Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LIZDA vāc parakstus, lai likumā paredzētu valdības atkāpšanos streiku vienošanos neizpildes gadījumā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākusi parakstu vākšanu, lai grozītu Ministru kabineta (MK) iekārtas likumu un tajā noteiktu, ka streika vienošanos neizpilde nozīmētu valdības atkāpšanos.

LIZDA uzskata, ka šāda situācija bija izveidojusies ar pedagogu prasībām, proti, tika izvirzītas streika prasības, izveidota izlīgšanas komisija, panākti kompromisi un MK vienbalsīgi apstiprināja protokollēmumu par streika vienošanos, taču valdība visas streika vienošanās neesot izpildījusi.

Arodbiedrība pārmet, ka streika prasības nav izpildītas nospraustajos termiņos, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IzM) tagad uzsver, ka pedagogu streiks pašlaik ir faktiski nelikumīgs, jo ir izpildīts visas prasības, ko LIZDA bija formulējusi gan 2022.gada 12.septembrī, iesniedzot streika pieteikumu, gan 17.septembrī atsaucot pieteikto streiku, gan 2023.gada 14.aprīlī, iesniedzot atkārtotu streika pieteikumu.

Tikmēr LIZDA joprojām pārmet, ka izglītības un zinātnes nozarē netiekot ievēroti desmit tiesību akti, tajā skaitā tā bijis ar MK lēmumu par streika vienošanos. Arodbiedrību neapmierina, ka neesot precīza regulējuma par amatpersonu atsaukšanas iespējām no amata šādos gadījumos.

"Lai veicinātu amatpersonu atbildību un nedevalvētu kolektīvā interešu strīdu būtību" un streika vienošanās izpildi, LIZDA aicina veikt grozījumus MK iekārtas likumā, lai paredzētu valdības atkāpšanos, ja valdība neizpilda streika sarunās panākto vienošanos par kolektīvā interešu strīda atrisināšanu.

LIZDA ieskatā, būtu jāveic grozījumi Saeimas kartības rullī, kas noteiktu kārtību, kādā Saeima izvērtē streika vienošanās izpildi vai neizpildi. Amatu zaudēšanai esot jābūt noteiktai Ministru kabineta iekārtas likumā kā obligātai, nevis iespējamai, kad Saeima būtu izvērtējusi streika vienošanās izpildi vai neizpildi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas