Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas dizaineres rada mācību materiālu vidusskolām priekšmetā Dizains un tehnoloģijas

IT Izglītības fonds ar Latvijas Mobilā telefona (LMT) un Accenture Baltics atbalstu īsteno projektu Dizains un tehnoloģijas, kura ietvaros pedagogiem izstrādāti atbalstošie mācību materiāli, kā arī tiek organizēti dažādi citi izglītojoši pasākumi.

2020. gada pirmajā pusē ekspertu komanda izstrādāja mācību materiālus četrās dizaina jomās: produktu digitālais dizains, interjera un vides dizains, kā arī modes dizains. Tāpat ir izstrādāts tiešsaistes rīks - startdesign.lv, kas ļauj pašmācības ceļā ikvienam apgūt dizaina domāšanas metodi, kas vienlaikus ir arī viena no Tehnoloģiju jomas satura komponentēm vidusskolā. Lai aptvertu visas tēmas, kas iekļautas projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” (Skola2030) izstrādātajā programmā mācību priekšmetam “Dizains un tehnoloģijas”, tika izveidoti vēl divi jauni mācību materiāli - produktu dizainā un pakalpojumu dizainā.

Mācību materiāla par pakalpojumu dizainu autore ir Ilze Kundziņa (Latvijas Mākslas akadēmijas SDSI maģistra programmas vadītāja, asociētā profesore). Mācību materiāla par produktu dizainu autores ir Ieva Kalēja (“Mammalampa”), Aija Priede - Sietiņa (“KUKUU”) un Agnese Garā - Nīmane ("an&angel").

Lai atzīmētu šo notikumu, 17. februārī IT Izglītības fonds aicināja skolu direktorus, skolotājus, skolēnus, viņu vecākus un citus interesentus uz mācību materiālu atvēršanas pasākumu tiešsaistē. Ierakstu tiešraidē noskatījās 1126 cilvēki. Kā ierasts, plānots, ka pasākuma ierakstu skolotāji un skolēni izmantos ikdienā mācību procesā.

“2021. gada nogalē publicētais materiāls apvieno jaunāko un klasiskāko no dizaina nozarēm – pakalpojumu un produktu dizainu. Mācību līdzekļos ir apkopoti pašmāju un starptautiski izpētes piemēri, nozares pamatu un aktualitāšu skaidrojums, kā arī norādījumi uz dizaina procesa metodēm un uzdevumiem, kas vedina uz skaidrāku un saprotamāku ceļu dizaina risinājuma izstrādē. Jāatzīmē, ka IT izglītības fonds kopumā ir sniedzis nozīmīgu atbalstu mācību līdzekļu izstrādē dizainā un tehnoloģijās, nododot pedagogiem un skolēniem dizaina nozares profesionāļu zināšanas un pieredzi sešās digitālās brīvpiekļuves grāmatās,” uzsver Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Izstrādātie mācību materiāli ir pieejami ikvienam bezmaksas. Tie primāri tika radīti izmantošanai izglītības iestādēs, tomēr mācību materiāli ir guvuši plašu interesi arī citās auditorijās, jo tie ir saturiski saistoši un mūsdienīgi.

Divus gadu pēc kārtas projekta ietvaros skolotājiem bija iespēja piedalīties mācībās par Fonda izveidotajiem mācību materiāliem priekšmetā “Dizains un tehnoloģijas”. Atzinīgus vārdus par šīm mācībām esam saņēmuši no projekta “Skola2030” mācību satura ieviešanas vadītājas Zanes Oliņas: “Lielu ieguldījumu skolotāju sagatavošanā ir devuši kursi pedagogiem klātienē 2020. gadā un attālināti 2021. gadā, iesaistot primāri vidējās izglītības pakāpes skolotājus. Tajos ir nodotas zināšanas, radīta izpratne un apgūtas prasmes, kas saistītas ar dizaina procesa metodoloģiju. Šīs mācības skolotājiem un materiāli nodrošinājuši savlaicīgu un kvalitatīvu atbalstu Dizaina un tehnoloģiju I pamatkursa mācīšanai skolās 10.-11. klašu skolēniem”.

IT Izglītības fonds šī projekta ietvaros īsteno arī konferenci “Iedvesmas diena”, ieraksts uz pagājušā gada pasākumu pieejams šeit.

Sadarbībā ar LIAA projekts tiks pārstāvēts eksporta veicināšanas pasākumā ASV jau šī gada aprīlī.

Projektu īsteno: IT Izglītības fonds Projektu un pasākumu atbalsta: Latvijas Mobilais telefons, Accenture Baltics, Izglītības un zinātnes ministrija, VEFRESH un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas