Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ne tikai 200 miljonu vekselis, bet arī mobings un bosings

Skaļu rezonansi izraisījis nu jau bijušā Lielvārdes domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija, VP) mēģinājums noslēgt darījumu par 200 miljonu eiro vekseli ar ārzonas kompāniju. Taču šis nebūt nav vienīgais notikums, kas pēdējā laikā satricinājis novada pašvaldību. Tajā dažādu iemeslu dēļ nomainīts arī domes priekšsēdētāja vietnieks, atstādināts izpilddirektors un uzsākta plānveida Valsts kontroles revīzija, kuras pārbaudāmo jautājumu loks tagad varētu arī paplašināties, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Āboliņš un nu jau arī bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks Imants Balodis (Vienotība) savos amatos tika ievēlēti salīdzinoši nesen - šā gada jūlijā, un tad arī pie izpilddirektora krēsla tika Āboliņa partijas biedrs Jānis Mazitāns, kurš nolika deputāta mandātu, šo vietu atstājot savai māsai Aijai Mazitānei. Diena jau iepriekš rakstīja par situāciju Lielvārdes domē, kur 2013. gada pašvaldību vēlēšanās septiņas no piecpadsmit deputātu vietām ieguva Reģionu alianse (RA), sešas tika Vienotībai, bet nozīmīgās "zelta balsis" ieguva divi VP deputāti, kuri sākotnēji atbalstīja RA pārstāvja Aivara Troskas ievēlēšanu par domes priekšsēdi, bet pēc tam piedalījās viņa gāšanā, iegūstot vadošus amatus. Taču dažos mēnešos vadošo amatpersonu savstarpējās attiecības sašķobījās.

1. decembrī Lielvārdes novada domē bija izsludināta un arī notika ārkārtas sēde par Baloža atcelšanu un Vitas Volontes (RA) ievēlēšanu šajā amatā. Jau dienu iepriekš uz laiku no amata bija atstādināts domes izpilddirektors Mazitāns. Āboliņš Dienai saka, ka Mazitānam var pārmest ne tikai nelikumīgu koku ciršanu, kas ir iemesls viņa atstādināšanai, bet "arī citas epizodes". Viņš domes darba stabilitāti nākotnē saista tieši ar lēmumu par Mazitānu - ja viņš amatā paliks, konflikti turpināšoties. Ar otru VP pārstāvi domē Aiju Mazitāni Āboliņš "nekontaktējot".

Cik noprotams no Āboliņa teiktā, tieši I. Baloža atbalsts Mazitānam bijis noteicošais, lai Āboliņš savukārt atbalstītu lēmumu par sava vietnieka nomaiņu, kas faktiski nozīmē arī valdošās koalīcijas maiņu domē. Ja Āboliņš nebūtu zaudējis amatu vekseļa dēļ, viņš priekšsēdētāja amatu, visticamāk, būtu saglabājis, strādājot kopā ar RA deputātiem, kurus pirms tam bija asi kritizējis.

To Dienai apstiprināja Volonte, kas priekšsēža vietnieces krēslā bija arī līdz varas maiņai jūlijā. "Bija vienošanās ar Āboliņu, ka sastrādāsimies," viņa teica, norādot, ka priekšsēdētāja vietnieka nomaiņa gatavota jau ilgāku laiku. Viņa arī uzskata, ka Baloža atcelšanai nav tieša sakara ar pārmetumiem Mazitānam par koku ciršanu. "Balodim tika pārmests autoritārs vadības stils, kas diezgan spēcīgi izpaudās kā mobings. Viņa publiskie izteicieni bija pretrunā ar to, ko pašvaldība bija atbalstījusi savos attīstības plānos," izteicās Volonte.

Par mobingu un bosingu ne vien pret domes darbiniekiem, bet arī opozīcijas deputātiem Dienai stāsta arī jūlijā atceltais bijušais domes priekšsēdētājs Troska, kurš kopā ar kolēģi Juri Reihleru oktobrī izšķīrās nolikt deputāta mandātu. "Bija attieksme - es te tagad esmu priekšnieks, un viss, kas darīts pirms manis, bija slikti. Bija nemitīga kašķa meklēšana, kas darbiniekus noveda līdz ārprātam," atceras Troska, kurš arī prognozē, ka tad, ja Āboliņš un Balodis nenoliks mandātus, domē miera nebūs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 3.decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas