Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mazāk pircēju, mazāk reklāmas

Kopš pirmdienas, kad drošas tirdzniecības modeļa ietvaros pārtikas preču veikalos ieviesti stingrāki noteikumi, vienlaikus ļaujot tirgot visas sortimentā esošās preces, policija ir apsekojusi vairāk nekā 1000 tirdzniecības vietu un ir sāktas 12 lietvedības.

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis informē, ka lietvedības sāktas pret privātpersonām (pircējiem) saistībā ar sejas masku nevalkāšanu un distancēšanās prasību neievērošanu.


Ierobežo mārketingu

Pirmajās dienās kopš jauno noteikumu spēkā stāšanās policija, kontrolējot tirgotājus, galvenokārt darbojas preventīvi, norādot uz pārkāpumiem. Taču saskaņā ar Krapša teikto gaidāmo brīvdienu reidos par pārkāpumiem policija jau uzliks reālus naudas sodus. Ja pārkāpumi netiks novērsti, var pat tikt pieņemts lēmums par veikala slēgšanu uz septiņām dienām. Pircējiem jārēķinās, ka par noteikumu pārkāpumu var tikt sodīti arī viņi. 

Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte skaidro, ka galvenais, kas jāņem vērā pircējiem un tirgotājiem, ir noteikumi par obligātu sejas masku valkāšanu – arī tad, ja tiek lietots vizieris –, kā arī par mazāku cilvēku plūsmu. Proti, saskaņā ar jaunajiem noteikumiem veikalos drīkst atrasties viens apmeklētājs uz 25 kvadrātmetriem. Tirgotāji cilvēku plūsmu var regulēt, izvietojot tikai tik iepirkšanās groziņu un ratu, cik ir maksimālais pieļaujamais cilvēku skaits. Jāuzsver – grozam vai ratiem ir jābūt katram pircējam, arī tādā gadījumā, ja iepirkties ieradusies ģimene. 

Tirgotājiem ir jāņem vērā, ka jābūt apmeklētāju plūsmas kontrolei, kā arī izstrādātai iekšējās kontroles sistēmai epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanai. Līdztekus saskaņā ar Apsītes teikto arī Būvniecības valsts kontroles birojs kontrolēs gaisa kvalitāti tirdzniecības telpās. 

Vēl viens ļoti svarīgs ierobežojums tirgotājiem, kura ievērošanu kontrolēs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), ir pieļaujamās mārketinga aktivitātes ārpus veikala telpām. Proti, kā skaidro PTAC direktore Baiba Vītoliņa, veikali var reklamēt dažādas atlaides un cenu akcijas, kuras ilgst ne mazāk kā nedēļu. Veikals, protams, drīkst kādai precei noteikt atlaidi arī uz īsāku laiku, piemēram, vienu dienu, taču nedrīkst to reklamēt. Izņēmums ir veikala telpas. Tas nozīmē, ka pa pastu izsūtāmajos veikalu bukletos un avīzēs nedrīkst reklamēt nekādas cenu atlaides un akcijas, kuru darbības laiks ir mazāks par nedēļu. 

Apsīte skaidro, ka trīs nedēļas tiks vērtēts, kā darbojas pašreizējais drošās tirdzniecības modelis. Ja tas būs sekmīgs (nebūs daudz pārkāpumu) un to atļaus epidemioloģiskā situācija, pēc trim nedēļām varētu lemt par šā modeļa attiecināšanu uz pilnīgi visiem veikaliem. 


Neizbēgt no salšanas

Veikalu tīkls Maxima norāda, ka atsevišķos lielākā formāta veikalos apmeklētāju skaitu automātiski aprēķina elektroniskā uzskaites sistēma un aktuālos datus apsargs saņem planšetē. Tāpat tiek atgādināts, ka ieeja atļauta tikai tam paredzētajā vietā, attiecīgi kases un pašapkalpošanās kases zona nevar tikt izmantota kā ieeja.

Veikalu tīkls aicina pircējus, lai izvairītos no drūzmēšanās pie veikala durvīm un gaidīšanas rindā ārpus veikala telpām, apmeklēt tirdzniecības vietas, ievērojot luksofora principu jeb laikā, kad ir vismazākā cilvēku plūsma, – agri no rīta un no plkst. 19.00 līdz veikala darba laika beigām. Saskaņā ar jaunākajiem Maxima datiem visdrošākā iepirkšanās ir tieši brīvdienās, sestdienās un svētdienās, turklāt lielā – XXX – formāta veikalos, kā arī veikalos Rīgas centrā.

Ļoti kritisks pret jaunajiem noteikumiem ir Latvijas Tirgotāju savienības valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis, kurš uzsver, ka lauku veikali pārsvarā ir salīdzinoši mazas kvadratūras, līdz ar to neizbēgami ārpus veikala veidosies rindas, kas ziemas laikā pircējiem nav patīkami. Jāņem vērā, ka lauku veikalos ir grūtāk izkliedēt cilvēku plūsmu visas dienas garumā, jo pircēju pieplūdums ir saistīts ar autobusa pienākšanu. Ja veikalā var atrasties viens vai divi pircēji, bet ar autobusu atbrauc seši, cilvēkiem neizbēgami būs jāgaida rindā ārā. Tādēļ tiek ierosināts šos noteikumus nepiemērot novados, kuros saslimstība ar Covid-19 ir ļoti zemā līmenī. Okmanis arī norāda, ka ir nepieņemami, ka policisti var uzrakstīt administratīvo pārkāpumu aktu, nepaskaidrojot, kāpēc, un tas var novest pat līdz veikala slēgšanai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas