Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijā ieplūst bijušo PSRS valstu investīciju jaunais vilnis

Daiļas sievietes, profesionāli baņķieri, uzņēmumi, ko var iegādāties par lētu naudu, Jūrmalas priežu aromāts, izcili restorāni un krievu valodas zināšanas - lūk, daži iemesli, kāpēc bijušo PSRS valstu uzņēmēji sāk uzskatīt Latviju par Ziemeļvalstu Kipru. Nodokļu sistēma un konfidencialitāte - normas robežās. Viss ir rokas stiepiena attālumā, un nav stundām jāsēž sastrēgumos kā Maskavā uz automaģistrāles MKAD. Gaišākas un tumšākas nokrāsas kapitāla pieplūdums «zelta miljarda» izteiksmē rada šaubas un arī jaunas iespējas.

Zelta miljards

VIP servisa kompānija Vitanna 24 stundas diennaktī nodrošina izsmalcinātas rūpes par topošo māti - pavada viņu jau no mājas sliekšņa, nodrošina privāto menedžeri, transfēru ar luksusauto uz Jūrmalas villu. Līdzīgu uzmanības un VIP harmonijas devu kompānija gatava veltīt arī bērniem un pat sunim. Kamēr vīri pelna naudu, mīļotās sievietes bauda spa pakalpojumus - lūk, nozare, kas Latvijā ir augstā līmenī un atradusi stabilu klientu loku. Savukārt gidi aizrautīgi stāsta par «Štirlica un Šerloka Holmsa Rīgu», tirgotāji piedāvā lucīšus, zušus, avenes, kvasu no padomju nostalģijas mucām, mūziķi uzstājas privātos koncertos. Vairāk darba esot arī augstas klases amatniekiem, nekustamā īpašuma un interjera speciālistiem, protams, advokātiem un citiem konsultantiem.

Baltic International Bank valdes priekšsēdētājas vietniece Nataļja Tkačenko Dienai uzsver - nerezidentu līdzekļu apkalpošana Latvijas ekonomikai bijusi nozīmīga jau ilgtermiņā. «Statistika liecina, ka pat krīzes laikā finanšu pakalpojumu eksports veidoja 1,5-1,7% no IKP. Izaugsme šajā sektorā veicina ekonomikas attīstību - lielāki banku ienākumi nodrošina lielāku peļņu, kas ieplūst tautsaimniecībā samaksāto nodokļu veidā, kā arī, bankām vairāk patērējot vietējos resursus, netieši tiek atbalstīti citu nozaru uzņēmumi. Noguldījumu pieaugums veicina aktīvāku kreditēšanu un investēšanu uzņēmējdarbības attīstībā, kas attiecīgi nozīmē arī lielāku nodarbinātību, vairāk samaksāto nodokļu un Latvijas uzņēmumu konkurētspējas palielināšanos pasaulē.»

Latvijas Bankas ekonomiste Santa Bērziņa norāda, ka 2012. gada 1. pusgadā finanšu pakalpojumu eksports ir 1,8% no kopējā preču un pakalpojumu eksporta un 1,1% no IKP, kā arī vēl apmēram tikpat lieli neto procentu ienākumi no nerezidentu līdzekļiem.

Kāpēc pie mums?

FKTK pārstāve Laima Pļaviņa saka: «Latvija ģeogrāfiski atrodas starp austrumiem un rietumiem - NVS valstīm esam tuvākais rietumu kaimiņš, tāpēc šo valstu interešu un naudas klātbūtne šeit ir saprotama.» No 2008. gada rudens, kad Latviju sāpīgi skāra finanšu krīze, nerezidentu noguldījumi Latvijas bankās kopumā saruka, taču, Latvijas ekonomikai atveseļojoties, jau ar 2010. gada rudeni nerezidentu noguldījumi sāka plūst atpakaļ uz Latviju. Pēdējā gada laikā nerezidentu noguldījumu atlikums Latvijas bankās kopumā audzis par 1,2 miljardiem latu (t. sk. aptuveni par 500 miljoniem latu auguši noguldījumi no citām ES valstīm un par 210 milj. latu no NVS valstīm). Neformālās sarunās izskanējis, ka liela daļa kapitāla noguldījumu un investīciju formā plūst ne tikai no Krievijas, bet arī no Kazahstānas un Uzbekistānas. L. Pļaviņa apstiprina - noguldījumu apmērs no šīm valstīm pēdējā gada laikā ir pieaudzis, tomēr īpatsvars kopējos nerezidentu noguldījumos joprojām ir niecīgs, t. i., ap vienu procentu, bet banku akcionāru valstu struktūrā abas šīs valstis nav pārstāvētas.

ZAB Lextal partnere zvērināta advokāte Inese Lazdovska skaidro - nerezidentu noguldījumu pieplūdums Latvijas bankās nav saistīts ar noguldījumu garantijām, jo tās atbilstoši Eiropas Savienības prasībām ir tādas pašas kā pārējās Baltijas valstīs un citur Eiropas Savienībā. «Latvijas banku sektoram ir pieredze darbā ar klientiem no bijušās PSRS, un bankas ir gatavas strādāt arī krievu valodā. Un, lai arī pamatoti varētu šķist, ka pēdējo gadu notikumi Latvijas banku sektoram par labu nenāk, tomēr atsevišķiem ārvalstu klientiem ir pārliecība, ka bankas tiek vēl stingrāk uzraudzītas un to nedienas ir neiedomājamas. Tie klienti no bijušajām Padomju Savienības republikām, kuriem nav bijusi iepriekšēja saskare ar Latvijas bankām, nereti sākotnēji izrāda interesi par kredītiestāžu pakalpojumiem Latvijā un jau vēlāk meklē te investīcijas iespējas: iegulda esošos vai jaunos uzņēmumos, iegādājas nekustamos īpašumus, finanšu instrumentus. Klienti arī novērtē iespējas izmantot ES atbalstu un brīvo tirgu, veicot uzņēmējdarbību no Latvijas, nevis, piemēram, no Krievijas,» stāsta I. Lazdovska.

(visu rakstu lasiet 10.septembra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas