Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nebaidīties no jaunā

Jāprot saglabāt gan savu pārliecību, gan uzklausīt citu viedokli.

Šādu viedokli pauda jaunieši – Simtgades loterijas stipendiāti – pagājušajā nedēļā notikušajā diskusijā Darbs. Izcilība. Panākumi. Izcili jaunieši – jaunās simtgades veidotāji, ko organizēja va/s Latvijas Loto kopā ar Finanšu ministriju. Diskusijā piedalījās pieci no kopumā 347 šā gada vidējo mācību iestāžu absolventiem, kuri tika izvēlēti kā 500 eiro stipendijas saņēmēji, kam līdzekļi piešķirti no ienākumiem, kas saņemti  no Simtgades loterijas biļešu pārdošanas.

 

Pārspēj prognozes

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola uzsvēra, ka viens no galvenajiem loterijas rīkošanas mērķiem bija atbalstīt talantīgus jauniešus, piešķirot viņiem vienreizēju stipendiju par labiem un izciliem mācību sasniegumiem.

"Sākotnēji loterija bija plānota kā vienas reizes pasākums, tomēr, ņemot vērā negaidīti plašo tās popularitāti, kad sākotnējais loterijas biļešu skaits tika izpirkts jau pirmajos mēnešos pēc tās sākuma 2017. gada pavasarī, un sekojošās vēl divas papildu sērijas pērn novembrī un šā gada maijā, jau šobrīd skaidrs, ka loterija turpināsies arī nākamgad un kļūs par tradīciju arī nākotnē," pauda finanšu ministre. Jau novembrī tiek laista klajā ceturtā Simtgades loterijas biļešu sērija.

"Mums ir patiess prieks, ka Simtgades loterijas iniciatīva iemantojusi popularitāti un atzinību sabiedrībā. Tā pamatā neapšaubāmi ir šis cēlais mērķis – ar īpašām stipendijām atbalstīt Latvijas izcilos jauniešus turpmākiem sasniegumiem. Šodien varam pārliecināties, ka loterijas mērķis ir bijis uzstādīts pareizs, – Simtgades loterijas stipendiāti turpina mācības augstākās izglītības iestādēs un jau tuvākajā laikā sniegs savu pienesumu mūsu valsts izaugsmei," pauda D. Reizniece-Ozola. 

"Labas lietas notiek! Un viena no labajām lietām ir šī loterija, kas viennozīmīgi ir izcils projekts.

Šāds atbalsts talantīgiem jauniešiem ir īstenots pirmo reizi Latvijas vēsturē,

tajā pašā laikā pasaulē šāda prakse vērojama daudzviet un būtībā ir ierasta lieta, kad cilvēks loterijas biļeti nopērk ne tikai ar mērķi laimēt naudas vai cita veida balvu, bet pirkuma izdarīšanas brīdī apzinās, ka ar savu maksājumu sniedz artavu labu mērķu īstenošanai," norādīja Latvijas Loto valdes priekšsēdētāja Maija Kubli.

Viņa pauda, ka Simtgades loterija kļuvusi par Latvijas Loto populārāko produktu, turklāt no tās ienākumiem valsts budžetā līdz šim ir iemaksāti jau 800 tūkstoši eiro. "Priecājamies, ka mums ir iespēja laist klajā nākamo tās sēriju un vienlaikus turpināt arī stipendiju programmu, atbalstot izcilākos jauniešus. Viņi neapšaubāmi būs Latvijas nākamās simtgades veidotāji un mūsu valsts intelektuālais pamats," sacīja M. Kubli.

 

Jāmeklē kopīgais, nevis atšķirīgais

Domapmaiņā par svarīgākajām nākotnes vērtībām stipendiāti, finanšu ministre un Latvijas Loto vadītāja bija vienisprātis, ka nākamajā valsts simtgadē mums jāspēj vienlaikus gan saglabāt savas tradīcijas, gan arī būt drosmīgiem rīkoties un pieņemt jauno.

Jaunieši akcentēja, ka ir nepareizi baidīties par to, ka jaunajā laikmetā Latvijas sabiedrība varētu pazaudēt savu latvisko identitāti, kā dēļ nereti ir raksturīga piesardzīga vai pat noraidoša attieksme pret jebko, kas nav latvisks. "Dzīvojot ar šādu apziņu, pastāv risks nokļūt otrā galējībā un kļūt netolerantiem pret citām tautām. Arī bailes par to, ka no citām tautām ienākušās tradīcijas var izkonkurēt mūsu pašu tradīcijas, īsti nav pamatotas, jo, kā redzam, tā nemaz nenotiek.

Patiesībā savus spēkus jāvelta nevis tam, lai neļautu mūsu ikdienā ienākt citu tautu tradīcijām, bet gan vairāk pašiem jākopj savas tradīcijas, tās rādot arī citiem.

Ja nākotnē kāda citas tautas tradīcija iekļausies latviešu tradīciju klāstā, būsim pat bagātāki, nevis apdraudēti kā nācija," pauda jaunieši.

Runājot par svarīgākajām vērtībām sabiedrības ikdienā, jaunieši pauda, ka būtiski ir veicināt savstarpējo sapratni gan sadzīvē, gan arī valstiskā līmenī. "Nevis strīdi un pretnostatīšana ļauj sasniegt rezultātu, bet gan spēja atrast kopsaucējus un kopīgiem spēkiem risināt lietas," akcentēja stipendiāti.

Uz jautājumu, kāpēc izdarīta izvēle studēt Latvijā, nevis ārvalstu augstskolās, jaunieši kā vienu no būtiskiem aspektiem uzsvēra iespēju Latvijā mācīties bakalaura programmās par budžeta naudu, kas tādējādi nerada personīgu finansiālu slogu. Jaunie studenti arī akcentēja Latvijas augstskolu mācībspēku augsto līmeni, kas neatpaliek no citu valstu augstskolu pasniedzējiem. Vienlaikus viņi neizslēdza iespēju tālākās studijas turpināt ārzemēs, jo tā ir iespēja gan plašāk izkopt savu pasaules izpratni, gan iegūt jaunu pieredzi un zināšanas, gan arī paplašināt kontaktus, kas mūsdienu pasaulē ir būtiska vērtība.

Arī ceturtās sērijas Simtgades loterijas biļetes, tāpat kā iepriekšējās, rotā Latvijas mākslinieku veikums. Uz tām redzami tautā iemīļotu autoru – Imanta Vecozola, Alekseja Naumova, Irēnas Lūses, Anitas Paegles un Ilzes Avotiņas – darbi. Simtgades loterija līdz šim pārdota par vairāk nekā 15 miljoniem eiro. Līdz šim laimēti vienpadsmit 100 000 eiro laimesti un piecdesmit septiņi 10 000 eiro laimesti. Kopā Simtgades loterijā laimestos līdz šā gada 30. septembrim izmaksāti 8,55 miljoni eiro. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas