Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Eiropā vērojama kartupeļu pārprodukcija un ļoti zemas cenas

Pateicoties kartupeļu platību palielinājumam un labvēlīgajiem laika apstākļiem, šogad Eiropā ir izcilas kartupeļu ražas, līdz ar to veidojas pārprodukcija, savukārt kartupeļu cenas turas ļoti zemā līmenī, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Kā liecina LTVC rīcībā esošā informācija, Eiropā pērn novērotais kartupeļu deficīts radīja kartupeļu platību palielinājumu šogad. Lielākas platības kombinācijā ar labvēlīgajiem laika apstākļiem ir galvenie faktori, kuri nosaka, ka šogad ražas ir ļoti augstas. Pārprodukcija ir ne tikai Eiropā, bet arī citās pasaules daļās, tāpēc eksporta iespējas ir ierobežotas. Daudzi ražotāji nogaida uz labākām cenām, kuras būs atkarīgas no ziemas bardzības pakāpes.

"Eiropas kartupeļu tirgus līdz Jaunajam gadam būs lēns, jo piedāvājums ievērojami pārsniedz pieprasījumu. Tirdzniecība praktiski "nekustas", noskaņojums tirgū ir kluss, un cenas ir ārkārtīgi zemas. Beļģijā kartupeļu pakošanas stacijās kartupeļu cenas nokritušas līdz 5-6 eiro centiem jeb 3-4 santīmiem par kilogramu. Šie procesi ir izsaukuši lētāku importa kartupeļu ienākšanu Latvijas tirgū un arī turpmāk turēs cenas salīdzinoši zemā līmenī," norādīja Gulbe.

Arī Austrumeiropā un Krievijā ražas arī ir labas, bet kartupeļu kvalitāte nedaudz sliktāka, līdz ar to šajos reģionos ir importa pieprasījums, jo iespējams nopirkt kvalitatīvākus kartupeļus par zemu cenu.

Kā prognozēja Gulbe, šāda situācija saglabāsies vēl vismaz pāris mēnešus.

"Tirgotājiem-kartupeļu pakotājiem Rietumeiropā siltais laiks rada problēmas, jo kartupeļus ir grūti atdzesēt. Tāpēc nākas meklēt eksporta iespējas - Vidējos Austrumos, Austrumeiropā, Krievijā. Šīs iespējas gan ir īstermiņa un saistās ar ārkārtīgi zemajām cenām. Turpmākā attīstība būs atkarīga no tā, kā lielie krājumi Rietumeiropā uzglabāsies. Ja kvalitāte pasliktināsies, pakotāji turpinās eksportu, vēl vairāk pazeminot cenas," norādīja LTVC vadītāja.

Latvijā patlaban kartupeļu cena tirdzniecībā svārstās no 18 santīmiem līdz 23 santīmiem par kilogramu.

Kā liecina Lauku konsultāciju un izglītības centra dati, šogad ar kartupeļiem apsēti 31 500 hektāri, pērn tika apsēti 30 100 hektāri. 2009.gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008.gadā - 37 800 hektāros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas