Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

FM atbalsta Saeimas Budžeta komisijas priekšlikumu samazināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15%

Finanšu ministrija (FM) atbalsta Saeimas Budžeta komisijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa samazinājumu stiprajam alkoholam, portālu Diena informē FM.

Priekšlikums izstrādāts, lai saglabātu konkurētspēju Baltijas mērogā, kā arī iekšējo tirgu, Latvijā likme stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem būtu jāsamazina vismaz par 15% - tas  minimizētu negatīvo ietekmi no 92 miljoniem eiro līdz 32 miljoniem eiro.

Akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas ienes lielāko daļu no akcīzes nodokļa alkoholiskajiem dzērieniem ieņēmumiem, Latvijā šobrīd vēl ir zemāks nekā Igaunijā, bet augstāks nekā Lietuvā. 

Nozīmīgā nodokļu daļas atšķirība, salīdzinot ar Igauniju, ir sekmējusi alkoholisko dzērienu tirdzniecību Latvijas – Igaunijas pierobežā, tādējādi papildinot Latvijas valsts budžetu ne vien ar papildus ieņēmumiem no akcīzes nodokļa alkoholiskajiem dzērieniem, alum, degvielai un tabakas izstrādājumiem, bet arī no citu preču tirdzniecības, kas rada arī papildus pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumus. 

Šī gada jūlijā Igaunijas parlaments pieņēma lēmumu ar 1.jūliju par 25% samazināt akcīzes nodokļa likmes daļai alkoholisko dzērienu. Šo izmaiņu rezultātā būtiski samazināsies nodokļu daļas atšķirība starp Igauniju un Latviju – stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem  tā samazināsies no 1,57 eiro līdz vien 0,06 eiro uz 0,5 litriem stiprā alkoholiskā dzēriena, bet alum no 0,30 eiro līdz 0,16 eiro par 0,5 litriem alus (ar alkohola saturu 5,2 tilpumprocenti). Turklāt pēc akcīzes nodokļa Latvijā turpmākās paaugstināšanas ar 2020.gada 1.martu nodokļu līmenis alkoholiskajiem Igaunijā dzērieniem būs zemāks nekā Latvijā.   

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka Igaunijas parlamenta pieņemtais lēmums būtiski samazināt akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem un alum strauji radīs negatīvu ietekmi uz Latvijas alkoholisko dzērienu tirgu un, līdz ar to, arī uz valsts budžetu 2020.gadā aptuveni 92 miljonu eiro apmērā. 

Prognozējams, ka, samazinot likmi stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 15%, samazināsies ēnu sektora daļa, pieaugs legālais alkoholisko dzērienu patēriņš, kā arī daļēji tiks saglabāta tirdzniecība Igaunijas pierobežā. Plānots šo likmi saglabāt nemainīgu arī 2020.gadā.

Akcīzes nodokļa likmes samazināšanas rezultātā stipro alkoholisko dzērienu nodokļu daļa 0,5 litru alkoholiskajam dzērienam Latvijā samazinātos par 0,67 eiro jeb 15,0%. Savukārt salīdzinājumā ar Igauniju, Latvijā nodokļu līmenis joprojām saglabātos zemāks– nodokļu daļas starpība būtu 0,73 centi.  Līdzīga nodokļu daļas starpība veidotos arī ar Lietuvu, kur nodokļu līmenis 0,5 litru stiprajam alkoholiskajam dzērienam būs par 0,65 eiro augstāks.

Negatīvo ietekmi no akcīzes nodokļa likmes samazināšanas stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem kompensēs labāka valsts kopbudžeta nodokļu ieņēmumu izpilde. Šī gada piecos mēnešu nodokļu ieņēmumi pārsniedza plānotos par 98,9 miljoniem eiro jeb par 2,9%.

Top komentāri

Itamars Toledano
Idiotija un diletantisms turpinās. Ja jau Igaunija noteikusi savu akcīzes likmi, tad tā arī Igaunijai būtu jāsaņem, nevis Latvijai, kas savu nolikto likmes peļņu saņem pilnā apmērā. Ja jau Latvijas valdība tik ļoti grib kādam palīdzēt ar tirdzniecību pierobežā, lai slēdz bezvīzu režīmu ar Baltkrieviju, lai Latvijas iedzīvotāji var nopirkt daudas reizes lētākās cigaretes Baltkrievijā, un Latvijai vairs nebūs jātirgo šī ''nāvīgā'' produkcija vairs pašai, jo kas gan vairs pirks cigaretes Latvijā, ja kaimiņos to varēs nopirkt savas 6 reizes lētāk?
Irlielāmērāticams
I
ka visi beidzot saprata ekonomikas ābeces patiesības. Labi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas