Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Izpildvara grib pārraudzīt ceturto varu

Nākamā gada budžetā uz otru lasījumu tiks iesniegts priekšlikums piešķirt 66 228 latus Mediju politikas nodaļas izveidei Kultūras ministrijā (KM). Šādu lēmumu 17.oktobrī pieņēma Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, otrdien, 22.oktobrī, vēsta laikraksts Diena.Dienas aptaujātie mediju nozares pārstāvji šādu iniciatīvu vērtē neviennozīmīgi, norādot, ka šādai struktūrai ir jābūt maksimāli brīvai no politiskas ietekmes un nekādā gadījumā nav jānodarbojas ar mediju satura veidošanas jautājumiem.

Mediju eksperts Sergejs Kruks atzina, ka viņam nav izprotams, kādēļ šāda struktūra tiek veidota un ar kādiem jautājumiem tā nodarbosies. Kruks pieļāva, ka tas saistīts ar MTG grupas lēmumu pamest bezmaksas apraidi, "un šī grupa lobē Vienotību, kas īpaši redzams raidījumā Nekā personīga". Eksperts uzsvēra, ka valdībai būtu jādomā, kā paaugstināt algas, lai cilvēki var atļauties nopirkt presi un skatīties maksas kanālus, nevis tik daudz jāorientējas uz bezmaksas apraidi televīzijā.Laikrakstu Diena un Dienas Bizness galvenais redaktors Gatis Madžiņš norādīja, ka "labprāt iepazītos ar citu valstu pieredzi šajā jautājumā, jo modelis, kad ceturto varu - medijus - uzrauga izpildvara, ir stipri īpatns. Tas var radīt spekulācijas par politisku ietekmi". Madžiņš arī atzina, ka "mediju vides sakārtošanas un uzraudzības jautājumi būtu jāskata kompleksi - kontekstā ar NEPLP funkciju pārskatīšanu, jo robežas starp mediju profiliem izzūd. Ņemot vērā mediju attīstības tendences, Latvijā par šo lauciņu būtu jāatbild vienai institūcijai". Uz diskusiju un pētījumu nepieciešamību norāda arī Providus mediju eksperte Ilze Straustiņa: "Pirms mēs veidojam šādu struktūru, būtu jāizpēta, kāda ir situācija citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā tās risina šos jautājumus. Arguments, ka visās dalībvalstīs ir šādas struktūras, neiztur kritiku, jo daudzviet tās darbojas tikai uz konkrētiem projektiem. Kamēr šāda pētījuma nav, es atturētos komentēt mediju politikas nodaļas izveidi."Pretējs viedoklis ir Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektoram Guntaram Līcim, kurš atzina, ka asociācija jau vairākus gadus nesekmīgi centusies panākt šādas institūcijas izveidi. "Līdz šim mums nebija neviena sarunas partnera izpildvaras līmenī, ar kuru runāt par nozares problēmām, no kurām galvenā - mūsu valstī nav mediju politikas. Neviens politiķis līdz šim nav apliecinājis, ka Latvijas valstij būtu vajadzīgi nacionālie mediji." Visu rakstu lasiet otrdien, 22.oktobrī, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas