Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LVSADA panākusi konceptuālu kompromisu sarunās VM par streika prasību izpildi

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) panākusi konceptuālu kompromisu sarunās ar Veselības ministriju (VM) par streika prasību jeb kolektīva interešu strīda prasību izpildi, informēja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte.

LVSADA 23.augustā iesniedza VM divas streika prasības, proti, paaugstināt vidējo darba samaksu atbalsta personālam, kas nav ārstniecības personas, 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu par 5%, kā arī paaugstināt vidējo darba samaksu ārstniecības personām 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu visās kvalifikācijas grupās vienādi - par 10%.

Kā norādīja Rudzīte, VM sākotnējā atbildē, ko parakstījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), bija norāde uz jauno ārstniecības personu atalgojuma modeli un sarunām par modeļa virzību. Taču tur nekas nebija teikts par LVSADA prasību izpildi, tāpēc LVSADA aicināja VM uz sarunām izlīgšanas komisijā.

Līdz šim ir notikušas divas izlīgšanas komisijas sēdes. Sarunu gaitā LVSADA pārstāvji, kurus vadīja priekšsēdētājs Valdis Keris, piekrita mīkstināt sākotnējās prasības par darba samaksas paaugstināšanu trīs gadus pēc kārtas, taču atstāja spēkā prasību par darba samaksas paaugstināšanu 2022.gadā. VM pārstāvji, kurus vadīja valsts sekretāre Indra Dreika, aicināja precizēt atskaites punktus un nepieciešamās summas.

Pēc Rudzītes teiktā, ar valsts sekretāres vietnieka finanšu jautājumos Borisa Kņigina palīdzību tas tika izdarīts 15.septembrī. VM izvirzīja savu priekšlikumu par izlīgumu - mēneša vidējā darba samaksa atbilstoši spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem par veselības aprūpes organizēšanas un samaksas kārtību visām ārstniecības personu kvalifikācijas grupām 2022.gadā tiek paaugstināta par 10%.

LVSADA priekšsēdētājs Keris pēc konsultēšanās ar pārējiem LVSADA pārstāvjiem atzina, ka tas varētu būt apsverams kompromiss, taču galīgais lēmums jāpieņem LVSADA padomei. Savukārt VM valsts sekretāre Dreika atzīmēja, ka arī viņai nepieciešams precizēt garantijas šāda izlīguma noslēgšanai.

Ievērojot sarunu līdzšinējos rezultātus, LVSADA padome slēgtā sēdē 21.septembrī lems par streika prasību mīkstināšanu, kas atvieglotu kolektīva interešu strīda atrisināšanu abpusēji pieņemamā veidā, piebilda Rudzīte.

Jau ziņots, ka saskaņā ar LVSADA biedru aptauju vairums atbalsta pirmsstreika procedūru sākšanu. Neapmierinātībā ar medicīnas darbinieku jauno atalgojuma modeli LVSADA veica biedru aptauju par atbalstu pirmsstreika sarunām. LVSADA biedri esot sašutuši par veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) attieksmi pret mazāk atalgotajiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem.

LVSADA valdes priekšsēdētāja Valda Kera vārdiem, arodbiedrībai nepieņemams ir fakts, ka jaunais mediķu atalgojuma modelis "paredz divos gados paaugstināt atalgojumus tikai vidējam un augstajam personālam, bet neparedz paaugstinājumu tehniskajam personālam un māsu palīgiem".

Kā skaidroja Keris, LVSADA mērķis nav streika rīkošana, proti, arodbiedrība drīzāk vēlētos "rast vienošanos ar VM par loģisku darba samaksas pieaugumu nozarē", taču, ja VM turpinās ignorēt arodbiedrības nostāju, LVSADA virzīsies streika virzienā.

Vaicāts, vai kādas citas mediķu organizācijas varētu pievienoties LVSADA streika gadījumā, Keris sacīja, ka "streiku var organizēt likumā noteiktajā kārtībā, tāpēc mums šī atbildība arī jāuzņemas, bet tas gan neliedz pārējām nozares organizācijām atbalstīt mūs". "Tas ir jautājums par to, vai viņi iesaistīties, vai turpinās atbalstīt ministrijas diskriminējošo attieksmi," uzskata arodbiedrības vadītājs.

Negatīvi viņš vērtē faktu, ka Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Māsu asociācija nav iebildusi pret to, ka atalgojuma modelī netiekot paredzēts celt atalgojumu tieši mazāk atalgotajam personālam. "Cik man zināms, oficiālu valdes lēmumu nav, bet organizāciju vadība ir paudusi šādu nostāju," piebilda Keris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas