Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Neatklātās zādzības kraujas kaudzē

Ar vairāku dienu nobīdi diezgan lielu ažiotāžu sacēluši ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera izteikumi _Latvijas Radio 4 raidījumā Darbojošās personas_ 26. novembrī. Intervijā viņš pavēstīja, ka Valsts policija (VP) ir pārslogota ar nenozīmīgu zādzību izmeklēšanu un šādas lietas atklāt faktiski nav iespējams, turklāt vismaz Rīgā diezgan bieži arī tiek atteikts lietas ierosināt.

Šie izteikumi tika uztverti kā aicinājums iedzīvotājiem nevērsties policijā zādzību gadījumā, jo vainīgo tāpat neatradīs un iesniegums tikai lieki apgrūtinātu policijas darbu. Turklāt kā piemēri tika minēti gan velosipēdu zādzības, gan apzagšana sabiedriskajā transportā.

Drīz pēc raidījuma izskanēšanas Latvijas Radio mājaslapā parādījās tā atstāsts krievu valodā ar virsrakstu Ģenerālprokurors aicina iedzīvotājus netraucēt policiju nieku dēļ. Tās atreferējumi parādījās arī citos medijos. Prokuratūra šos atstāstus sauc par "plašsaziņas līdzekļos pieejamās intervijas izvilkumiem, brīvi to interpretējot, neatspoguļojot interviju pilnā apmērā, bet gan "atdalot" no tās atsevišķas frāzes". Arī pats ģenerālprokurors apgalvo, ka viņa izteikumi izrauti no konteksta un attiecīgais intervijas fragments jāklausās pilnībā.

Taču problēma ar sīko noziegumu atklāšanu pastāv, to atzīst gan Saeimas, gan Valsts policijas pārstāvji.

Lūgta precizēt, ko tieši ar intervijā teikto ģenerālprokurors domājis, Ģenerālprokuratūras pārstāve Kristīne Sutugina atsūtīja atbildi, kuru Diena arī publicē pilnībā, lai izvairītos no pārmetumiem par frāžu izraušanu no konteksta. "Ēriks Kalnmeiera kungs norāda, ka "būtiski ir panākt samērīgu policijas resursa patēriņu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Lietuvā un Igaunijā jau eksistē minimālās kaitējuma robežas, pie kurām tiek uzsākti kriminālprocesi. Latvijā šādi mēģinājumi ieviest šīs minimālās robežas ir bijuši, bet neveiksmīgi. Teorētiski Kriminālprocesa likuma 6. pants nosaka uzsākt kriminālprocesu pie noziedzīgi nodarītā kaitējuma no pirmā centa. Policijas resursi nav bezgalīgi, līdz ar to ir jāsamēro to patēriņš neatklāta kriminālpārkāpuma un sevišķi smaga nozieguma izmeklēšanas gadījumā. Svarīgi ir nodrošināt visu noziedzīgo nodarījumu reģistrāciju, lai būtu kaut cik objektīvs priekšstats par noziedzības līmeni, tamdēļ ir svarīgi, lai iedzīvotāji ziņotu par noziegumiem un policija tos reģistrētu un uzsāktu kriminālprocesus visos gadījumos, kad likums to ir paredzējis. Bet ir jāoptimizē apjoms un jāvienkāršo tas darbs, kas ir jāiegulda, piemēram, neatklātas zādzības nelielā apmērā gadījumā atšķirībā no finanšu līdzekļu nolaupīšanas lielā apmērā. Tieši šī darba optimizēšanai un vienkāršošanai Valsts policija un Ģenerālprokuratūra ir izstrādājusi vadlīnijas kriminālprocesu izmeklēšanas vienkāršošanai"."

Vēlāk, lūdzot precizēt izteikumus par policijas resursiem, Kalnmeiers Dienai faktiski apstiprināja to, ko jau bija pateicis troksni sacēlušajā intervijā: "Varu atzīmēt tikai to, ko vairākkārt jau esmu teicis - policijas resurss ir tāds, kāds tas ir, katrā sabiedriskā transporta līdzeklī policists nebrauks un kabatas zagļus netvarstīs. Līdz ar to kabatas zādzības ir un paliks tie noziedzīgie nodarījumi, kurus atklās un vainīgos sodīs, tikai noķerot tos ar svešu naudas maku rokā. Tas nozīmē, ka, konstatējot šāda veida zādzības kādās konkrētās maršrutu līnijās, ir jāveic operatīvie pasākumi vainīgo personu atklāšanai. Gadījumos, kad cietusī persona ierodas policijā un informē, ka viņai ir nozagts naudas maks, izredzes atklāt šādu noziegumu ir tuvas nullei, patīk tas kādam vai ne. Un tas nav atkarīgs no policijas spējas vai nespējas atklāt noziegumu. Arī daudzi sevišķi smagi un smagi noziegumi paliek neatklāti, lai arī policija darbā ar tiem ir ieguldījusi ievērojamus resursus. Runa ir par saprātīgu šo resursu izlietojumu diferencēti pēc noziedzīga nodarījuma smaguma, t. i., neatklātas slepkavības gadījumā tiks iesaistīti ievērojami lielāki policijas cilvēku un laika resursi nekā neatklātas kabatas zādzības gadījumā, pretējā gadījumā šie resursi tiks iztērēti nelietderīgi un rezultāta nebūs nevienā gadījumā."

"Par katru noziegumu policijai ir jāziņo, vai tā būtu "zaptes" burkas vai automašīnas zādzība. Svarīgi tas ir, jo pat tad, kad noziedznieku neizdodas notvert, šī informācija ir noderīga turpmākā darbā. Tā ļauj analizēt noziegumu tendences un pievērst uzmanību atsevišķiem jautājumiem. Tāpat būtiski ir tas, ka regulāri tiek aizturētas personas, pie kurām tiek atrastas zagtas mantas, taču, ja par šīm mantām iepriekš nav ziņots, to īpašniekus nākas meklēt ar mediju starpniecību," Dienai norāda VP pārstāvis Toms Sadovskis. Viņš gan atzīst, ka problēma ir procesuālā sloga ziņā, - nav normāli, ka par vīna pudeles zādzību no veikala kriminālprocess ir uz 70 lapām. Tādēļ VP nule pabeigusi starptautisku projektu, kurā ņemta vērā citu valstu prakse mazāk smagu noziegumu izmeklēšanā. Projekta ietvaros izstrādātas vadlīnijas turpmākajam darbam, kā arī izstrādāts Kriminālprocesa grozījumu projekts, kas ļautu ietaupīt resursus, piemēram, ievārījuma burku un citu sīko zādzību lietās.

Visu žurnālista Ata Rozentāla rakstu Neatklātās zādzības kraujas kaudzē lasiet trešdienas, 2.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas