Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Iesniegta sūdzība KNAB un VK par iespējamu pašvaldību krāpšanos konkursa norisē

Kāds iedzīvotājs iesniedzis sūdzību Valsts kontrolei (VK) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) saistībā ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) rīkoto ielu apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanas konkursu.

Konkrētā persona lūgusi pārbaudīt aizdomas, ka vairākas pašvaldības iesaistījušās krāpšanā lielā apmērā, prettiesiski izmaksājot iedzīvotāju nodokļu naudu vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā celtniekiem par darbiem, kuri reāli nebija izdarīti.

Teju 30 pašvaldības bija apņēmušās līdz 29.maijam pabeigt visus darbus Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projekta Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā ceturtajā kārtā. Šo uzdevumu pašvaldībām uzticējusi VARAM, kas konkursa kārtībā maija vidū apstiprināja aptuveni četru miljonu eiro piešķiršanu energoefektīvo apgaismojumu iepirkumiem ar nosacījumu, ka visiem darbiem jābūt pabeigtiem pāris nedēļu laikā.

"Kārtējais VARAM rīkotais energoefektivitātes sprints ir apbrīnojams. Proti, pašvaldībām bija nepieciešams iegādāties LED gaismekļus, demontēt pašreizējo apgaismojumu, tā vietā uzstādīt jauno LED apgaismojumu, kalibrēt vadības ierīces dimēšanai, un tas viss bija jāizdara pāris nedēļu laikā. Ar ko tas varētu būt interesanti ierindas iedzīvotājiem? Ar to, ka gadījumā, ja pašvaldības nepaspētu visu paveikt līdz 29.maijam, tad VARAM šos darbus neapmaksās un tie būs jāveic par pašvaldības līdzekļiem, kas ir lieli neparedzētie izdevumi jebkurai pašvaldībai," norāda SIA Myzone valdes loceklis Staņislavs Morduhajs-Boltovskojs.

Tiek norādīts, ka 30.maijā veiktajās nejauši izvēlēto objektu apskatēs konstatēts, ka tiešām vairākas pašvaldības visu paspēja izdarīt, savukārt dažām pašvaldībām tomēr nāksies zaudēt KPFI finansējumu. Piemērām, Ogrē darbi bija paveikti tikai par 15% līdz 17%. Turklāt 1.jūnijā darbus turpināja vairākas brigādes, ko konstatēja arī pašvaldības policija. Dobelē darbi noritēja arī jūnija pirmajā nedēļā, savukārt Talsu pašvaldības objektos Sabilē un Stendē vispār nav sākti darbi.

"Interesanti, ka saskaņā ar VARAM konkursa nosacījumiem, lai pašvaldība varētu pretendēt uz VARAM finansējumu, tai bija jānorēķinās ar celtniekiem par visiem darbiem līdz 29.maijam. Sanāk, kā šīs pašvaldības, negribēdamas zaudēt finansējumu, iespējams, pārskaitīja ievērojamus līdzekļus celtniekiem, pirms tie paveica darbus, tas ir, vairākas pašvaldības prettiesiski vienojās ar celtniekiem parakstīt līguma pieņemšanas-nodošanas aktu un apmaksāja attiecīgo rēķinu, pirms darbi reāli tika izdarīti. Ja tas tā notika, tad pašvaldības acīmredzami iesaistījušās krāpnieciskā shēmā. Tādēļ arī lūdzu VK un KNAB pārbaudīt manas aizdomas par pašvaldību un celtnieku iesaistīšanos krāpšanā lielā apmērā organizēta grupā, kā arī palūdzu VARAM nepārskaitīt pašvaldībām Eiropas naudas līdzekļus, pirms tiks izmeklēti lietas apstākļi," pastāstīja Morduhajs-Boltovskojs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas