Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievijā apgānīts Staļina režīma represijās bojā gājušo Latvijas pilsoņu piemineklis

Krievijā, Intas pilsētā apgānīts Staļina režīma represijās bojā gājušo Latvijas pilsoņu piemineklis, liecina ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) paziņojums sociālajā vietnē Facebook.

Saņemot informāciju par pieminekļa apgānīšanu, Latvijas vēstniecība Maskavā iesniegusi Krievijai notu, pieprasot nodrošināt pienācīgu cieņu represēto piemineklim, kā to paredz starpvalstu līgums.

Piemineklis Dzimtenei Intas pilsētā Komi Republikā atrodas represēto atdusas vietā, Intas Austrumu kapsētā. Piemineklis tika atklāts 1956.gadā, tā autors ir represētais latviešu tēlnieks Eduards Sidrabs. Piemineklī atveidotais sievietes tēls latviešu tautas tērpā ilgus gadus bijis pret latviešu tautu vērsto represijas upuru piemiņas simbols.

Tas ir pirmais piemineklis, kas PSRS teritorijā ir uzcelts, lai iemūžinātu komunistiskā režīma represiju nevainīgo upuru piemiņu. 

Intas piemineklis ir viens no objektiem, ar kuru tika sāktas Latvijas aktivitātes latviešu represēto piemiņas vietu apzināšanā un saglabāšanā Krievijā saskaņā ar 2008.gadā noslēgto Latvijas un Krievijas starpvalstu vienošanos par kapu statusu. Šī vienošanās paredz abu pušu kara un represiju upuru piemiņas saglabāšanu un piemiņas vietu iekārtošanu abās valstīs.

Piemineklis tika restaurēts 2012.gada augustā.

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka jāspēj saskatīt atšķirību starp propagandas nolūkos uzceltu pieminekli un mirušu cilvēku apbedījuma vietu - kapu. Ja Krievijā neliek mieru mūsu pieminekļiem, tad jānojauc absolūti visi CCCP propagandas objekti Latvijā. Bet runa šeit nav par kapiem.
ērce
ē
Latvijā vēl arvien, pēc 30 gadiem, nav uzcelts neviens pienācīgs piemineklis Staļina režīma represijās bojā gājušo latviešu piemiņai. Šādam piemineklim jābūt Latvijā, nevis Krievu impērijas nomalēs. Piemineklim piemērota vieta ir vai nu tur, kur krievmīļi pašrocīgi uzslēja Barklaja de Tolli pieminekli, vai arī Okupācijas pieminekļa vietā, Pārdaugavā.
Beerzs
B
Pēc šī gadījuma būtu jānojauc kauna stabs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas