Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

EM rosina veikt visu pēc 2009.gada ekspluatācijā nodoto būvju revīziju

Ekonomikas ministrija (EM) rosina tūlītēju visu sabiedriskās nozīmes būvju, kuras ir nodotas ekspluatācijā pēc 2009.gada, revīziju, teikts informatīvajā ziņojumā, kurš tapis saistībā ar Zolitūdes traģēdiju un kuru otrdien uzklausīja Ministru kabinets.

EM jau prasījusi pašvaldībām nodrošināt ārkārtas pārbaudes sabiedriskajās ēkās. Tāpat tā plāno izveidot riskanto objektu karti, kurā tiks veiktas ārkārtas neatkarīgas pārbaudes. Pārbaužu veikšanai tiks ņemti vērā arī anonīmie ziņojumi un sadarbībā ar Valsts kanceleju paredzēts risinājums šādu ziņojumu iesniegšanai.

Kā konceptuālu risinājumu EM rosina noteikt obligātu pienākumu visu sabiedriskās nozīmes būvju īpašniekiem ziņot par būvju uzturēšanas pasākumiem, lai nodrošinātu būves piemērotību turpmākajai ekspluatācijai, kā arī sniegt regulārus pārskatus par šo būvju apsekojumiem. Tāpat EM rosinās noteikt par pienākumu ekspluatācijā nodotu ēku īpašniekiem veikt pilnu tehnisko apsekojumu ēkās, kurās vienlīdz uzturas vairāk nekā 100 cilvēki, pēc tam attiecīgo apsekojumu iesniedzot būvvaldē.

EM ierosina pastiprināt kontroli par sabiedriskās nozīmes būvju būvniecību, kā arī jebkādu būvju būvniecību, kuras tiek finansētas no publiskiem resursiem. EM jaunajā būvniecības regulējumā, kas ir izstrādes stadijā, plāno noteikt stingrākas prasības attiecībā uz garantiju termiņiem sabiedriskajām ēkām, obligāto profesionālās darbības apdrošināšanu, būvniecības informācijas sistēmu, lai ļautu elektroniski iegūt konkrētu informāciju par būvinspektoru, būvdarbu veicēju un būvuzraugu darbu un atrašanos konkrētos objektos, stingrākas, valsts definētas prasības speciālistu kompetencei un kvalifikācijai, kā arī kārtību sertifikātu anulēšanai vai apturēšanai.

EM rosina paredzēt ilgtermiņa finansējumu starptautisko ekspertu iesaistei Latvijas būvnormatīvu pārskatīšanai un aktualizācijai. EM rosina veikt plašāku analīzi arī par citām saistītām jomām, kuras ietekmē būvniecības procesa kvalitāti un prasības būvniecības procesam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas