Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Lai izvairītos no nodokļiem, Latvijas iedzīvotāji luksus auto reģistrē Igaunijā

Lai izvairītos no valsts uzlikto autotransporta nodokļu nomaksas, ievērojama daļa Latvijā pirkto un lietoto luksus automašīnu tiek piereģistrēta Igaunijā. Kā izrādās, kaimiņvalsts nodokļu sistēma autoīpašniekiem ir draudzīgāka un ļauj arī pamatīgi ietaupīt, pērkot luksus klases auto, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Ar transportlīdzekļa nodokļiem saistītās izmaksas Igaunijā ir ievērojami mazākas un tas sekmē turīgo iedzīvotāju nodokļu migrāciju uz Igauniju, de facto apstiprināja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Viktors Kulbergs. Precīzas statistikas par to, cik tad Latvijas iedzīvotāju reģistrējuši mašīnas Igaunijā gan nav.

„Mēs vienīgi tādā individuālas aptaujas rezultātā varam sajust, ka luksus mašīnas, pat līdz pusei apmēram no pārdošanas apjomiem, aiziet Igaunijā,” atzina V.Kulbergs.

Latvijā spēkā esošā nodokļu likumdošana nosaka, ka juridiskām personām, kas iegādājušās vieglo automobili par summu virs Ls 25 000, šāda automobiļa iegādes, tehniskās apkopes un pat degvielas izmaksas nav atļauts norakstīt kā saimnieciskos izdevumus. Tautā šos ierobežojumus visbiežāk dēvē par luksus auto nodokli.

Piemēram, turīgais pircējs iegādājoties un reģistrējot premium klases Porshe Cayenne džipu un samaksājot pievienotās vērtības nodokli Latvijā iztērē aptuveni 61 500 latus, salīdzinoši Igaunijā šī summa ir vairs tikai 50 000 latu, jo nav jāmaksā PVN, norāda de facto. Tāpat tiek ietaupīta maksa par pirmo reģistrāciju, vieglo automobiļu nodoklis un transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Kopējais ietaupījums tikai no reģistrācijas un ikgadējiem maksājumiem ir aptuveni 12000 latu vienai automašīnai. Neņemot vērā vēl tos finansiālos ieguvumus, kas saistās ar šādas automašīnas ikdienas ekspluatācijas izmaksām, kuras Igaunijā var norakstīt uzņēmuma izdevumos.

Ceļu satiksmes likuma 9. pantā minēts, ka Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem aizliegts Latvijas teritorijā ceļu satiksmē vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili. Izņēmums skar tos, kuri ārvalstīs veic uzņēmējdarbību, vai ir šī uzņēmējdarbības veicēja pirmās pakāpes radinieki. Šiem autovadītājiem gan ir jāizņem speciāla atļauja Latvijas ceļus satiksmes direkcijā, kas ir bez maksas, norādīja de facto.

Daļa Latvijā dzīvojošo uzņēmēju izmanto šo likuma vēlību un savu autoparku reģistrē Igaunijā.

Šobrīd Latvijas nodokļu politika nav auto īpašniekiem draudzīga un vēl mazāk tā ir izdevīga valstij, tādēļ šie jautājumi būtu jāpārskata, atzina V.Kulbergs. Viens no ierosinājumiem būtu, līdzīgi kā tas ir Igaunijā un Lietuvā, transporta ekspluatācijas nodokli iekļaut degvielas cenā. Tādejādi arī ārvalstīs reģistrēto automobiļu īpašnieki veiktu vismaz daļējas iemaksas Latvijas valsts budžetā.

Finanšu ministrija šobrīd nekādas pārmaiņas ar autotransportu saistītajā nodokļu likumdošanā neplāno, uzsverot, ka Transportlīdzekļu ekspluatāciju nodoklis ir nacionālais nodoklis, kas nav harmonizējams un katra ES dalībvalsts izvēlas šos nodokļu režīmus, sabalansējot ar kopējo nodokļu sistēmu un valsts juridisko sistēmu.

Top komentāri

who cares
w
Nevis, lai izvairītos, bet gan, lai maksātu mazākus nodokļus. Vienotā tirgus priekšrocības - iespēja izvairīties no dažu stulbu likumu piemērošanas.
Fiksais
F
Ja valsts uzņēmumi var atlauties optimizēt nodokļus ar ofšora firmu palīdzību, vai uzņēmēji tiek uzskatīti par idiotiem?
alkatīgo bāleliņu lāsts
a
Kāpēc mums ir ceļu nodoklis, kas nav piesaistīts degvielas patēriņam??? jo vairāk brauc, jo vairāk maksā. Jo lielāks dzinējs, jo vairāk maksā. Nē, vajadzēja nolikvidēt autoceļu fondu un ieviest stulbo autoceļu nodokli, kas kaimiņiem nemaz nav!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas