Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nākamnedēļ lems par Latvijas dalību World Expo 2015

Valdība nākamnedēļ, 26.jūnijā, lems par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē _World_ Expo, tostarp par finansējuma paredzēšanu šim mērķim, liecina valdības darba kārtība. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas (EM) valdībai iesniegto informāciju no kopumā aprēķinātajiem 4,023 miljoniem latu nākamgad nepieciešami 200 000 latu, 2014.gadā - 1,81 miljons latu, bet 2015.gadā - 2,014 miljoni latu.

Nākamgad paredzēta tehniskā projekta izstrāde un saskaņošana Milānā, mārketinga un komunikācijas pasākumi, 2014.gadā - celtniecība, mārketinga un komunikācijas pasākumi, bet 2015.gadā - paviljona ekspozīcijas iekārtošana, ekspluatācija, nojaukšana. Jau ziņots, ka 1,929 miljonus latu veido investīcijas, bet 2,095 miljonus - ekspluatācijas izmaksas.

Saskaņā ar EM valdībai iesniegto informāciju celtniecība varētu izmaksāt 660 000 latu, bet nepilnu miljonu varētu izmaksāt iekšējā apdare, tehnoloģijas un ekspozīcijas iekārtošana. Mārketingam un komunikācijai iecerēts atvēlēt 450 000 latu, bet personāla izmaksas astoņu mēnešu darba periodam varētu būt aptuveni 800 000 latu apmērā - darbiniekiem uz vietas, gidiem-asistentiem paviljonā, tulkiem un drošībniekiem.

Ministrija skaidro, ka izmaksu aprēķini veikti, galvenokārt balstoties uz Milānas Expo organizatoru dotajiem kontrolskaitļiem. Ņemta vērā arī iepriekšējo Expo izstāžu pieredze, kas rāda, ka, tuvojoties izstādes sākumam, visu pakalpojumu cenas ievērojami pieaug, tostarp pat 1,5-2 reizes, turklāt organizatori mēdz ierobežot pakalpojuma sniedzēju izvēli, radot monopolstāvokli atsevišķiem pakalpojuma veidiem.

EM ir apzinājusi iespējas Expo Milano 2015 piesaistīt finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondu programmām, tomēr analīze rāda, ka pašreizējā situācijā šāda iespēja nepastāv. Līdz ar to nepieciešams paredzēt projekta finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem. Iespēja piesaistīt Latvijas Expo Milano 2015 projektam būtiska apjoma sponsorējumu no privātā sektora ir vērtējama kā maz ticama, vērtē ministrija.

Detalizētus projekta izmaksu aprēķinus būs iespējams veikt tikai pēc arhitektūras metu konkursa noslēgšanās un paviljona ekspozīcijas dizaina apstiprināšanas, informē ministrija.

EM līdz 1.augustam būs jāveic Latvijas pilnvarotā pārstāvja akreditācijas procedūra ar Expo Milano 2015 un jāiesniedz izstādes organizatoriem Latvijas ekspozīcijas tēmas pieteikums, bet līdz 1.oktobrim jāparaksta līgums par dalību izstādē.

Saskaņā ar laika grafiku šogad paredzēts izsludināt Latvijas paviljona arhitektūras konkursu, bet nākamā gada otrajā pusē notiks tehniskā projekta izstrāde un saskaņošana. Nākamā gada beigās un 2014.gada sākumā paredzēts veikt iepirkumus par paviljona būvniecību, iekārtošanu, ekspluatāciju, mārketingu u.c. pakalpojumiem atkarībā no izvēlētā projekta vadības modeļa.

Jau ziņots, ka Latvijas ekspozīcija būs veltīta medus un biškopības tēmai un paviljona moto būs Dzīvības drava. Ar minēto tēmu pieteikumu Latvija plāno uzrunāt tādas globālas tēmas kā vides aizsardzība, bioloģiskā daudzveidība, materiālo un nemateriālo procesu vienotība un mijiedarbība, ekosistēmiskā domāšana. Vienlaikus izvēlētais moto Dzīvības drava sniedz iespēju prezentēt Latvijas zinātnieku un ražotāju sasniegumus un jaunās tehnoloģijas pārtikas nozarē.

Jau ziņots, ka valdība pērn jūlijā atbalstīja Latvijas piedalīšanos starptautiskajā izstādē World Expo 2015, kas no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim notiks Itālijas pilsētā Milānā. World Expo 2015 pamattēma būs Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei. Milānas izstādes organizatori prognozē, ka tajā piedalīsies vismaz 130 valstis un to apmeklēs vairāk nekā 20 miljoni viesu.

Iepriekšējā starptautiskā izstāde World Expo 2010 norisinājās Šanhajā, Ķīnā, no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. Latvijas paviljonu izstādē veidoja SIA Aerodium, un valsts dalība tajā izmaksāja 2 550 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas