Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

EM: Arī šogad apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme

Latvijā arī šogad apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme, aģentūrai LETA prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts Edmunds Gergelevičs.

"EM prognozē ka arī šogad apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme. Pieauguma tempus noteiks gan uzņēmēju spēja veicināt konkurētspējas pieaugumu, gan ārējie faktori – Eiropas Savienības (ES) valstu izaugsmes un ekonomiskās situācijas NVS valstīs," sacīja Gergelevičs.

Viņš norādīja, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apmēri decembrī, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, bija par 14,5% lielāki nekā pirms gada, bet pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem - par 11,5% lielāki. Savukārt, salīdzinot ar novembri, apstrādes rūpniecības izlaide, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, pieauga par 0,2%. Kopumā 2016.gadā ražošanas apmēri par 5,6% pārsniedza 2015.gada rādītāju (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

Turpinoties iepriekšējo mēnešu tendencei, arī 2016.gada decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieauga abu lielāko rūpniecības nozaru - kokrūpniecības un pārtikas rūpniecības ražošanas apmēri - attiecīgi par 11,7% un 3,8%. Kokrūpniecība visu 2016.gadu attīstījās stabili, savukārt pārtikas rūpniecībā gada pirmajā pusē atsevišķos mēnešos gada laikā bija vērojams apmēru samazinājums, klāstīja Gergelevičs.

Tāpat viņš minēja, ka būtiska izaugsme turpinājās datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (+21,1%), kā arī piekto mēnesi būtiski pieauga nemetālisko minerālu ražošanas apmēri (+24,4%).

Gergelevičs atzīmēja, ka dcembrī pieaugumi bija vērojami gandrīz visās rūpniecības apakšnozarēs - gatavo metālizstrādājumu ražošanā (+22,3%), dzērienu ražošanā (+5,3%), ķīmisko vielu un produktu ražošanā (+16,4%), elektrisko iekārtu ražošanā (+40,7%), mēbeļu ražošanā (+15,6%), poligrāfijā (+4,4%), iekārtu un mašīnu ražošanā (+16,6%), transportlīdzekļu ražošanā (+51,6%) un papīra izstrādājumu ražošanā (+5,2%). Savukārt apmēri gada laikā samazinājās vien gumijas un plastmasu, kā arī tekstilizstrādājumu un apģērbu ražošanā. 

"Kopumā gadā rūpniecības attīstība bija straujāka nekā tautsaimniecībā kopumā. Lielāko ieguldījumu nozares attīstībā veidoja kokrūpniecība. Gada laikā būtiski palielinājās arī gatavo metālizstrādājumu, nemetālisko minerālu, datoru, elektronisko un optisko iekārtu, kā arī pārtikas rūpniecības ražošanas apmēri," minēja Gergelevičs.

Tāpat viņš atzīmēja, ka pieaug arī apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas eksporta daļa. 2016.gadā eksportētas apmēram divas trešdaļas no visas apstrādes rūpniecības produkcijas. Lielākā daļa produkcijas realizēta ES valstu tirgos. Galvenās apstrādes rūpniecības eksporta preces ir koksne un tās izstrādājumi, elektriskās un optiskās iekārtas, pārtikas ķīmiskās un rūpniecības preces.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide 2016.gadā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 4,9% salīdzinājumā ar 2015.gadu. Tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bijis par 5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas