Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

IZM: Skolotājiem 40 darba stundu slodzi nedēļā varētu ieviest 2022./2023.mācību gadā

Skolotājiem 40 darba stundu slodzi nedēļā varētu ieviest 2022./2023.mācību gadā, proporcionāli palielinot skolotāju algas likmi, paredz Pedagogu darba samaksas pilnveides darba grupā pielemtais.

Patlaban skolotāja darba slodze jeb apmaksātu darba stundu skaits nedēļā, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības pedagogiem, ir 30 darba stundas nedēļā, tai skaitā - mācību stundas un fakultatīvās nodarbības, to sagatavošana, izglītojamo rakstu darbu labošana, individuālais un grupu darbs ar izglītojamiem un konsultācijas, klases audzināšana, metodiskais darbs izglītības iestādē, projektu vadība un citas ar izglītības iestādes attīstību saistītas darbības. Nosakot skolotāja darba slodzi, skolas direktors ņem vērā skolēnu skaitu klasē un mācību priekšmetu, ko skolotājs māca, kā arī izglītības iestādes dibinātāja - pašvaldības noteikto kārtību pedagogu slodžu sadalei.

Kā liecina publikācija Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) mājaslapā, Pedagogu darba samaksas pilnveides darba grupa aizvadītajā nedēļā, kā vienu no svarīgākajiem darba kārtības punktiem, izskatīja jautājumu par pedagoga darba slodzi.

IZM, gatavojoties minētajai darba grupas sanāksmei, jautājumu par skolotāju darba slodzes lielumu apsprieda vairākos vebināros, kas tika organizēti ar izglītības pārvalžu un skolu aktīvu iesaisti, piemēram, 6.janvārī - Cēsīs, 7.janvārī - Dobelē, 8.janvārī - Grobiņā un Gulbenē, 11.janvārī - Aucē, kā arī 12.janvarī sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību noritēja divi vebināri Izglītības pārvaldēm un skolu vadībai - viens sākumskolām un pamatskolām un otrs vidusskolām un ģimnāzijām.

Ministrijā norāda, ka vebināros tika nodrošināta iespēja visiem interesentiem piedalīties aptaujā un sniegt viedokli par skolotāju nedēļas slodzi. No 187 sākumskolu un pamatskolu pārstāvjiem 50% atbalstīja 40 stundu darba nedēļu un 50% - 36 stundu nedēļu, savukārt no 133 vidusskolu un ģimnāziju pārstāvjiem 68% pauda atbalstu 40 stundu nedēļai un 32% - 36 stundu nedēļai.

Apvienojot abus balsojumus, par 40 stundām bija 55% no dalībniekiem un par 36 stundām - 45% dalībnieku, piebilda ministrijā.

Tāpat IZM pārstāvji aicināja arī izglītības pārvaldes iesniegt novadu skolu viedokli par šiem priekšlikumiem, un 13.janvārī 20 pārstāvji sniedza viedokli. Pēc IZM sniegtās informācijas, 18 novadu aptaujātie skolu pārstāvji bija pārliecinoši un argumentēti snieguši atbalstu 40 darba stundu darba nedēļai, vienā novadā puse atbalstīja 36 stundu slodzi, bet puse 40 darba stundu slodzi, savukārt viena novada izglītības iestāžu vadītāji atbalstīja 36 darba stundu nedēļu.

Ministrijā atklāja, ka pagājušajā nedēļā notikušajā darba grupā tās pārstāvji iepazinās ar aptauju rezultātiem un vebināros izteiktajiem viedokļiem par darba skolotāju slodzes maiņu, un sanāksmes gaitā pauda vienbalsīgu atbalstu priekšlikumam, kas paredz pāreju uz 40 darba stundu slodzi skolotājiem.

Vienlaikus atzīmēts, ka turpināsies darbs un diskusijas pie tā, kādā veidā pedagoga slodzē sadalās kontaktstundu, konsultāciju un kvalitatīva mācību procesa sagatavošanas laiks.

Jau ziņots, ka aprīlī IZM sola prezentēt jaunu pedagogu darba samaksas modeli, kurā būtu sabalansētas slodzes starp pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem un skolu pedagogiem, izriet no decembrī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē IZM Izglītības departamenta direktores Līgas Bucenieces sacītā.

Buceniece toreiz minēja, ka jaunajā modelī būs sabalansētas slodzes, kā arī aprēķini, cik tas maksā. Tāpat pavasarī IZM varēs pateikt, uz kādu slodzi lemts pāriet un kas ietilpst slodzē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas