Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas privātie investori uz Citadeles akcijām var parakstīties līdz 3.novembrim

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas privātie investori sākotnējā publiskajā piedāvājumā jeb IPO uz bankas Citadele B kategorijas akcijām var parakstīties no šodienas līdz 3.novembra plkst.15 pēc Latvijas laika.

Privātie investori var parakstīties, izmantojot bankas Citadele pakalpojumus. Parakstīties uz akcijām privātie investori var arī citās prospektā par AS Citadele banka piedāvājumu norādītajās iestādēs, proti, institūcijās, kas ir Latvijas Centrālā depozitārija dalībnieces. Par iespēju parakstīties uz Citedeles akcijām interesenti var vaicāt savā bankā vai brokersabiedrībās.

Lai parakstītos uz akcijām ar bankas Citadele starpniecību, klientam bankā Citadele nepieciešams atvērt norēķinu kontu un finanšu instrumentu kontu, ja vien šādi konti bankā jau nav atvērti.

Interesantam jāiesniedz pieteikums par parakstīšanos uz bankas Citadele parastajām B kategorijas akcijām IPO ietvaros, norādot visu prospektā noteikto informāciju, tai skaitā jānorāda vēlamais akciju apjoms un augstākā piedāvātā cena par akciju.

Vienlaicīgi ar pieteikuma iesniegšanu jānodrošina bankā Citadele atvērtajā naudas līdzekļu kontā finanšu instrumentu darījumu veikšanai nepieciešamie naudas līdzekļi pieteikuma izpildei. Pirms pieteikuma iesniegšanas rūpīgi jāiepazīstas ar prospektu un jāizvērtē ar plānoto ieguldījumu saistītie riski.

Pieteikumu bankā Citadele var iesniegt personīgi jebkurā Citadeles klientu apkalpošanas centrā vai Citadeles internetbankā sadaļā Investīcijas, aizpildot pieteikumu par parakstīšanos uz bankas parastajām B kategorijas akcijām IPO ietvaros.

Prospektā teikts, ka jebkuram privātajam investoram, kurš ir Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas iedzīvotājs un kurš iesniedz derīgu parakstīšanās piedāvājumu uz akcijām par kopējo parakstīšanās summu, kas nav mazāka par 50 eiro, tiek sniegta garantija saņemt akciju skaitu, kas ir līdzvērtīgs 50 eiro, dalot to ar piedāvājuma cenu.

Kā ziņots, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome atļāvusi bankai Citadele' izteikt līdz 100 000 000 B kategorijas uzrādītāja akciju ar balsstiesībām publisko piedāvājumu.

Vienas akcijas nominālvērtība noteikta 0,10 eiro apmērā. Vienas jaunās emisijas B kategorijas uzrādītāja akcijas pārdošanas cena noteikta robežās no 1,15 eiro līdz diviem eiro, ieskaitot akcijas nominālvērtību 0,10 eiro un akcijas emisijas uzcenojumu robežās no 1,05 eiro līdz 1,90 eiro. Galīgā pārdošanas cena tiks paziņota 4.novembrī Citadeles mājaslapā.

FKTK padome atļāva Citadeles depozitāro sertifikātu jeb GDR emitentam Citibank izteikt Citadeles bankas līdz 16 666 667 depozitāro sertifikātu publisko piedāvājumu.

Viens GDR pārstāvēs sešas akcijas.

Lēmums par akciju un GDR emisiju tika pieņemts Citadele bankas ārkārtas akcionāru sapulcē 13.oktobrī. Atbilstoši akcionāru sapulces lēmumam ar balsstiesībām esošās akcijas tika konvertētas par A un B kategorijas akcijām.

FKTK atļāvusi reģistrēt bankas prospektu 154 990 240 esošo B kategorijas uzrādītāja akciju un līdz 100 000 000 jaunās emisijas akciju iekļaušanai AS Nasdaq Riga un GDR iekļaušanai Londonas Fondu biržas reģistrēto vērtspapīru Galvenajā tirgū. Viena depozitārā sertifikāta pārdošanas cena ir noteikta robežās no 6,90 eiro līdz 12 eiro, kas izteikta valūtas ekvivalentā ASV dolāros, bet par galīgo cenu tiks paziņots 4.novembrī bankas mājaslapā.

Atbilstoši cenu diapazona viduspunktam sākotnējā vērtspapīru tirgus kapitalizācija būs aptuveni 362 miljoni eiro, šajā summā iekļaujot līdzekļus, kas iegūti piedāvājuma rezultātā, un akcijas, kas pieder bankas akcionāriem pirms piedāvājuma.

Piedāvājumu noslēdzot un sākoties beznosacījumu tirdzniecības posmam, tas būs pirmais sākotnējais publiskais piedāvājums jeb IPO Latvijā kopš 2004.gada un Citadele būs vienīgā Latvijā esošā kompānija, kas iekļauta Londonas Fondu biržā.

Plānots, ka beznosacījuma akciju darījumi Rīgas Fondu biržā un GDR darījumi Londonas Fondu biržā varētu tikt sākti 10.novembrī.

Paredzams, ka akcijas Nasdaq Riga sarakstā tiks iekļautas ar simbolu CBLBR, bet Londonas Fondu biržas galvenajā tirgū GDR tiks tirgoti ar simbolu CBL.

Prospektā par Citadeles bankas piedāvājumu teikts, ka prospekta sagatavošanas dienā Citadeles izlaistais pamatkapitāls sastāv no 1 565 566 parastajām A kategorijas akcijām ar katras akcijas nominālvērtību 20 eiro, 154 990 240 parastajām B kategorijas akcijām ar katras akcijas nominālvērtību 0,10 eiro un 109 745 652 parastajām C kategorijas akcijām ar katras akcijas nominālvērtību viens eiro, no kurām visas ir pilnībā apmaksātas. Saistībā ar piedāvājumu Citadele plāno izlaist līdz pat papildu 100 000 000 parastās B kategorijas akciju.

A kategorijas vienas akcijas nominālvērtība ir 20 eiro ar 200 balsīm ar tiesībām uz dividendi un likvidācijas kvotu. A kategorijas akcijas pieder pašreizējiem Citadele bankas akcionāriem.

Savukārt B kategorijas vienas akcijas nominālvērtība ir 0,10 eiro ar vienu balsi, bet tiesības uz dividendi un likvidācijas kvotu ir tādā pašā apmērā kā A kategorijas akcijām. Šādas akcijas tiek piedāvātas publiskajā piedāvājumā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Pašlaik 75% plus vienas bankas Citadele akcijas īpašnieks ir starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija Ripplewood Advisors LLC. Otrs bankas akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas