Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

INFOGRAFIKA: Gads pēc Zolitūdes traģēdijas. Fakti un skaitļi

Gada laikā kopš traģēdijas Zolitūdes lielveikalā Maxima valsts un pašvaldības iestādes organizējušas dažādus palīdzības veidus nelaimē bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, savukārt ar izmaiņām likumdošanā būvniecības norise un uzraudzība kļūs stingrāka. Palielināsies arī soda mēri, taču tie nedarbosies ar atpakaļejošu datumu - uz iespējami vainīgajiem par Zolitūdes traģēdiju paaugstinātās sankcijas neattieksies.

GRAFIKA

Likumu izmaiņas pēc traģēdijas lielveikalā Maxima Zolitūdē:

Būvniecībā:

Šā gada 1.oktobrī spēkā stājušās izmaiņas Būvniecības likumā paredz vairākas būtiskas izmaiņas būvniecības procesa regulējumā:

Sadalītas kontroles funkcijas starp pašvaldību būvinspektoriem un izveidots Būvniecības valsts kontroles birojs

Turpmāk būvinspektoriem būs obligāti jāapmeklē ēkas būvlaukums divas līdz četras reizes. Līdz šim tas bieži vien varēja arī nenotikt ne reizi.

Turpmāk ne retāk kā reizi piecos gados tiks pārbaudīta būvspeciālistu kompetence – tiks pārbuadīta viņa patstāvīgā prakse, pieprasīta informācija par izglītības un profesionālo pilnveidi, kā arī pārbaudītas sūdzības un iesniegumi par būvspeciālistu.

Likumā noteikta būvniecības procesā iesaistīto personu atbildība. Tas attieksies uz zemes īpašniekiem, būves īpašniekiem, būvprojekta izstrādātājiem, celtniekiem, būvuzraugiem un būvekspertiem).

Būvniecības valsts kontroles biroja darbības plāns:

No 2014.gada 1.oktobra organizē būvprojektu un būvju ekspertīzi, pēc pieprasījuma sagatavo metodisko palīdzību;

No 2015.gada 1.janvāra birojs sāks publisko ēku (tādu ēku, kurās uzturas vairāk nekā 100 cilvēki) ekspluatācijas uzraudzību;

No 2015.gada 1.jūlija birojs nodrošinās visu būvdarbu valsts kontroli un pieņemšanu ekspluatācijā;

No 2015.gada 1.oktobra būvniecības informācijas sistēmā elektroniski pieejama būvniecības dokumentācija, līdz ar ko sabiedrībai pieejama informācija par būvniecības procesiem un pieņemtajiem lēmumiem;

No 2016.gada 1.janvāra uzņemsies būvspeciālistu kompetences novērtēšanu.

Izmaiņas būvobjektu konkursu procesā

Novērsta prakse, ka sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecība notiek par zemāko cenu. Uzņēmumiem, kas būvdarbu lielu daļu uztic apakšuzņēmējiem, no 2015.gada 1.augusta pretendentam būs jābūs samaksātiem visiem nodokļiem; tiks ņemts vērā darbinieku vidējais atalgojums; tiks īpaši izvērtēts, vai piedāvājums konkursā nav nepamatoti lēts.

Paaugstināta atbildība:

Paredzēta kriminālatbildība, ja būvdarbi tiek turpināti pēc to apturēšanas. Par to pienāksies īslaicīga brīvības atņemšana, naudas sods vai piespiedu darbs.

Paaugstināta atbildība par būvniecības un ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu – no četriem līdz astoņiem gadiem paaugstināts maksimālais iespējamais cietumsods personām, kuru rīcības dēļ šo noteikumu neizpildīšanas dēļ gājuši bojā vismaz divi cilvēki

Izstrādāts Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas likumprojekts, par piemēriem ņemot labo praksi no Somijas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Nīderlandes, Vācijas, Šveices un Islandes pieredzes.

Paredz noteikt atbildību ēkas īpašmiekam apdraudējuma gadījumā nodrošināt cilvēku savlaicīgu brīdināšanu un evakuēt cilvēkus.

Finansiālais atbalsts traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem:

Pabalstos Zolitūdes traģēdijā iesaistītajiem – cietušajiem, tuviniekiem, seku novēršanā iesaistītajām personām – izmaksāti 2,7 miljoni eiro; sociālajai rehalibilitācijai -232 000 eiro;

Veselības aprūpe – izmaksas slimnīcām, rehabilitācijas centriem u.c. - 112 tūkstoši eiro

Izmaksas saistībā ar izmeklēšanu kriminālprocesā – 1,3 miljoni eiro

Finansējuma avoti:

Ziedot.lv saņemti ziedojumi par 1 462 131 eiro, kas paerdzēti cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem

Nodrošināta plašā veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība Iekšlietu ministrijas sistēmas un iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Šim mērķim papildus esošajam finansējumam 2015.gadā piešķirti 2 248 476 eiro un turpmāk ik gadu – 1 768 257 eiro.

Rīgas dome dažādos pabalstos izmaksājusi 201 269,85 eiro. 49 personām apbedīšanas pabalstos izmaksāti 64,9 tūkstoši eiro.

Rīgas Domes Labklājības departaments 2014.gada sākumā izmaksājis vienreizējo pabalstu 14 228 eiro bojā gājušās personas laulātajam un bērniem vai mazbērniem, vai, ja to nav, tuvākās pakāpes augšupējiem radiniekiem (vecākiem, vecvecākiem).

7114 eiro liels pabalsts izmaksāts cietušajai personai, kurai traģēdijas rezultātā radušies medicīniskajā dokumentācijā fiksēti smagi veselības traucējumi, un kurai ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmumu ir noteikts darbspējas zaudējums un piešķirta invaliditātes grupa.

Cita veida palīdzība:

Psiholoģiskā palīdzība cietušajiem, bojāgājušo tuviniekiem un ģimenēm notikuma vietā un konsultācijās pa tālruni; neatliekamā juridiskā palīdzība; vairāki advokāti bez maksas snieguši juridisku palīdzību Zolitūdes traģēdijā cietušajiem; valsts amatpersonu regulāras tikšanās ar Zolitūdē cietušajiem par aktualitātēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas