Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Kuldīdznieku domas šķiras par parka pārveidi un koku izciršanu

Kuldīgas Pils dārzā sāktā projekta īstenošanā izzāģēti 174 koki. Lai arī Kuldīgas dome uzskata, ka projekts pārvērtīs parku draudzīgu un pievilcīgu iedzīvotājiem, ainavu arhitekti ir citās domās - tas graus kultūrvēsturisko mantojumu un iznīcinās kuldīdznieku iemīļotās vietas. «Viedokļi bija dažādi, tomēr galvenā problēma bija komunikācija pirms projekta apstiprināšanas,» sitāciju vērtē laikraksta _Kurzemnieks _žurnāliste, kura sekojusi līdzi projektam.

«Projekta mērķis ir Kuldīgas pilsētas dārza infrastruktūras atjaunošana, attīstība un popularizēšana, radot jaunu tūrisma produktu un sekmējot «dzīvā muzeja» kompleksa izveidi,» stāsta Kuldīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Zvingule.

«Tā bija vienas puses ideja, kas bez īpašas izvērtēšanas tika pieņemta. Manuprāt, tam nebija nekāda pamata. Vien mehāniski pieņemts lēmums un izvēlēta vieta,» uzskata ainavu arhitekts Guntis Kalniņš. Viņaprāt, projekts graušot parka vēsturisko mantojumu. «Man šķiet, ka cilvēkiem, kas par to lēma, nav īstas izpratnes. Viņi nezina, ko parks nozīmē gan speciālistiem, gan cilvēkiem, kas to pazīst jau kopš bērnības,» saka G.Kalniņš.

Dome apgalvo pretējo – parka vēsturiskā vērtība patlaban neesot attīstīta un pasniegta tūristiem atraktīvā veidā. «Pils dārzs ir zaudējis savu funkcionālo nozīmi un apmeklētāju skaitu,» saka A.Zvingule. Projektā paredzēts atjaunot ūdenskrātuvi, pils pagraba pieejamo daļu, rekonstruēt Rumbas ielas ietvi, parka gājēju celiņus, izbūvēt lapeni, skatu laukumu, tiltiņu, veikt parka stādījumu rekonstrukciju, labiekārtot teritoriju, izvietot mazās arhitektūras formas, atpūtas soliņus, informācijas stendus un norādes.

«Viedokļi ir ļoti dažādi, tomēr galvenā problēma ir komunikācija. Daudzi iedzīvotāji nemaz nezināja par sabiedrisko apspriešanu,» saka avīzes Kurzemnieks žurnāliste Mārīte Milzere. Pēc viņas teiktā, viss bijis atbilstoši likumam, arī koku izciršana notikusi pēc dendrologa atzinuma, tomēr sabiedrība nav bijusi pietiekami informēta.

Projekta kopējās izmaksas ir Ls 615 384 lati 61 santīms. Eiropas Reģionālās attīstības fonds finansē 400 000 latu, atlikušo summu Kuldīgas novada pašvaldība. To iecerēts īstenot šogad un nākamgad gadā. Projekta autors ir SIA Diānas Zalānes projektu birojs, kas iepirkuma konkursā bija vienīgais kandidāts. Tā īpašniece ir bijušā Kuldīgas mēra un pašvaldību lietu eksministra Edgara Zalāna (TP) sieva. Arī konkursā par projekta būvnieku pieteicās un uzvarēja tikai viens uzņēmums - SIA Ava, tā apakšuzņēmējs ir SIA Mārtiņdārzs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas