Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Elektroapgāde kļūst aizvien drošāka

Kvalitatīvas un drošas elektroenerģijas piegāde klientiem, kas ietver pasākumu kopumu, ko ikdienā parasts elektroenerģijas lietotājs varbūt pat nenojauš, ir AS_ Sadales tīkls _prioritāte. AS Sadales tīkls valdes loceklis, tehniskais direktors Raimonds Skrebs norāda, ka uzņēmuma kopējā saimniecība ir gaisvadu un kabeļu līnijas 94,5 tūkstoši kilometru kopgarumā visā valstī, un to ikdienas uzturēšana prasa gan laiku, gan resursus, gan precīzu plānošanu, gan kompetenci. 

Kas īsti ir drošība elektroapgādes jomā? 

Termins "drošums" ietver divas sadaļas –  pirmkārt, tā ir kvalitatīva un nepārtraukta elektroenerģijas piegāde ikvienam mūsu klientam, otrkārt, nedrīkstam aizmirst apkārtējo vidi un iedzīvotāju drošību, izmantojot elektroenerģiju. 

Mūsdienās dzīves līmenis iet kopsolī ar tehnoloģiju attīstību gan sadzīvē, gan uzņēmējdarbībā, un, lai tās kvalitatīvi funkcionētu, nepieciešama elektroenerģija. Līdz ar to arī mums jāmainās laikam līdzi, jābūt atbildīgai attieksmei pret elektroenerģijas apgādi, un tas nozīmē, ka, AS Sadales tīkls jābūt efektīvam un modernam uzņēmumam. Attīstoties modernajām tehnoloģijām, ikviens mūsu klients kļūst aizvien viedāks, jo ikdienā palielinās izmantoto tehnoloģiju un citu ierīču skaits, kas tiek darbinātas ar elektroenerģiju. Līdz ar to – jo augstāks kļūst mūsu klientu dzīves līmenis, jo drošākai, efektīvākai un stabilākai jābūt mūsu ikdienas darbībai. 

Kā tas tieši izpaužas? Kā īstenojat savu uzdevumu būt drošiem?

Savā ikdienas darbā meklējam jaunus risinājumus, ieviešam tehnoloģijas, lai uzlabotu elektroapgādes drošību. 2013. gadā izstrādājām AS Sadales tīkls Attīstības plānu, kura ietvaros arī izvērtējām savas stiprās un vājās puses, tajā skaitā veicām detalizētu analīzi par to, cik daudz un cik ilgi, kādu iemeslu dēļ notiek elektroenerģijas piegādes pārtraukumi klientiem. Ņemot vērā secinājumus, tika izstrādāti priekšlikumi konkrētām darbībām, lai šo atslēgumu skaitu un ilgumu samazinātu atbilstoši Eiropas vidējam līmenim. 

Un kādi secinājumi? 

Mūsu saimniecība ir liela, elektrotīkla kopējais garums ir 94,5 tūkstoši kilometru, kas sevī ietver gan kabeļlīnijas, gan arī gaisvadu elektrolīnijas un transformatoru apakšstacijas. Atbilstoši Attīstības plānam katru gadu mums jāatjauno 2% elektrotīkla, jāveic rekonstrukcija vidēji 1600 km elektrolīniju. Ja gribam būt moderns un drošs elektroenerģijas piegādātājs, mums jānodrošinās pret dažādiem ārējiem riskiem, to vidū pret laika apstākļiem, kas var ietekmēt elektroenerģijas piegādes nepārtrauktību. Tāpēc mūsu speciālisti, gatavojot ikgadējos elektrotīkla modernizācijas un atjaunošanas plānus, rūpīgi analizē, kurās vietās saglabāt gaisvadu elektrolīnijas, bet kur tomēr drošāk un racionālāk tās aizstāt ar kabeļlīnijām. Parasti izvēles kritērijs ir gana saprotams – ja līnija iet caur mežainu apvidu, tad drošāk ierīkot pazemes kabeli, lai mazinātu laika apstākļu ietekmi uz elektroenerģijas piegādi. Savukārt pāri pļavām un laukiem izdevīgāk izbūvēt izolētās gaisvadu elektrolīnijas vai saglabāt gaisvadu līnijas. Izolētie risinājumi ir efektīvāki un drošāki, bet arī dārgāki. Tomēr gadījumā, ja uz izolētiem vadiem uzkrīt kāds koka zars vai citi priekšmeti, nenotiek īssavienojums un netiek pārtraukta enerģijas piegāde.  

Kādā veidā vēl rūpējaties par drošību? 

Esam sapratuši, ka ieguldījumu elektrosistēmas drošībā var dot moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas, tāpēc elektroapgādes drošība iet roku rokā ar informācijas tehnoloģiju risinājumiem, piemēram, aizvien vairāk automatizējam dispečeru vadības sistēmu, kas bija nepieciešams, lai attālināti uzraudzītu, vadītu un kontrolētu elektrotīklu visā Latvijā. Tāpat pakāpeniski ieviešam viedā tīkla elementus, esam uzstādījuši bojājumu vietas uzrādītājus un attālināti vadāmus jaudas slēdžus, kā arī viedās elektroenerģijas uzskaites. Tas jau patlaban dod un arī nākotnē mums dos būtisku laika ekonomiju, jo varam attālināti konstatēt un novērst bojājumu elektrotīklā, kas attiecīgi samazina atslēguma ilgumu klientam. 

Drošība ietver arī elektropārvades līniju trašu attīrīšanu. Tas nozīmē ne tikai iztīrīt trasi zem līnijas, bet arī veikt visas aizsargjoslas monitoringu un bīstamo koku nozāģēšanu. Kopumā caur mežiem elektropārvades līnijas ir vairāk nekā 17 tūkstošu kilometru garumā. Ir izdevies arī sakārtot jautājumu par aizsargjoslām ap gaisvadu līnijām mežos un attiecīgi varam tīrīt efektīvāk, kas mazina risku, ka krītoši koki var pārraut elektrolīnijas. 

Lielu pieredzi mums deva 2010./2011. gada ziemā piedzīvotā snieglauze, kad klimatisko apstākļu dēļ visā Latvijā, bet īpaši valsts ziemeļaustrumos, sasalstošā lietus dēļ izveidojies apledojums lauza kokus, arī ārpus aizsargjoslām augošos. Koki, nespējot atbrīvoties no ledus un sniega svara, lūza vai izgāzās ar visām saknēm uz elektrolīnijām, izraisot elektroenerģijas piegādes pārtraukumus, kā rezultātā atsevišķās valsts teritorijās pat tika izsludināta ārkārtas situācija. Taču no šīs pieredzes guvām būtisku mācību nākotnei, jo toreiz mēs apzinājām gan savus trūkumus, gan arī iespējas, kā rīkoties šādās situācijās un kā mums pietrūkst, lai operatīvi novērstu masveida bojājumus plašā teritorijā.  

Tieši ko iemācījāties? 

Konstatējām, ka spējam operatīvi mobilizēt ne tikai paši savus resursus – gan cilvēkus, gan tehniku, bet nepieciešamības gadījumā arī operatīvi atrast un piesaistīt papildu spēkus, lai maksimāli ātri nokļūtu līdz bojājumu vietām un novērstu bojājumus, taču vēl nepieciešami uzlabojumi gan tīri organizatoriski, gan tehniskajā ziņā. Četros gados esam uzlabojuši tehnisko aprīkojumu, atjaunojuši un uzlabojuši transporta parku. Faktiski esam nomainījuši savu laiku nokalpojušo tehniku uz mūsdienīgu un prasībām atbilstošu, lai nepieciešamības gadījumā jebkuros laika apstākļos operatīvi nokļūtu līdz bojājumu vietām gan dziļi piesnigušās, gan purvainās, gan applūdušās vietās. Esam arī paaugstinājuši darbinieku kompetenci, apmācot veikt bojājumu novēršanu darbiniekus, kuru pienākumos agrāk bija, piemēram, veikt elektroenerģijas uzskaišu pārbaudi. Tagad nepieciešamības gadījumā šie darbinieki var tikt mobilizēti arī avāriju seku likvidēšanai. 

Ārkārtas situācijās esat kļuvuši elastīgi un ātri reaģēt spējīgi? 

Ne tikai ārkārtas situācijās. Tieši moderno tehnoloģiju ieviešana AS Sadales tīkls ikdienas darbā jebkuru mūsu darbinieku elektromontieri padarījusi mobilu. Ja agrāk konkrētā rajona elektrotīklu sistēmu operatīvi varēja apkalpot tikai attiecīgā sektorā strādājošs speciālists, tad šodien ikviens no viņiem var strādāt jebkurā Latvijas vietā. Iemesls tam ir vienkāršs – esam digitalizējuši visu sava elektrotīkla karti, un tas nozīmē, ka ar GPS raidītāju palīdzību, piemēram, speciālists no Daugavpils var novērst bojājumu elektrosistēmā Liepājas pusē. Viņam nebūs ilgstoši jāmeklē kartē, tieši kur atrodas bojātais transformators vai pārrautais vads. Precīzu atslēguma vietu speciālistam parādīs GPS meklētājs. 

Kad notiek masveida atslēgumi nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ, cilvēki bieži mēdz būt neapmierināti, ka elektroenerģijas piegādes atjaunošana nenotiek tik ātri, kā varētu vēlēties.  

Mēs ļoti labi saprotam klientu pārmetumus, tomēr bojājumu novēršana ārkārtas gadījumos notiek pēc apstiprinātas shēmas, kas paredz kārtību, kādā tiek novērsti bojājumi un kurām klientu grupām elektrības piegādes atjaunošana ir noteikta kā prioritāra. Pamatā bojājumu novēršana sākas ar apdzīvotām vietām vai rajoniem ar lielāko iedzīvotāju skaitu. Tālākās darbības ir saskaņotas arī ar pašvaldībām, kur, protams, prioritāšu vidū ir ārstniecības iestādes, bērnunami, skolas, komunālo uzņēmumu infrastruktūras objekti un lielākās apdzīvotās vietas pašvaldībā. Protams, gadīsies tā, ka kāda savrupāk esoša privātmāja elektrības atjaunošanu gaidīs ilgāk nekā apdzīvotās vietas centra ēkas, taču tam ir savi pamatojumi, tajā skaitā ekonomiskie. 

Bez avārijas atslēgumiem bieži nākas piedzīvot arī tā sauktos plānveida atslēgumus, ko jūsu darbinieki izskaidro ar plānveida remontu un modernizācijas veikšanu. 

Mēs labi apzināmies, ka elektroenerģijas atslēgums jebkādu iemeslu dēļ klientam rada neērtības, bet ticiet man – vienīgais plānotā atslēguma iemesls ir tikai un vienīgi elektroapgādes drošības uzlabošanas nolūkos, jo mums pastāvīgi jāremontē savu laiku nokalpojušās līnijas, tāpat arī jāmaina vecie elektropārvades līniju balsti un jāveic trases tīrīšana, un šajā laikā nepieciešams konkrētajā līnijas posmā elektrību atslēgt. Mēs skatāmies ilgtermiņā ar mērķi efektivizēt un optimizēt plānveida darbus tā, lai kopējais atslēguma ilgums nebūtu garāks par septiņām stundām, bet atsevišķu darbu veikšanas laikā vispār neatslēgtu elektroenerģijas piegādi. Turklāt mēs rūpīgi plānojam un koordinējam vajadzīgos darbus. Tas nozīmē, ka, piemēram, ja noteiktā elektroapgādes posmā tiek plānota trases tīrīšana un klientam tiek plānots elektroenerģijas piegādes pārtraukums šo darbu veikšanai, tad paralēli šiem darbiem tiks veikti arī nepieciešamie remonta darbi konkrētajā līnijas posmā vai pat nepieciešamības gadījumā – veikta arī elektroenerģijas skaitītāju nomaiņa uz viedajiem skaitītājiem. Vienlaikus izdarām maksimāli daudz, lai klientam mazinātu plānoto elektroenerģijas piegādes laiku un biežumu. No septembra zemā sprieguma līnijās atsevišķus darbus veiksim, pat neatslēdzot klientiem elektroenerģiju. Lai to varētu darīt, tika organizētas darbinieku apmācības un iegādāts atbilstošs tehniskais aprīkojums. 

Minējāt, ka drošības jautājums ir viena no prioritātēm, ko vēl īstenojat?   

Domājam par vides un cilvēku drošību. Diemžēl ik gadu mēs saskaramies ar trešo personu – būvdarbu, mežizstrādes un lauksaimniecības darbu veicēju – izraisītiem bojājumiem mūsu elektrolīnijās, kas rada apdraudējumu ne vien pašiem darbu veicējiem, bet arī apkārtējai videi un citiem cilvēkiem. Tāpat elektrotraumas, ko ik gadu gūst ne tikai neapdomīgi pieaugušie, bet arī bērni. Tieši tāpēc mēs īstenojam dažādus informatīvi izglītojošus pasākumus, atgādinot, ka pret elektrību nedrīkst izturēties vieglprātīgi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas