu maiņu Latvijā nav gaidāms būtisks balsotāju skaita pieaugums šajā pasākumā, kas vēl tikai iegūst plašāku atpazīstamību Latvijā, pauda Cimdars.

Pirmdien plkst.16 tiek atvērti visi 952 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām izveidotie vēlēšanu iecirkņi. Šajā laikā līdz vēlēšanām tajos var pieteikt blsošanu atrašanās vietā vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī. Tāpat vēlēšanu nedēļā iecirkņos varēs iepazīties ar vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību.

Savukārt no trešdienas, 21.maija, līdz piektdienai, 23.maijam, dažas stundas dienā visos vēlēšanu iecirkņos notiks iepriekšējā balsošana. Iespēju nobalsot iepriekš var izmantot jebkurš vēlētājs, un, lai balsotu iepriekš, attaisnojošs iemesls nav jāmin. Tomēr, tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi strādās šādi: trešdien, 21.maijā, no plkst.17 līdz plkst.20, bet 22.maijā, - no plkst.9 līdz plkst.12, piektdien, 23.maijā, - no plkst.10 līdz plkst.16.

Savukārt  pašā vēlēšanu dienā iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 20. Balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc tam un tiks pabeigta jau dažu stundu laikā. Tomēr provizoriskos vēlēšanu rezultātus publiskos vien svētdien ap pusnakti, kad atbilstoši Eiropas Parlamenta pieņemtajam likumam būs slēgti visi vēlēšanu iecirkņi visās valstīs. Pēdējie iecirkņi būs atvērti Itālijā līdz plkst.23 (pēc vietējā laika).

Balsošanas procedūra šajās EP vēlēšanās neatšķirsies no iepriekšējām - katrs balsotājs iecirknī saņems vēlēšanu zīmju komplektu (tajā šajās vēlēšanaš ir 14 zīmes ar partiju vai partiju apvienību kandidātu sarakstiem) un vienu vēlēšanu aploksni. Lai nobalsotu, no visām vēlēšanu zīmēm jā izvēlas viena zīme ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlētājs iecerējis balsot. Vēlēšanu zīmē var ar "+" atzīmēt tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai izsvītrot to kandidātu vārdus, kurus neatbalsta. Citas atzīmes, piemēram, mīnuss neatbalstāmam kandidātam, vēlēšanu zīmi nepadara nederīgu, taču netiek pieskaitīta attiecīgā kandidāta balsu skaitam.

Vēlēšanu zīmē drīkst arī neizdarīt nekādas atzīmes - tādējādi vēlētājs parādīs, ka pierkīt partijas vai partiju apvienības iesniegtajam kandidātu izkārtojumam.

Kad zīme aizpildīta, tā jāizvieto vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē. Aploksnē drīkst atrasties tikai viena izvēlētā vēlēšanu zīme!

Nobalsot šajās vēlēšanās varēs, izmantojot vai nu pilsoņa pasi, vai personas apliecību (eID karti). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pūpols ieņems Melbārdes vietu EP

No Nacionālās apvienības (NA) saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startējošais Ansis Pūpols stāsies Daces Melbārdes (JV) vietā Eiropas Parlamentā (EP), viņai noliekot mandātu priekšlaicīgi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas