Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Loterijas - daudzmiljonu spēle valsts maka labā

Latvijas loto (LL) kioska durvis vienā no Rīgas centra gājēju tuneļiem svētdienas rītā tiek vērtas nepārtraukti. Šajā cerību oāzē no drēgnā caurvēja patveras pārsvarā pusmūža un vecāka gadagājuma cilvēki, lai savu naudu apmainītu pret krāsainiem kartona gabaliņiem vai iespēju pareģot laimīgos ciparus. Bez piepūles tikt pie lielas naudas - to viņi cer, sev iegalvojot: kādu dienu noteikti paveiksies. Par šo fenomenu trešdien stāsta avīze Diena.

Viens no loteriju dalībniekiem Osvalds par azartspēlmani sevi nesauc, tomēr loterijām mēnesī iztērējot 20-30 eiro. "Ko cits nodzer, nopīpē, to es atvēlu loterijām," viņš Dienai optimistiski saka un atklāj, ka paretam izdevies šo to laimēt. Tomēr "ieguldījumus" atpelnīt neizdodas, un ar savu hobiju caur Finanšu ministrijai (FM) piederošo kapitālsabiedrību LL viņš papildina valsts budžetu.

Viens valsts iedzīvotājs aizvadītajā gadā nopirka vidēji 11 loterijas biļešu, secināms no LL apgrozījuma datiem. Summa ir 21 miljonu eiro, un pēdējos divos gados tā palielinājusies par 40%, kas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji loterijas spēlē arvien vairāk. FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne to skaidro ne vien ar ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos, bet arī ar tirgū ienākušajām atsevišķām starptautiskajām loterijām, piemēram, Viking Loto. Uzņēmums mērķtiecīgi tiecas palielināt finanšu rādītājus un tirgus daļu un LL tas esot vienīgais mērķis, taču valsts kapitālsabiedrībā tā tas nedrīkstētu būt, norāda Valsts kontrolē (VK).

Iedzīvotāju aizraušanās ar loterijām nāk par labu valsts budžetam - LL iemaksas tajā arvien palielinās un šogad plānotas 6,3 miljonu eiro. Lielāko daļu veido izložu nodoklis un dividendes, kas veido aptuveni 90% peļņas. Turpmāk gan iemaksu daļa būs mazāka, jo aizvadītā gada nogalē valdība atļāva valstij pilnībā vai daļēji piederošajām kapitālsabiedrībām budžetā iemaksāt tikai 70% peļņas.

Loterijas vienlīdz daudz spēlējot visā Latvijas teritorijā, Rīgā izteikti populārāka gan ir dārgākā Euro Jackpot. "Atšķirībā no Ziemeļvalstīm vai Rietumeiropas pie mums pensionāri spēlē mazāk savu finansiālo iespēju dēļ," stāsta LL valdes loceklis Edgars Lediņš. LL kioskā sastaptā pensionāre, kura savu vārdu minēt nevēlējās, Dienai gan atklāja, ka loterijas biļetes pērkot katru dienu: "Par to, cik mēnesī iztērēju, atskaites neveicu. Bet spēlēju lētāko un vienkāršāko - Keno." Laimēt izdodoties reti, un summas esot nelielas. Tikmēr E. Lediņš norāda, ka atbilstoši Izložu un azartspēļu likumam laimestu fondā tiekot novirzīti 46-47% no spēlētāju iemaksāto likmju kopsummas.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 14.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas