Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latkovskis: Zemessardzes attīstības plāni ir ambiciozi, bet izpildāmi

Zemessardzes attīstības plāni ir ambiciozi, bet izpildāmi, aģentūrai LETA vērtēja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Komisija šodien slēgtā sēdē iepazinās ar klasificētu ziņojumu par Zemessardzes attīstību 2018.- 2027.gadā un Zemessardzes paaugstinātās gatavības vienību izveides gaitu.

Komisija pie Zemessardzes attīstības plāniem atgriezīsies pavasarī, kad apmeklēs Zemessardzes bataljonu Kuldīgā un mācību poligonu Skrundā.

"Zemessardzes attīstības mērķi ir ambiciozi, bet izpildāmi. Arī Zemessardzes komandieris pārliecināja, ka tie ir izpildāmi. Šie mērķi skar ne tikai kaujasspēju attīstīšanu, bet arī zemessargu skaita palielināšanu," norādīja Latkovskis.

Zemessardzes attīstībai tagad ir paredzēts liels finansējums, taču ekipējuma iegādi paildzinot komersantu iesniegtās sūdzības par Aizsardzības ministrijas organizētajiem iepirkumiem.

Vaicāts, vai Aizsardzības ministrijas plāns līdz 2027.gadam zemessargu skaitu palielināt līdz 12 000 vispār ir izpildāms, Latkovskis atbildēja, ka tas ir sasniedzams, jo topošos valsts aizstāvjus var smelties no jauniešiem, kuri skolās būs apguvuši valsts aizsardzības mācību. Tāpat par zemessargiem var kļūt jaunsargi. Šobrīd Zemessardzē dien aptuveni 8000 zemessargu.

Jau ziņots, ka kopš 2015.gada Zemessardzes bataljonos ir sākta paaugstinātas gatavības vienību sagatavošana. Šīs vienības veido aktīvākie zemessargi, kuri, salīdzinot ar citiem zemessargiem, mācībās pavada vairāk dienas, attīstot savas iemaņas. Paaugstinātas gatavības vienību veido dažādu specialitāšu pārstāvji, un šobrīd sākta mīnmetēju un prettanku, inženieru, pretgaisa aizsardzības un snaiperu spēju attīstīšana.

Lai pilnvērtīgi sagatavotu personālu, pēdējos gadus ir notikusi mērķtiecīga zemessargu pamatapmācība un kolektīvā apmācība, organizējot gan nometnes, gan mācības nedēļas nogalēs un darba dienu vakaros, kas norisināsies arī turpmāk.

2018.gadā noslēgsies pirmais paaugstinātās gatavības vienību attīstības posms, kura ietvaros bataljonos tiks izpildīti pārbaudes vingrinājumi vada lieluma vienībām, savukārt nākamajā posmā bataljoniem jāattīsta rotas lieluma vienības. Šādu vienību izveidošanai nepieciešams speciāls ekipējums un kvalificēti speciālisti, tādēļ to nodrošināšana ir viena no Zemessardzes nākamo gadu prioritātēm. Paaugstinātās gatavības vienību sertifikācija notiks militāro mācību Namejs 2018 laikā.

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats.

Zemessardzē uzņem Latvijas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem un vēlas dienēt Zemessardzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas