Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Gausam līdz ar airBaltic investora atrašanu pienākšoties papildu atlīdzība

Par līguma noslēgšanu ar Prudentia atrasto vācu investoru airBaltic vadītājs Martins Gauss saņems atlīdzību - ap 100 00 eiro. Pašlaik kompānija cenšas noklusēt aprēķinus, ka varētu turpināt biznesu arī bez papildu investīcijām, kas pēdējās nedēļās bijis valdības darba kārtības jautājums, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Otrdien valdības sēdes laikā iekšlietu ministrs, kas pilda arī satiksmes ministra pienākumus, Rihards Kozlovskis (Vienotība) atteicās tālāk virzīt jautājumu par airBaltic daļu pārdošanu vācu investoram Ralfam Dīteram Montāgam-Girmesam. Valdības sēdes laikā ministrs saņēmis jaunu informāciju, ka, iespējams, kompānijas finanšu rādītāji nemaz nav tik kritiski, kā apgalvojis Gauss.

Nekā personīga, atsaucoties uz savā rīcībā nonākušu airBaltic dokumentu, stāstīja, ka pastāv pieci dažādi attīstības scenāriji. Tikai vienā no viņiem prasīta 130 miljonu eiro tūlītēja investīcija. Pārējie paredz mazākas investīcijas vai bez tām varētu iztikt vispār. Šos visus pārējos variantus kompānijas vadītājs Gauss esot nolicis plauktā, ziņoja raidījums.

Nepērkot jaunas lidmašīnas, būtu jāsamazina lidojumu skaits, saruktu arī apgrozījums. Pašlaik paredzēts, ka 25 lidmašīnās pārvadās 2,8 miljonus pasažieru. Dienā lidojumu skaits būtu 45, kas radītu 250 miljonu eiro apgrozījumu. Tomēr esot jārēķinās ar 9 miljonu eiro zaudējumiem.

Iztiekot ar 23 lidmašinām, nāktos samazināt četrus lidojumus dienā, par 300 000 samazinātos pasažieru skaits un apgrozījums nokristos līdz 223 miljonieim. Šādā scenārijā būtu četru miljonu eiro zaudējumi.

Savukārt pesmistiskākais scenārijs paredzētu samazināt airBaltic floti līdz 18 lidmašīnām, samazināt dienā 11 lidojumus. Tad gadā pasažieru skaits nokristos līdz 1,9 miljoniem, apgrozījums būtu 159 miljoni eiro. Pēdējais scenārijs nozīmētu atteikties no lidmašīnu pirkšanas vai to atlikt. Ar šādu prognozi kompānija strādātu ar peļņu - astoņiem miljoniem eiro.

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) neesot informēts par šādiem scenārijiem.

Savukārt Gauss pinies skaidrojumos par šiem scenārijiem. Viņš sākotnēji raidījumam apgalvojis, ka scenāriji uzrakstīti nepareizi, bet vēlāk jau paudis, ka šos skaitļus nemaz neesot redzējis, citreiz atkal apgalvojis, ka citi scenāriji ir bijuši.

Gauss uzsvēris, ka ir īstais brīdis iekarot Lietuvas un Igaunijas tirgu. Pēc Estonian Air darbības apturēšanas katru dienu palielinoties pasūtījumu skaits no Igaunijas. Tomēr TV3, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, vēsta, ka reizē ar investoru ienākošie krievu lidaparāti Sukhoi Superjet var radīt problēmas ar esošajiem sadarbības partneriem. Kāda liela Eiropas aviokompānija esot izteikusi brīdinājumu, ka vairs neveikšot starpsavienojumu lidojumus ar airBaltic. Par šiem riskiem esot arī runāts ceturtdienas valdības sēdē, bet Gauss sanākušos mierinājis, ka lielus finanšu zaudējumus tie nacionālajai lidsabiedrībai neradīšot.

Kā zināms, Saeimai būs jālemj par 80 miljonu aizdošanu airBaltic. Ja balsojums notiks kā pašlaik paredzēts, Gausam pienākšoties atlīdzība par investora piesaisti. Kompānijas padomes priekšsēdētājs Nikolajs Sigurds Bulmanis atzinis, ka atlīdzība mērāma "ne vairāk kā 100 tūkstošos eiro".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas