Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dārzeņu cīņas var būt letālas

Rīgas Centrāltirgū Polijas dārzeņi ieņem būtisku vietu. Kaut gan kartupeļi un burkāni teju visi ir pašmājās audzēti, 25% gurķu un 50% tomātu ir no Polijas. No šīs valsts patlaban ir teju visas zemenes un kazenes. Tā kā Latvijā zemnieki lielogu mellenes īpaši neaudzē, arī šajā segmentā Polijai nozīmīga vieta, piepildot 70% no piedāvājuma.

Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels Dienai teic, ka tirgotāji pagaidām vēl nav pauduši bažas par iespējamo Polijas dārzeņu konkurences palielināšanos. Visticamāk, tāpēc, ka ziņa par Krievijas sankcijām pret šo valsti, aizliedzot augļu un dārzeņu importu no 1.augusta, pienākusi nesen. Jakovels uzskata, ka tirgū jebkurā gadījumā paliks arī pašmāju produkti, jautājums gan esot par to, kādas būs proporcijas."Ir pircēji, kas, patriotisku jūtu vadīti, vienmēr izvēlēsies Latvijas produktus, par sekundārām uzskatot kvalitatīvās īpašības. Šeit jāpiebilst, ka reizēm pašmāju produkti ir nekvalitatīvāki par importa produktiem. Pēdējā laikā esam novērojuši, ka cilvēki arvien vairāk sāk pievērst uzmanību preces kvalitātei un cenai, izcelsmes faktors pakāpeniski zaudē savu nozīmi. Turklāt nacionālajam produktam ir diezgan augsta cena," norāda Jakovels.Kaut gan augstā cenā ir skaidrojama ar mazajiem apjomiem, Latvijas Tirgu savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Šmite gan oponē izteikumiem par kvalitāti. Viņa saka, ka Polijas dārzeņi ir vērsti uz garāku loģistikas ķēdi, tiem izmanto vairāk pesticīdu, lai produkcija ilgāk spētu saglabāties.Polijas trumpis ir garās vasaras. Kad Latvijā sezona jau beigusies, tur tā vēl turpinās. "Garās vasaras dēļ Polija arī spēj piedāvāt tādu produkciju, kas mūsu zemniekiem nav," teic Šmite, aicinot atbalstīt vietējos ražotājus. "Nevar viennozīmīgi teikt, ka cenu samazināšanās dēļ mēs automātiski esam ieguvēji. Jebkuras lētas produkcijas pieplūdums un apjoma palielināšanās varētu ietekmēt vietējo zemnieku produkcijas konkurētspēju. Valsts ekonomika ir savstarpēji saistīta un svarīgi, ka mēs naudu atstājam savā valstī."Kooperatīvās sabiedrības _Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa raidījumam 900 sekundes _uzsvēra, ka Krievijas noteiktais aizliegums Polijas dārzeņu importam Latvijas ražotājiem draud ar bankrotu un tirgus sabrukšanu. Viņa pauda bažas, ka Latvijā masveidā varētu ieplūst zemas kvalitātes produkcija.Latvijas Tirgu savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Šmite Dienai gan noraidīja šādu iespēju, sakot, ka mūsu tirgus darbojas pēc Eiropas Savienības standartiem un jebkurai importa produkcijai jāatbilst noteiktām prasībām. Tiesa gan, atbildīgajām iestādēm būs jāveic intensīvāki kontroles pasākumi.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 1.augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas