Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijā aktualizējas cilvēku tirdzniecības problēma

2007. gadā valsts apmaksātu rehabilitāciju biedrībā Patvērums Drošā māja saņēma tikai divi cilvēku tirdzniecības upuri, turpretim pērn jau 30 cietušo, tas liecina tikai par problēmas aktualizēšanos Latvijā. Lai gan regulāri notiek dažādas informatīvās kampaņas, joprojām cilvēki neapzinās visus riskus, dodoties it kā vieglā peļņā. Tāpat Latvijā ir vairāki šķēršļi veiksmīgai cilvēku tirdzniecības apkarošanai, piektdien raksta laikraksts Diena.

Cilvēku tirdzniecības upuru skaitam Latvijā nav tendences samazināties, Dienai norādīja biedrības Patvērums Drošā māja vadītāja Sandra Zalcmane. Šogad biedrība palīdzību sniegusi jau 16 cilvēku tirdzniecības upuriem, bet konsultācijas sniegtas vairāk nekā 120 gadījumos. "Tieši sarežģītā sociālekonomiskā situācija ir tā, kas aizvien vairāk cilvēku izmisuma vai nezināšanas dēļ nodod cilvēku tirgotāju rokās, stājoties fiktīvās laulībās vai arī nonākot piespiedu darbā verdzībā, kas, pēc statistikas datiem, ir otrs populārākais cilvēku tirdzniecības veids, no kura cieš Latvijas iedzīvotāji," sacīja S. Zalcmane. Piemēram, šogad biedrībā 60 konsultācijas sniegtas par fiktīvajām laulībām, bet astoņas par piespiedu darbu. S. Zalcmane arī norādīja, ka Latvija ir cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes valsts, no kuras tiek vervēti cilvēki izmantošanai ārpus Latvijas, nevis otrādi. Pērn tikai viens no 30 identificētajiem upuriem bija cietis Latvijā. Satraucoši ir arī tas, ka nereti vervētājs izrādās upura draugs vai pat radinieks, kas vairo uzticību.

Piektdien, Eiropas pretcilvēktirdzniecības dienā, noslēdzas biedrības Patvērums Drošā māja rīkotā informatīvā kampaņa, kas visā Latvijā norisinājās mēneša garumā. Savukārt Centrs Marta iepazīstinās ar īsfilmu Divas mazas meitenes, lai atgādinātu to, ka Latvijā prostitūcija ir cilvēku tirdzniecības risks. Informatīvu kampaņu tuvākajā laikā plāno arī Tiesībsarga birojs.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Cilvēku tirdzniecības upuru skaits aug piektdienas laikraksta Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas