Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Katrs desmitais latvietis piedzimst Lielbritānijā

Lielbritānijā piedzimuši vairāk nekā 10% no pērn pasaulē nākušajiem jaundzimušajiem latviešiem, piektdien intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis. 

"Pagājušajā gadā 2281 jaunais Latvijas pilsonis - vairāk nekā 10% no visiem pilsoņiem, kas mums ir pagājušajā gadā dzimuši, piedzima tieši Lielbritānijā," viņš teica.

Jautāts, vai jaunās ģimenes plāno atgriezties Latvijā, vēstnieks norādīja, ka latvieši Lielbritānijā ir tikpat dažādi, kā latvieši Latvijā. "Domas ir ļoti dažādas. Ir viena daļa, kas cenšas ļoti aktīvi adaptēt un integrēt gan savus bērnus, gan sev pašu Lielbritānijas dzīvē, cenšoties pat ierobežot latviešu valodas lietošanu un cenšoties, lai viņu bērni runātu angliski, kas man liekās diezgan dīvaini. Ir cita daļa, kas tiešām arī nopietni domā par atgriešanos," stāstīja Teikmanis.

Izšķiršanās nereti notiek, bērnam sasniedzot 6-7 gadu vecumu, kad jāuzsāk skolas gaitas. Tāpat svarīgs faktors ir darbs - vai tas ir labi atalgots. Tiekoties ar latviešu jaunajiem profesionāļiem, kuri darbu varot atrast teju jebkurā pasaules malā, daļa no viņiem teikusi, ka vēl aptuveni piecus gadus pastrādās Londonā, un tad atgriezīsies dzimtenē. 

"Tā kā domas ir tiešām dažādas un mums ir jārēķinās ar to, ka kāda daļa no tiem latviešiem, kas šobrīd dzīvo Lielbritānijā, nolems atgriezties. Es domāju, ka tas ir tikai apsveicami. Bet pašam man liekas, ka tā nebūs lielākā daļa."

Lielbritānijā dzīvojošie latvieši arī atzīst, ka reemigrācijas plānā iekļautie punkti ir nepieciešami. "Protams, ir nepieciešama informācija par darba iespējām Latvijā. Protams, ka ir nepieciešams domāt par bērniem, kas atgriežas no citām valstīm - lai viņus varētu vieglāk integrēt mūsu skolu sistēmā, mūsu izglītības sistēmā, salīdzināt viņu iegūto izglītības līmeni ar to, kāds viņiem ir jāturpina šeit. Tie visi ir vajadzīgi punkti,". 

Vienlaikus vēstnieks norādīja, ka tos latviešus, kuri ārvalstīs dzīvo no pabalstiem vai minimālās algas, reemigrācijas plāns neatgriezīs. "Tos, kuri orientējās uz pabalstiem un minimālās algas saņemšanu, domāju, ka diez vai reemigrācijas plāns īpaši ietekmēs, jo minimālā alga ir, un domāju, ka arī paredzamos gados uz priekšu, Lielbritānijā noteikti būs augstāka. Tie, kas ir profesionāļi un spēj arī atrast darbu, kurā var arī nopelnīt Latvijā, domās kā un kad atgriezties," teica Latvijas vēstnieks Lielbritānijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas