Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

E-pakalpojumi no nākamā gada – plašāki un drošāki

Viena no izmaiņām skars būtībā katru iedzīvotāju – no nākamā gada 1. maija eID karte ir noteikta kā primārais personu apliecinošais dokumenta veids, tas nozīmē, ka katram Latvijas iedzīvotājam no 14 gadu vecuma būs pieejams arī eParaksts.

Savukārt komersantiem, kuri sniedz e-pakalpojumus un veic personu elektronisku identifikāciju, jāņem vērā izmaiņas Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, kas nosaka, ka no 2023. gada 1. februāra elektronisko pakalpojumu sniedzējiem pakalpojumos, kas pilnībā vai daļēji tiek sniegti elektroniskā veidā, jānodrošina iespēja tos saņemt, izmantojot nacionālos elektroniskās identifikācijas līdzekļus – eID karti un mobilo lietotni eParaksts mobile.

Plašas iespējas

Valsts a/s Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) komersantiem jau patlaban bez maksas nodrošina plašu pakalpojuma grozu nacionālo eParaksta rīku integrācijai, kas ietver vairākas tehnoloģiskās funkcionalitātes:

  • e-Identitātes platforma ietver e-Identitātes apliecināšanas funkciju ar visiem rīkiem, kurus nodrošina valsts (eID, eParaksts mobile, eParaksts karte).
  • Parakstīšanās platforma, kas ļaus gan pašam komersantam, gan viņa klientiem interneta vietnē parakstīt dokumentus. Arī parakstīšanās tiek nodrošināta bez maksas.

Vērts atgādināt, ka e-Identitātes platforma papildus nodrošina arī personas pilngadības identifikāciju digitālajā vidē, piemēram komersantiem, kuri attālināti sniedz pakalpojumus vai veic akcizēto preču tirdzniecību.

e-Identitātes platformu iespējams integrēt portālos, lietotnēs un pakalpojumu sniegšanas interneta vietnēs. Lai to saņemtu, komersantam uzņēmuma profilā jāpiesakās pakalpojumam, jānoslēdz līgums ar LVRTC un sadarbībā ar savu tehnoloģisko risinājumu partneri risinājums jāintegrē portālā vai informācijas sistēmā, skaidro LVRTC pārstāvji, piebilstot, ka arī turpmāka risinājuma izmantošana visām iesaistītajām pusēm – gan iedzīvotājiem, kuri identificēs sevi ar eParaksta rīkiem, gan komersantam, kuri savā portālā šādu pakalpojumu nodrošinās, – būs pilnībā bez maksas.

Jau patlaban vairāk nekā 300 informācijas sistēmās vai portālos ir ieviesta e-Identitāte pārbaude vai parakstīšanas iespēja ar nacionālajiem eParaksta rīkiem. Kā vienu no galvenajām priekšrocībām komersanti atzīmē pakalpojuma uzticamību, kā arī to, ka visiem iesaistītajiem – gan portāla turētājam, gan gala lietotājiem – eParaksta rīku izmantošana ir bez maksas.

LVRTC speciālisti norāda, ka pēdējā laikā būtiski pieaug arī sabiedrības interese par eParaksta izmantošanu. Šogad pirmajos desmit mēnešos e-Identitāte ar eParaksta rīkiem apliecināta vairāk nekā 6,7 miljonus reižu, kas ir par 40% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā.

Ņemot vērā, cik plaši šobrīd visdažādākie pakalpojumi tiek izmantoti e-vidē un cik bieži iedzīvotāji apliecina identitāti, šis ilgtermiņā ļaus komersantiem arī būtiski ietaupīt finanšu līdzekļus, kas līdz šim tērēti citu e-Identitātes apliecināšanas līdzekļu uzturēšanai vai izmantošanai.

e-Identitātes un parakstīšanas API

Ik gadu palielinās pakalpojumu klāsts, ko dažādu komersantu klienti vēlas saņemt attālināti. Tieši tāpat ik dienu pieaug procesu apjoms, ko uzņēmumu darbinieki veic vai varētu paveikt digitālajā vidē vai pat savā viedtālrunī ērti un droši. Un šajā jomā LVRTC piedāvātie integrācijas risinājumi nodrošina vienkāršus un pieejamus rīkus, lai ieviestu drošu elektronisko parakstu un elektroniskās identitātes apliecināšanu jebkuras organizācijas procesos.

"Tiekoties klātienē pirms līguma parakstīšanas vai vienošanās slēgšanas, partnerim vai klientam lūdzam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Šobrīd arvien biežāk darījumi notiek digitālajā vidē, tāpēc ir ļoti būtiski attālināti ievērot tādus pašus drošības standartus kā klātienes saziņā. Līdz ar to komunikācija ar klientu vai sadarbības partneri digitālajā vidē sākas ar drošu un juridiski korektu partnera vai klienta identificēšanu," norāda LVRTC eksperti.

Uzņēmējiem patlaban ir pieejama virkne autentifikācijas līdzekļu, tomēr, ja ir obligāta nepieciešamība vai vienkārši vēlme, lai digitāli tiktu ievērotas klātienes saziņas drošībai pielīdzinātas tehnoloģijas, ir iespēja izmantot valsts nodrošinātos e-Identitātes apliecināšanas rīkus.

Tādi ir mobilā lietotne eParaksts mobile un eID karte, kas ir Latvijā un visā Eiropas Savienībā atzīti par kvalificētiem paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas rīkiem.

Tas nozīmē, ka e-Identitātes apliecināšana ar tiem ir pielīdzināma personas identitātes apliecināšanai klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Turklāt vērts piebilst – LVRTC izsniegtie eParaksta rīki ir vienīgie Latvijā, kas saņēmuši šādu akreditāciju. 

e-Parakstīšanas un dokumentu pārvaldības funkcionalitāte

Iestādēm un organizācijām Latvijā un arī pārējā Eiropas Savienībā arvien aktuālāka kļūst ērta un vienkārša dokumentu parakstīšana un pārvaldības funkcionalitāte iekšējās un ārējās informācijas sistēmās un lietojumprogrammās.

Vienlaikus gan organizācijas darba vide, gan klientu attālināta apkalpošana kļūst arvien mobilāka, tāpēc ir būtiski, lai darbinieki var ērti un attālināti piekļūt parakstāmajiem dokumentiem un tos elektroniski apstrādāt neatkarīgi no tā, vai atrodas pie klienta, ceļā uz tikšanos, komandējumā vai birojā, jo nereti dokumentu parakstīšana vai cita veida apliecinājuma sniegšana ir nepieciešama teju reālā laika režīmā un pat stundas aizkavēšanās nav pieļaujama.

Savukārt LVRTC Parakstīšanas risinājums nodrošina elektronisko dokumentu radīšanu un pārbaudi atbilstoši Latvijas un Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām.

Pilngadības apliecināšana

Aizvien straujāk pieaugot dažādu komerciālo aktivitāšu norisei tieši digitālajā vidē, kuru starpā ir arī virkne produktu un pakalpojumu, kuras drīkst izmantot tikai pilngadīgi iedzīvotāji, proporcionāli pieaug arī komersantu un arī valsts pārvaldes nepieciešamība pārliecināties, vai konkrētais klients, kas atrodas "ekrāna otrā pusē", ir tiešām pilngadīgs.

Izteikti pastiprināti un apjomīgi produktu un pakalpojumu piedāvājums tika "pārnests" uz digitālo vidi, tādēļ aizvien lielākam komersantu skaitam radās nepieciešamība pārliecināties par klienta pilngadību digitāli, lai netiktu pārkāpti normatīvie akti, pārdodot konkrētu preci vai pakalpojumu personai, kas nav pilngadīga.

Tādēļ, turpinot uzticamības pakalpojumu attīstību, LVRTC izstrādāja jaunu eIdentitātes pakalpojumu funkcionalitāti, kas nodrošina personas pilngadības identifikāciju digitālajā vidē, šā risinājuma izmantošanu komersantiem un privātpersonām nodrošinot bez maksas.

Kā tas darbojas?

Uzņēmējs – pakalpojuma sniedzējs savā interneta vietnē integrē iespēju klientam apliecināt ar eParaksta rīkiem – eID karti, eParaksts mobile vai eParaksta karti. Saņemot integrācijas pakotni, pakalpojuma sniedzējam sadarbībā ar savu programmatūras izstrādātāju jāveic personas identitātes integrācijas risinājuma ieviešana savā portālā vai interneta veikalā.

Savukārt klients (iedzīvotājs jeb privātpersona) piesakās un arī bez maksas saņem mobilo aplikāciju eParaksts mobile vai izmanto savu eID karti, ja tajā iekļauts eParaksts.

Attiecīgi – ienākot pakalpojuma sniedzēja interneta vietnē (portāls vai e-veikals), klients autorizējas pakalpojumu saņemšanai vai pirkuma veikšanai, izmantojot savu eParaksts mobile vai eID karti. Autorizējoties tiek noteikts personas vecums, un, ja klients atbilst likumā noteiktajai vecuma prasībai, pakalpojuma sniedzējs var veikt preču vai pakalpojumu pārdošanu konkrētajai personai.

GATIS OZOLS

VIDES AIZSARDZĪBAS UN REĢIONĀLĀS ATTĪSTĪBAS MINISTRIJAS VALSTS SEKRETĀRA VIETNIEKS DIGITĀLĀS TRANSFORMĀCIJAS JAUTĀJUMOS

Valstij ir būtiski nodrošināt, ka ikvienam iedzīvotājam ir pieejams universāli pielietojams augstas drošības digitālās identifikācijas risinājums, kurš ir izmantojams kā valsts, tā privātā sektora pakalpojumu saņemšanai Latvijā un visā Eiropas Savienībā. Katram iedzīvotājam jau šobrīd tāds ir nodrošināts bez papildu maksas elektroniskajā identifikācijas kartē un mobilajā aplikācijā. Universāli pielietojuma identifikācijas rīka pieejamība nodrošinās to, ka iedzīvotāji neatkarīgi no atrašanās vietas garantēti var īstenot savas tiesības un saņemt valsts un pašvaldību pakalpojumus bez papildu administratīvā sloga. Savukārt digitālo pakalpojumu sniedzējiem Nacionālā identifikācijas rīka viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir iespēja klientu identificēt ar paralēlu, augstas uzticamības rīku, kas no valsts puses tiek nodrošināts bez maksas un kas pakalpojuma nodrošinātājam var kalpot arī kā garants gadījumos, ja kāds no citiem, esošajiem risinājumiem nav pieejams.

MIHAILS GALUŠKA

IF P&C INSURANCE IDENTITĀTES UN PIEKĻUVES PĀRVALDĪBAS GLOBĀLAIS PRODUKTU VADĪTĀJS

Visās Baltijas un Ziemeļvalstīs, kur darbojas If apdrošināšana, elektroniskais paraksts ir svarīgs konkurences instruments. Rūpīgi izvēlamies piemērotāko risinājumu katrai biznesa situācijai, ģeogrāfijai, klienta veidam un ieradumiem. Dažreiz jāizmanto "gatavie" parakstīšanas instrumenti. Ar to palīdzību jau var panākt jūtamu rezultātu biznesā – piemēram, pārņemt klientu no konkurentiem viena pārdošanas zvana laikā. Toties bieži vien elektroniskais paraksts ir dziļi integrēts mūsu pamatsistēmās vai pat mobilajās lietotnēs, lai nodrošinātu plūstošu klienta pieredzi vienlaikus ar atbilstošu juridisko aizsardzību. Manuprāt, svarīgākais faktors veiksmīgai elektroniskā paraksta ieviešanai ir spēcīga IT jurista kompetence. Paskaidrošu. Vienīgais iemesls, lai lietotu elektronisko parakstu, ir nepieciešamo pierādījumu ievākšana un saglabāšana. Mēs ievācam tos, lai sniegtu pakalpojumu klientam tūlīt un tagad. Turklāt saglabājam, lai pamatotu rīcības tiesiskumu ilgstošā laika posmā. Tātad tieši juridiskās prasības nosaka lauciņu elektroniskā paraksta IT risinājumu izvēlei.

 

ĢIRTS OZOLS

LVRTC VALDES PRIEKŠSĒDĒTĀJS

LVRTC vairāk nekā desmit gadu nodrošina valsts droša elektroniskā paraksta un arī e-Identitātes apliecināšanas risinājumu izstrādi un pakalpojumus komersantiem un iedzīvotājiem. Teju visi pakalpojumi ir bez maksas, un redzam, ka mūsu partneri – IKT risinājumu ieviesēji un izstrādātāji – arvien plašāk savu klientu biznesa procesos integrē tieši nacionālos rīkus. Apstāklis, ka tie ir bez maksas, ir ļoti būtisks, taču, šķiet, pēdējo piecu gadu laikā tikpat būtisks apsvērums par labu nacionālo e-Identitātes un eParaksta rīku izmantošanai ir arī to integrācijas un lietošanas ērtums. eParaksts mobile nav kāds īpašs darījumu kārtošanas, bet gan pavisam ikdienišķs saziņas rīks, ar kuru iedzīvotājs var apliecināt e-Identitāti, lai pieslēgtos savu pakalpojumu sniedzēju portāliem, kā arī parakstīt tiesiski saistošus dokumentus izmantošanai Latvijā, kā arī starptautiski. Arī eID kartes funkcionalitātes un pielietojumi a2īstās. Tas, ka jau nākamgad tā būs pieejama tik plašam iedzīvotāju lokam, dos pozitīvu stimulu arī komersantiem attīstīt e-pakalpojumus un dažādus risinājumus, kuros iekļauta eID kartes funkcionalitāte.

 

JĀNIS VIKLIS

FAILIEM.LV VADĪTĀJS

Failiem.lv esam integrējuši trīs līmeņu eParaksta izmantošanu: vienkārša parakstīšana jebkuram lietotājam bezmaksas, vīzēšanas un saskaņošanas procedūra un dokumentu lietvedības reģistrs uzņēmumu kontiem. Šie rīki un eParaksta funkcijas dod iespēju parakstīt, pārbaudīt un apskatīt dokumentus, identificēt lietotājus, neizejot no Failiem.lv platformas, tādējādi paātrinot dokumentu parakstīšanu un apriti. Vīzēšanas forma nodrošina parakstīšanas atskaites un atgādinājumus. Un kopumā Failiem.lv platformā eParaksta integrēšana ietaupa lietotāju laiku uz daudzu dokumentu parakstīšanu un apmainīšanos, veicinot šo lietotāju un arī mūsu biznesa efektivitāti. Ērta saskarne veicina tehnoloģiju un eParaksta izmantošanu un popularizēšanu kopumā, kā arī pilnībā Latvijā radītu risinājumu pielietošanu. Esam iepriecināti par eParaksts mobile lietošanas ērtību un iesakām šo parakstīšanas veidu arī citiem lietotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas