Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gerhards saistībā ar RNP kriminālprocesu vēl nerīkosies

Vides attīstības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība Visu Latvijai! - TB/LNNK) gaidīs, kad tiesībsargājošās iestādes pabeigs izmeklēt Valsts kontroles (VK) atklātos pārkāpumus Rīgas Namu pārvaldniekā (RNP), lai lemtu par tālāko rīcību.  

RNP kapitāldaļu turētājs ir Rīgas dome un attiecīgi Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). 

Portāls Diena.lv jau otrdien vēstīja, ka prokuratūra nolēmusi sākt kriminālprocesu saistībā ar pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem, kas liecina, ka iestāde ir saskatījusi likuma pārkāpumus uzņēmumā darbībā. Savukārt ministrs Gerhards pagājušajā nedēļā Latvijas radio raidījumā Krustpunktā norādīja, ka, ja tiks konstatēti likumpārkāpumi, tad viņš izmantos savas pilnvaras un rīkosies. Ministram ir tiesības atstādināt domes priekšsēdētāju, kas Rīgas gadījumā būtu Nils Ušakovs.

Kriminālprocesa materiāli tālākai izmeklēšanas veikšanai nosūtīti Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei. VK vēl pirms ziņojuma publiskošanas vērsās prokuratūrā par atsevišķiem konstatētajiem pārkāpumiem, tostarp par iespējamiem 13 fiktīviem darbiniekiem.

Tomēr šobrīd Gerhards vēl nogaida. "Pašlaik svarīgākais, lai tiesībsargājošās iestādes pabeidz izmeklēšanu un sniedz slēdzienu. Ja tiks konstatēti pārkāpumi, tad darīsim visu iespējamo, lai Rīgas dome tās novērš," portālam Diena.lv norādīja ministrs, piebilstot, "ka vainīgajiem ir jānes atbildība, bet mūsu uzdevums panākt, lai Rīgas dome novērš pieļautos pārkāpumu un tas neradītu sistēmiskas sekas ilgtermiņā.

Ministrs skaidroja, ka ir iepazinies ar Valsts kontroles ziņojumiem gan par RNP, gan par vēl vienu uzņēmu, kur kapitāldaļas turētājs ir Rīgas dome - Rīgas Satiksmi (RS). "Kā pašvaldību darbu pārraugošā iestāde mēs, protams, sekojam līdzi, cik tiesiski ir tas, ko dara pašvaldības, uzklausām iedzīvotāju sūdzības," skaidroja Gerhards.

Pašreiz, kā Diena.lv norādīja Gerhards, VARAM ir vērsusies pie Rīgas domes, pieprasot sniegt skaidrojumu par Valsts kontroles revīzijas ziņojumā minētajiem pārkāpumiem RNP darbā, kā arī par turpmākajām darbībām un termiņiem, kādos pašvaldība plāno novērst revīzijas ziņojumā konstatētos pārkāpumus un nepilnības.

Likumā Par pašvaldībām noteikts, ka "ja pašvaldības dome vai citas pašvaldības institūcijas nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs var prasīt domes priekšsēdētājam paskaidrojumu.Pašvaldības domes priekšsēdētājam 20 dienu laikā pēc tam, kad saņemts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pieprasījums, ir pienākums sniegt rakstveida paskaidrojumu par domes vai citas pašvaldības institūcijas pieļautajiem Satversmes, likumu un Ministru kabineta noteikumu pārkāpumiem vai arī par tiesas sprieduma nepildīšanas iemesliem."

Tajā pašā likumā 93. pantā ir noteikts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs var atstādināt domes priekšsēdētāju. Savukārt Saeima, kā noteikts 92. pantā, pēc Ministru kabineta iesnieguma, var lemt par domes atlaišanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas