Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jau šobrīd vairākās tirdzniecības vietās iespējams norēķināties ar eiro

Lai gan Latvijā eiro ieviešana plānota vien 2014.gada 1.janvāri, jau tagad vairākās ārvalstu viesu iecienītās tirdzniecības vietās paralēli latam iespējams norēķināties ar eiro. Tiesa gan šādas iespējas nodrošināšana prasa papildus ieguldījumus no uzņēmējiem.

Visos Elkor veikalos jau kopš 2012.gada pavasara pircējiem tiek piedāvāta iespēja par pirkumiem norēķināties arī ar eiro. Gadījumos, kad pircējs vēlas maksāt ar eiro, pirkuma cena tiek aprēķināta pēc Latvijas Bankas noteiktā lata – eiro valūtas kursa, portālam Diena.lv pastāstīja Elkor veikalu tīkla valdes loceklis Ronalds Feldmanis.

Šāda iespēja Elkor veikalos tiek piedāvāta, jo pēdējo gadu laikā strauji audzis ārvalstu tūristu skaits, kuri izvēlas iepirkties Elkor veikalos. Feldmanis norāda, ka iespēja norēķināties ar eiro ir vēl viens veids, kā veikals var spert soli pretim klientam no eirozonas vai Eiropas Savienības (ES) valstīm, piedāvājot tiem papildu ērtību par pirkumiem maksāt ierastajā valūtā bez valūtas maiņas punkta apmeklēšanas.

Savukārt Statoil degvielas uzpildes stacijās ar eiro līdztekus dolāriem iespējams norēķināties jau vairāk nekā desmit gadu, Dienai.lv norādīja Statoil pārstāvis Artūrs Eglītis.

Statoil iespēju norēķināties ne tikai latos saviem klientiem piedāvā jau kopš darbības uzsākšanas Latvijā pirms 20 gadiem. Toreiz degvielas uzpildes stacijās tika pieņemti Amerikas Savienoto valstu dolāri, kā arī Zviedrijas kronas, taču, laikam ejot, pieprasījums pēc zviedru banknošu maiņas kritās, tāpēc norēķini šajā valūtā tika pārtraukti.

Eglītis atklāja, ka Statoil klienti šo ērtību vērtē ļoti atzinīgi, jo, uzpildot degvielu vai iepērkoties Statoil veikalā, apmaksu iespējams veikt eiro un atlikumu saņemt latos. Šobrīd apmēram no katriem 100 Statoil klientiem viens izmanto šo servisu, sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Šī servisa nodrošināšanas papildus izmaksas veido atbilstošu kases sistēmu ieviešana un uzturēšana, inkasācijas izdevumi katram valūtas veidam atsevišķi, kā arī banku operācijas valūtu konvertēšanai, sacīja Eglītis. "Vai atmaksājas? Tas ir ieguldījums mūsu solījumā "Vienmēr pa ceļam", tāpēc atmaksājas."

Portāls Diena.lv novērojis, ka arī vairākos Rīgas centra un Vecrīgas bāros un restorānos maksājumus iespējams veikt eiro valūtā. Piemēram, vīna telpā Tinto tāpat kā citviet šāda iespēja tiek nodrošināta, jo tā ir ļoti pieprasīta no tūristu puses.

Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis portālam Diena.lv skaidroja, ka lats kā likumīgā maksāšanas līdzekļa statuss nozīmē, ka nedrīkst atteikties pieņemt norēķinos Latvijā, bet tas neliedz darījuma pusēm brīvi vienoties par citu darījuma valūtu - piemēram, eiro – un pieņemt to norēķinos. Dažs degvielas tirdzniecības tīkls vai veikali tūristu bieži apmeklētās vietās tā mēdz rīkoties jau tagad, aprēķinot, ka tajā ir izdevīgums - atmaksājas tam nepieciešamie papildus ieguldījumi.

Taču lielāku daļu tautsaimniecības – uzņēmumus un valsts iestādes – jau šobrīd pārorientējot norēķiniem eiro, izmaksas tiktu attiecinātas uz ikvienu tirgus dalībnieku, ieskaitot mazus privātos uzņēmumus. Tādēļ, kā norāda Grāvītis, šādai iespējai pastāv divi galvenie pretargumenti – tas nav saimnieciski pamatoti, jo diez vai esam tik bagāti, lai varētu atļauties to, ko savulaik nejaudāja finansēt vecās ES dalībvalstis. "Tas drīzāk apdraudētu, nekā tuvinātu pilnvērtīgu pāreju uz eiro pēc kritēriju izpildes un uzaicinājuma pievienoties eiro zonai," sacīja Grāvītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas