Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Elektrības pieslēguma maksa - taisnīga un loģiska

Latvijā lielākais operators elektroenerģijas piegādes jomā ir AS Sadales tīkls (ST), tāpēc atbilstoši darbības licences nosacījumiem tā pienākums ir pieslēgt elektrotīklam jebkuru klientu, kurš izsaka šādu vēlmi. Taču tas nav bezmaksas pakalpojums, lai gan daļu izmaksu sedz ST, sarunā ar Dienu stāsta uzņēmuma attīstības direktors, valdes loceklis Rolands Lūsveris.

Arī pēc pilnas elektroenerģijas tirgus atvēršanas Latvijā ST kā elektroenerģijas sadales sistēmas operators turpina veicināt elektroenerģijas tirgus darbību un nodrošina ikviena klienta piekļuvi elektrotīklam un elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumiem. "Elektrotīkla pieslēguma procesu, kuru nodrošina ST, var iedalīt divās daļās - jauns pieslēgums klientiem, kuri vēlas pievienot savu mājsaimniecību vai uzņēmumu elektroapgādes sistēmai, vai arī esošo klientu pieslēgumu jaudas palielināšana. Visu pieslēguma procesu stingri regulē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kuri nosaka vienotus elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas noteikumus un pieslēguma maksas aprēķināšanas metodiku," skaidro Lūsveris un piebilst, ka mājsaimniecību segmentā ST sedz līdz 40% no pieslēguma maksas, bet juridisko personu grupā tiek ņemta vērā pieslēguma jauda - ja pieslēgums nepārsniedz 100 ampēru, ST sedz līdz 40% no pieslēguma maksas, virs 100 ampēriem uzņēmumam jau jāmaksā 100%, taču tādā gadījumā šim uzņēmumam, efektīvi izmantojot pieprasīto jaudu, ir iespējas atgūt samaksāto pieslēguma maksu pilnā apmērā ar samazinātu sadales pakalpojumu tarifu.

Vienlīdzīga attieksme 

"Ņemot vērā licences nosacījumus, esam monopolisti elektroenerģijas piegādē lielākajā daļā Latvijas teritorijas, tas nodrošina, ka šajā licences darbības zonā netiek atļauta paralēlu citu operatoru elektrotīklu būvniecība, notiek efektīva elektrotīkla attīstība, un tāpēc mums ir jānodrošina jebkurā Latvijas vietā ikviena klienta pieslēgums elektrotīklam atbilstoši nepieciešamajām klienta tehniskajām prasībām. Citiem vārdiem sakot - mums jāizturas vienlīdzīgi pret visiem klientiem, ievērojot vienādus pieslēguma principus," skaidro Lūsveris, vienlaikus uzsverot, ka klientu pieslēguma maksa vienādas jaudas pieslēgumiem var būtiski atšķirties, jo katrā konkrētajā gadījumā atšķiras elektrotīkla un pieslēgto klientu konfigurācija, nepieciešamo materiālu un veicamo darbu apjoms. Ja klients vēlas tikai palielināt jaudu un esošais elektrotīkls to atļauj, izmaksas pārsvarā saistītas tikai ar drošinātāju nomaiņu uz lielākiem, taču jaudas palielinājuma nodrošināšanai var būt nepieciešama, piemēram, esošā elektrotīkla pārbūve 400 metru garumā un transformatora nomaiņa, tāpēc ir loģiski, ka šādā gadījumā pieslēguma maksa būs lielāka. Taču, kā jau minēts, klientiem pieslēgumos līdz 100 ampēriem pašiem no sava budžeta būs jāsamaksā 60% no aprēķinātās pieslēguma maksas, jo pārējo segs ST, pauž Lūsveris.

Maksā proporcionāli 

Vienlaikus ST valdes loceklis norāda, ka klientiem nav jāuztraucas par papildu darbu apjomu, kas viņu pieslēguma ierīkošanas gadījumā skar citus elektrotīklam pieslēgtos klientus, - to segs ST, jo pieslēguma maksa tiek aprēķināta proporcionāli konkrētā klienta pieprasītajai jaudai. "Aprēķins ir vienkāršs - ja klients, piemēram, pieprasa 20 ampēru lielu pieslēgumu, bet jāizbūvē transformators uz 40 ampēriem un elektrolīnija, kurai var pieslēgt arī citus klientus, klienta pieslēguma maksa tiks aprēķināta tikai atbilstoši nepieciešamajai 20 ampēru pieslēguma jaudai, bet pārējo segs ST vai citi klienti, kuri pieslēgsies tīklam, kad tiem būs nepieciešams pieslēgums, turklāt vēl papildus mēs segsim 40% no klientam piemērojamās pieslēguma maksas," skaidro attīstības direktors. Viņš arī atzīst, ka reizēm klienti pauž neapmierinātību ar esošo kārtību, ja klientam kopējās izmaksas par pieslēguma nodrošināšanu sanāk lielas. "Taču mēs uzskatām, ka tie ir objektīvi un taisnīgi nosacījumi, jo pieslēguma maksa atbilst katram individuālajam gadījumam. Nereti gadās, ka cilvēks nopērk lauku īpašumu, kam tajā brīdī nav elektrības pieslēguma, un attiecīgi grib to ierīkot. Elektrolīnijas ierīkošana līdz šim īpašumam jāveic, piemēram, divu kilometru garumā pa mežu. Sasummējot visus izdevumus, kopējās izmaksas šādā situācijā var sasniegt vairākus desmitus tūkstošu eiro. Taču tur nav neviena cita klienta, un attiecīgi lielā pieslēguma maksa gulstas uz konkrētā klienta pleciem," pauž Lūsveris.

Iespēja noskaidrot maksu 

Viņš gan rosina cilvēkus daudz savlaicīgāk un rūpīgāk apdomāt un plānot ar elektroapgādi saistītos jautājumus, īpaši iegādājoties jaunu īpašumu, lai vienā brīdī nebūtu nepatīkams pārsteigums, ka jāmaksā arī par elektrības pieslēgšanu, un lolotais pirkums rezultātā sanāk krietni dārgāks. "Jebkurš esošais vai potenciālais klients var bez maksas noskaidrot, cik izmaksās pieslēguma jaudas izmaiņas vai jauna pieslēguma izveidošana, iesniedzot ST pieteikumu. Pēc jebkura klienta iesnieguma konkrētā adresē, pat ja tas ir jautājums par pieslēguma izmaksām pirms nekustamā īpašuma iegādes, mūsu speciālisti izstrādā tehniskos noteikumus, kuros jau tiek iekļautas orientējošās darbu izmaksas," norāda ST valdes loceklis. Pagājušajā gadā ST kopumā izsniedzis nepilnus 20 tūkstošus tehnisko noteikumu, no kuriem 7500 gadījumos jau tālāk slēgti pieslēguma līgumi, un tie ir realizēti. Savukārt ap sešiem tūkstošiem gadījumu cilvēkiem bijusi tikai interese noskaidrot izmaksas viņu iecerētajiem darbiem, tai skaitā pirms nekustamā īpašuma iegādes. "Tāpēc mēs aicinām ikvienu klientu izmantot šo iespēju (pieteikumu var iesniegt arī ST mājaslapā www.sadalestikls.lv), un mūsu inženieri vidēji 11 dienu laikā sagatavos atbildi tehnisko noteikumu formā, kuros jau būs norādītas arī aptuvenās pieslēguma izbūves vai jaudas palielināšanas izmaksas. Turklāt jautājumu gadījumā klients varēs saņemt papildu konsultāciju vai ieteikumus no konkrētā mūsu speciālista, kurš šos tehniskos noteikumus ir sagatavojis. Rezultātā, iespējams, pat secināsiet, ka reālajā dzīvē nepieciešama mazāka pieslēguma jauda, būs jāveic mazāks darbu apjoms, kas, protams, attiecīgi samazinās kopējās pieslēguma izmaksas," norāda Lūsveris un piebilst, ka ST speciālisti mājaslapā ievietojuši kalkulatoru, ar kuru klients pēc mājās vienlaicīgi lietojamo elektroierīču kopējās jaudas var iegūt pareizus pieslēguma tehniskos parametrus un tad noskaidrot aptuveno pieslēguma maksu.

Lielajiem citādi 

Citādi pieslēguma nosacījumi ir lielajiem elektroenerģijas lietotājiem, kuru pieslēgums pārsniedz 100 ampēru, - šiem klientiem pieslēguma maksa jāsedz 100% apjomā, taču uz šiem pieslēgumiem piecus gadus attiecas efektīvās jaudas izmantošanas nosacījumi, rezultātā šajā laika posmā klients var atgūt visus pieslēguma ierīkošanā ieguldītos līdzekļus. "Aprēķins ir vienkāršs - ja klients nākamos piecus gadus diennaktī vidēji izmanto vairāk par 15% no pieprasītās jaudas, tad par katru kilovatstundu, kas ir virs 15% robežas, sadales sistēmas pakalpojumu tarifam tiek piemērots koeficients 0,5. Par pirmajiem 15% no gadā patērējamām kilovatstundām tiek piemērots standarta sadales sistēmas pakalpojumu tarifs, un tad tas tiek samazināts uz pusi. Būtībā šajā sistēmā galvenais vārds ir efektivitāte, uz kuru tiecamies gan mēs paši, gan arī virzām klientus," norāda Lūsveris.

Tādēļ arī ST speciālisti īpaši rosina lielos patērētājus pirms pieslēguma jaudas pieprasījuma rēķināt un plānot, kāds būs reālais patēriņš, lai jau reāli elektrības lietošanas laikā varētu saņemt atlaidi, kas ļauj arī attiecīgi atgūt pieslēguma izveidošanā ieguldītās investīcijas. "Mūsu vēlme jebkurā gadījumā ir, lai tīklam tiktu pieslēgti jauni klienti un arī esošie izlietotu vairāk elektroenerģijas, jo tā elektrotīkls strādā efektīvāk, un mūsu pamata uzdevums ir nodrošināt, lai visiem klientiem būtu stabila un droša elektroapgāde," uzsver ST valdes loceklis.

Mēdz būt situācijas, kad jauna klienta pieslēgšana vai jaudu palielināšana nav iespējama, kamēr nav veikta visas elektrolīnijas jaudas palielināšana, jo jauna klienta pieslēgšana elektrotīklam nedrīkst pasliktināt esošo klientu elektroapgādes kvalitāti, tāpēc konkrēta klienta vajadzību nodrošināšana arī prasa lielākus kapitālieguldījumus, kas, protams, attiecīgi arī palielina klientam aprēķināto pieslēguma maksu. "Ja rezultātā pieprasīto jaudu klients nespēj efektīvi izmantot, protams, viņš maksā pilnu cenu par visu patērēto elektroenerģiju un nespēj atgūt pieslēguma ierīkošanā ieguldīto naudu. Līdzīgi arī rosinām domāt mājsaimniecības - lai gan šajā klientu segmentā sedzam 40% izmaksu, taču no kopējā darbu apjoma samazinājuma iegūst gan klients, gan ST, jo tādējādi tiek samazināta pieslēguma maksa," skaidro Lūsveris.

Var prognozēt 

Būtiski saprast, ka ST pats neveic ar pieslēgumu izbūvi saistītos darbus - to nodrošina kvalificēti un sertificēti būvuzņēmumi, ar kuriem ST ir veiksmīga ilggadēja sadarbība. ST spēj prognozēt gan pieslēguma izbūves realizācijas laiku, gan arī aptuvenās pieslēguma ierīkošanas izmaksas. "2015. gadā vidēji pieslēguma process no pieslēguma pieprasījuma saņemšanas līdz klienta iespējai objektā lietot elektroenerģiju, ja nebija jāizstrādā būvprojekts, aizņēma 59 dienas un 253 dienas - būvprojekta izstrādes gadījumā. Divas trešdaļas no visiem izbūvētajiem pieslēgumiem ir tādi, kuriem nav nepieciešams būvprojekts. Savukārt būvprojekta izstrāde, kuru organizē klients, un nepieciešamo saskaņojumu saņemšana tam ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē kopējo pieslēguma procesa realizācijas ātrumu," skaidro Lūsveris un piebilst, ka samērā ilgs ir arī laiks, līdz klients izvērtē pieslēguma tehniskajos noteikumos minētās orientējošās izmaksas un pieņem lēmumu par pieslēguma realizāciju. ST klientu apkalpotāji sazinās ar klientu, ja redzams, ka klients nav savlaicīgi atbildējis uz izsniegtajiem pieslēguma ierīkošanas tehniskajiem noteikumiem, jo pietiek ar nelielu skaidrojumu, kas palīdz klientam pieņemt lēmumu.

"Būtībā šobrīd esam vēl vairāk atvieglojuši vienkāršo pieslēgumu realizācijas procesu - ja nav nepieciešami nekādi papildu dokumenti, reizē ar tehniskajiem noteikumiem klientam nosūtām pieslēguma maksas rēķinu. Ja klients rēķinu samaksā - viņš automātiski piekrīt pieslēguma ierīkošanai, un varam to ierīkot maksimāli ātri," skaidro ST valdes loceklis.

Viņš arī norāda, ka klienta pieslēguma maksa vienmēr ir zemākā iespējamā, jo iepirkumā uzvar būvkomersants, kurš sniedzis vislētāko piedāvājumu. To nodrošina sākotnējā būvkomersantu kvalifikācijas sistēma, tāpēc šie būvkomersanti uzreiz saņem informāciju par ierīkojamo pieslēgumu un var operatīvi sniegt savus cenu piedāvājumus elektroniskajā iepirkumu sistēmā. "Sākotnējās tehniskajos noteikumos minētās izmaksas ir aptuvenas, jo faktiskā pieslēguma maksa būs atkarīga no konkrētā brīža būvkomersantu iesniegtajiem cenu piedāvājumiem. Te valda reāla konkurence, tāpēc viennozīmīgi varu apgalvot - mēs klientam nodrošināsim konkrētajā brīdī pieejamo lētāko pieslēguma ierīkošanas cenu un parasti darbu veicēju noskaidrojam nedēļas laikā," uzsver Lūsveris. Viņš gan norāda, ka klients arī pats var ieteikt savu būvdarbu veicēju, tomēr tas tiks izvēlēts, ja atbildīs kvalifikācijas prasībām un spēs piedāvāt zemāko cenu par pieslēguma izbūvi, jo šādu kārtību nosaka SPRK apstiprinātie noteikumi. Papildus jāuzsver, ka pirms elektroenerģijas skaitītāja uzstādīšanas ST speciālisti vienmēr pārbauda veikto pieslēguma izbūves darbu kvalitāti, jo izbūvētajam elektrotīklam jānodrošina klientam droša elektroapgāde bez papildu elektrotīkla modernizācijas vismaz nākamos piecdesmit gadus.

Vēl izdevīgāk 

Lai elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas procesu padarītu ātrāku, lētāku, efektīvāku un vēl vairāk uz klientu orientētu, notiek diskusijas ar SPRK un arī Ekonomikas ministriju, kas ir galvenie enerģētikas politikas veidotāji Latvijā. Pagaidām gan Lūsveris ir atturīgs, runājot, vai un kad jaunā kārtība varētu stāties spēkā, tomēr norāda, ka galvenais mērķis ir nodrošināt ikvienam pieejamu jaunu pieslēgumu vai esošo jaudu palielināšanu, lai rezultātā uzlabotos elektrotīkla noslodzes efektivitāte. "Protams, mēs aicinām ikvienu klientu pieejamās pieslēguma jaudas izmantot pēc iespējas efektīvāk, taču tas obligāti nenozīmē elektrības patēriņa samazināšanu - pārdomāti darbinot elektroierīces, ir iespējas optimizēt nepieciešamās jaudas un samazināt kopējos tēriņus par elektroenerģiju, un par šīm iespējām mēs kā eksperti elektroapgādes jautājumos arī turpmāk informēsim savus klientus," uzsvēra ST valdes loceklis. 

Top komentāri

Derglis
D
Morālais kroplis. Par dārza mājiņas pieslēgšanu no blakus esoša staba tiek prasīti 2000.
Skeptikis
S
Karteja muldesana.Kad laukos nesen vajadzeja ievilkt elektribu,tad mani 100 metri izmaksaja 300 euro,bet sadales tikla 100 metri maksaja gandriz divus tukstosus.Tas ir valstisks rekets,jo sadales tikls ir monopolists.Situacija nemainisies,kamer nebus normala konkurence,kad sertificetas firmas vares ievilkt elektribu,bet tas ir politiku rokas.
lauķis
l
Elektrība man XXI gs. sākumā kļuvusi par luksus lietu . Lapa ko atsūtijis piegādātājs liecina ,ka no februāra maksāšu 23 ,3 centus par kw/st . Protams ar nodokļiem ,bet sadales tīkls ņem vairāk nekā tīrā elektrība . Paši redziet ,ka 100 kw/st mēnesī man izmaksā 23 eiro ,bet laukos samaksāt 46 eiro mēnesī nozīmē ,ka no manis noplēš 15,5% manas pensijas. Bet par malku jāmaksā, par zālēm ,transportu .Rēķinu ,ka no ūdens sūkņa jāatsakās ,nekādus elektrisko instrumentus pielietot nedrīkstu ,uzreiz bankrots.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas