Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

MTG Latvijas vadītāja: NEPLP darbības rezultātā komercmediji padarīti par ienaidniekiem

Turpinot mediju tēmai veltītu interviju sēriju, Dzintris Kolāts iztaujā MTG Latvija vadītāju Baibu Zūzenu.

Fragments no intervijas: 

Pirms vairākām nedēļām Saeima no amata atcēla Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītāju Aināru Dimantu. Tas izraisīja saprotamas kaislības. Gribētu jūsu komentāru.

Nav tā, ka es tagad šautu gaisā balonus, ka Dimants atlaists. Atlaišana nav risinājums. Ilgāku laiku problēma ir rūgusi, proti - situācija mediju tirgū, NEPLP sēdēšana uz diviem krēsliem - sabiedrisko mediju akcionārs un vienlaikus regulators…

Gadiem jau sēž uz diviem krēsliem.

Pēdējā laikā tas ļoti saasinājies. Faktiski mēs esam nonākuši līdz tam, ka komercmediji ir pretnostatīti un padarīti par ienaidniekiem…

Jūsuprāt, tas ir NEPLP nopelns?

Tas ir stāsts par NEPLP darbības vai bezdarbības rezultātu. Padome nav aktīvi darbojusies, lai kaut ko mainītu. Domājot arī par "slaveno" ģeopolitisko situāciju, es uzskatu, ka sabiedrisko un komercmediju veiksmīga sadarbošanās jau sen varētu būt novedusi pie labāka rezultāta. Viens daudzkārt minēts Igaunijas piemērs, kur jau gadiem sabiedriskais medijs nav reklāmas tirgū. Sabiedriskajam medijam ar MTG ir darījums, kur tiks translētas sabiedriskā medija ziņas. Pagājušogad man Beltes kungs (LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte) zvanīja un jautāja, vai negribam ņemt LTV7 ziņas mūsu kanālā 3+? Es atbildēju: "Ivar, kamēr tu esi mans konkurents, es to nedarīšu…"

…citiem vārdiem - kamēr jūs, Ivar, esat reklāmas tirgū?

Tieši par to ir stāsts.

Ja būtu brīnums un iespēja jums izvēlēties tikai vienu - sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus vai lielāka sabiedriskā pasūtījuma daļa privātajiem -, par kuru jūs iestātos?

Manuprāt, labākais risinājums ir, ka sabiedriskie mediji nav reklāmas tirgū un komerciālie darbojas uz tīri komerciāliem notikumiem. Komercmedijiem gan arī ir ļoti lielas iespējas jau šodien izpildīt kādu daļu no sabiedriskā pasūtījuma ļoti precīzi vienā vai citā virzienā.

Sāpīgākā jums tā reklāmas lieta?

Es mēģināju iedomāties, kā būtu, ja es sabiedriskās TV vadītāja amatā mēģinātu pieņemt lēmumus, lai darbotos sabiedrības interesēs, tajā pašā laikā arī domājot par reklāmdevējiem. Principā tās ir savstarpēji izslēdzošas lietas.

Es skatos, ka 2. septembrī jums ir tiesa ar LTV par to, ka jūsu ieskatā ir kopēts LNT attiecīgs rīta raidījums. Tur nav iespējams mierizlīgums? Tiešām saskatāt tik nepārprotamas kopēšanas pazīmes?

Mēs vienmēr esam vērsti uz sadarbību, uz sarunām. Bet, ja mēs dzirdam uzstādījumus - uztaisiet man 900 sekundes, uztaisiet man Bez tabu

Tos aicinājumus Beltes kungs varētu būt teicis?

Tos "putniņš uz palodzes" dzirdēja, ka teica Beltes kungs. Kad tika palaista Rīta Panorāma, tur līdzības bija līdz pat kadrējumiem. Interesanti, ka Rīta Panorāmas pirmie ieraksti vairs nekur nav pieejami. Kādēļ tie izvākti ārā? Tāpat raidījums, kurš saucās 4 istabas, vēlāk 4. studija, arī principā formāts copy-paste no Bez tabu. Skaidrs, ka jāmācās no stiprākā, ka idejas lido gaisā un līdzīgs ir viss, bet jautājums ir par korektu konkurenci. Mēs rakstījām vēstules, aicinājām pārtraukt tik tieši kopēt. Nu, šajā gadījumā mēs vēlamies apskatīties arī juridisko risinājumu.

Visu interviju ar MTG Latvija vadītāju Guntu Zūzenu lasiet ceturtdienas, 23.jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas