Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM rosina no valsts budžeta segt tūrisma operatoru tiešās izmaksas 700 000 eiro apmērā

Ekonomikas ministrija (EM) rosina no valsts budžeta segt tūrisma operatoru tiešās izmaksas 700 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

EM atzina, ka visos tūrisma sektoros šogad marta beigās un aprīlī bija vērojams gandrīz 100% apgrozījuma kritums, radot nozarei zaudējumus aptuveni 110 miljonu eiro apmērā, tostarp tūrisma aģentiem un operatoriem vismaz 33 miljonu eiro apmērā. 

Turklāt Latvijā patlaban strādā 935 tūrisma operatori un tūrisma aģenti jeb starpnieki, kas organizē gan ienākošā, gan izejošā tūrisma braucienus. Šo uzņēmumu kopējais apgrozījums 2018.gadā bija vairāk nekā 398 miljoni eiro un tajos kopā nodarbināti 2688 darbinieki.

Pēc ministrijas sniegtās informācijas, patlaban tūrisma operatoriem nav ieņēmumu, kā arī netiek veiktas jaunas ceļojumu rezervācijas. Vienlaikus tūrisma operatoriem nav iespēju atgriezt klientiem nenotikušo ceļojumu iemaksātos avansus.

"Tūrisma operatoriem ir līdzekļu iztrūkums, jo no ceļotājiem avansā saņemtā nauda ir samaksāta par plānotajiem pakalpojumiem ārvalstīs, piemēram, viesnīcām, aviobiļešu rezervācijai u.c. pakalpojumu rezervēšanai," skaidroja ministrijā.

Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norādīja, ka gadījumā, ja netiks rasts risinājums naudas atmaksai un repatriācijā iztērēto līdzekļu atgūšanai, sektoram draud maksātnespēja un pastāv augsts risks piedzīvot masveida operatoru bankrotus.

"Līdz ar to EM aicinās valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem segt tūrisma operatoru tiešās izmaksas nedaudz vairāk kā 700 000 eiro apmērā, kas radušās organizējot ceļotājiem bezmaksas čartera reisus vai pērkot jaunas aviobiļetes ceļotāju repatriācijas nodrošināšanai. Vienlaikus aicināsim atbalstīt priekšlikumu ieviest obligātu vaučeru sistēmu, nosakot, ka tūrisma operators naudas atmaksas vietā ceļotājam izsniedz apdrošinātu vaučeru, kas derīgs 18 mēnešus, naudu atmaksājot pēc vaučera beigām, ja tas netiek izmantots," stāstīja ministrs.

Pēc starptautisko pasažieru pārvadājumu pārtraukšanas no šā gada 17.marta, seši tūrisma operatori bez maksas veikuši 2670 ceļotāju repatriāciju, godprātīgi izpildot saistības pret ārvalstīs esošajiem ceļotājiem. EM informēja, ka operatoru izmaksas, organizējot ceļotājiem bezmaksas čartera reisus vai pērkot jaunas aviobiļetes, kopā veidoja nedaudz vairāk kā 700 000 eiro. "Šīs izmaksas radušās ārkārtējās situācijas, nevis tūrisma operatoru vainas dēļ, un šīs saistības tika izpildītas pirms valsts repatriācijas reisu organizēšanas," atzina EM.

Ministrijā arī skaidroja, ka komplekso pakalpojumu direktīva nosaka tūrisma operatoram pienākumu 14 dienu laikā atmaksāt ceļotājam visu naudu par atceltu vai nenotikušu ceļojumu. Lai pasargātu operatorus no maksātnespējas, virkne Eiropas valstu ieviesušas obligātu vaučeru sistēmu, savukārt Lietuvā un Igaunijā ieviesta izvēles vaučeru sistēma. 

"Vaučeriem jābūt apdrošinātiem pret tūrisma operatoru maksātnespēju, tos sedz nodrošinājums. Ja patērētājs neiztērēs vaučeri, viņš saņems pilnu naudas atmaksu pēc vaučera termiņa beigām. Nozares masveida bankrotu gadījumā esošā nodrošinājumu sistēma var sabrukt, radot valsts budžetam negatīvu fiskālo ietekmi vairāk nekā 18,7 miljonu eiro apmērā, kas ir šī brīža nozares saistības pret patērētājiem," atzina EM.

Jau ziņots, ka EM aicinās Finanšu ministriju un valdību vērtēt vairākus atbalsta pasākumus tūrisma nozares komersantiem, tostarp ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā ēdināšanas un tūristu mītņu sektoriem.

Starp iespējamajiem atbalsta pasākumiem paredzēts vērtēt un ieviest līdzsvarotu vaučeru sistēmu tūrisma operatoru un aģentūru komplekso tūrisma pakalpojumu situācijas risināšanai. Plānots arī ieviest atbalsta pasākumus vietējā tūrisma attīstībai, lai tuvojošās sezonas ietvaros īpašu atbalstu saņemtu vietējā tūrisma uzņēmumi un stimulētu vietējo pieprasījumu, tostarp īstenojot informatīvu kampaņu vietējā tūrisma attīstībai.

Starp risinājumiem krīzes mazināšanā nozarē minēta arī ārvalstu tūristu piesaiste pēc Covid-19 krīzes, sniedzot atbalstu īpaši darījumu tūrisma attīstībai. Plānots arī atbalsts tiem komersantiem, kas godprātīgi veica komerciālos repatriācijas reisus, atgriežot izceļojošos tūristus pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās.

Papildu plānots izstrādāt īpašas veselības drošības vadlīnijas tūrisma pakalpojumu sniedzējiem un ceļotājiem.

Saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu.

Top komentāri

Kuzja un Muris, SIA.
K
Pirms kaut ko ierosināt segt vajadzētu pārliecināties vai tūrisma operatori ir lojāli nodokļu maksātāji.
kāpēc tas jāsedz no budžeta?
k
?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas