Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Neskaidrību dēļ valdība uz mirkli pārtrauc skatīt jautājumu par akustiskās koncertzāles būvniecību

Izskanot bažām par sagatavoto dokumentu kvalitāti, valdība otrdien pārtrauca skatīt Kultūras ministrijas (KM) informatīvo ziņojumu par akustiskās koncertzāles celtniecību Rīgā.

Iepazīstinot ar KM sagatavoto informatīvo ziņojumu, kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) norādīja, ka jautājums par akustiskās koncertzāles būvniecību viņam kā ministram, iespējams, ir pats svarīgākais. Koncertzāle, viņa ieskatā, ir sens valsts parāds kultūras un īpaši mūzikas nozarei.

"Koncertzāle ir arī valdības deklarācijas jautājums. Gatavojot informatīvo ziņojumu, KM sadarbojās ar VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), Nacionālo arhitektūras padomi un arī ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP). "Sadarbība ļauj uz šo procesu paskatīties no vairākiem aspektiem," pauda ministrs.

Viņaprāt, koncertzāles plānotā atrašanās vieta Elizabetes ielā 2, ir piemērota un tai ir visa nepieciešamā infrastruktūra ar pietiekamu telpisko apjomu izcilai arhitektūrai. Tā ir ideāla vieta koncertzālei, veidojot vienotu kultūrtelpu visa parka teritorijā, sacīja Puntulis.

Ministrs pievērsās arī ekonomiskajam aspektam, kas apspriests ar VNĪ - lai ēku izremontētu atbilstoši mūsdienu prasībām, piemērojot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests prasības un novērstu nepilnības, būtu nepieciešams investēt 30 miljonus eiro, savukārt ēkas nojaukšana, pēc VNĪ aplēsēm, varētu izmaksāt 2,5 miljonus eiro.

Puntulis savā runā pieminēja arī morāli ētisko aspektu, spriežot par piedāvājumu nojaukt arhitektūras objektu. Viņš atsaucās uz NKMP ekspertu sacīto un citēja viņu spriedumu, proti, ka Rīgas centra apstādījumu sistēmā iebūvēta 20.gadsimta septiņdesmito gadu modernisma stilā veidotā bijusī Komunistiskās partijas Centrālās komitejas septiņstāvu ēka neatbilst Rīgas centra bulvāru ansambļa pilsētbūvnieciskajai struktūrai, deformē apstādījumu sistēmas telpisko integritāti un ir neiederīga vides kontekstā un mērogā.

"Ēku iebūvējot parkā, tika demonstrēta Padomju laika politiskās sistēma attieksme. Esošās ēkas attīstība biroju funkcijai nebūtu vēlama, jo šāds risinājums turpinātu Padomju laikā Rīgas pilsētas attīstībā pieļauto pilsētbūvniecības kļūdu. Ja ēka nolietojuma dēļ tiktu nojaukta, tad labākais risinājums būtu atjaunot parku, neko tās vietā nebūvējot," ekspertu sacīto citēja ministrs.

NKMP ieskatā, vienīgais iemesls jaunas apbūves izvietošanai šajā vietā būtu visai sabiedrībai nozīmīga - simboliska kultūras būve, kuras apjoms nedrīkst pārsniegt esošās apbūves vizuāli uztveramo apjomu. Attaisnojums jaunas būves izvietošanai būtu arī jaunradītā objekta īpašas arhitektūras kvalitātes ikoniska nozīme, ekspertu secinājumus citēja ministrs.

Pēc viņa teiktā, NKMP arī norādījis, ka Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēkai piemīt sava laika kā modernisma perioda arhitektūras vērtība, bet tās tapšanas un izvietojuma dēļ tā nav tik nozīmīga, lai piešķirtu saglabājamas kultūrvēsturiskas vērtības statusu.

"Mēs nonākam dilemmas priekšā. Mums ir divas iespējas, vai nu turpināt padomju laika tradīciju, investējot būvē 30 miljonus eiro, lai turpinātu politiku, ko iesākusi Komunistiskā partija, vai arī nonākt pie risinājuma un atdot parādu kultūras, mūzikas nozarei, un izveidot izcilu akustisko koncertzāli, kuras neesamība valstij ir kauns," sacīja Puntulis.

Ministri uzklausīja KM sagatavoto ziņojumu par ieceri būvēt Rīgas akustisko koncertzāli "Pasaules tirdzniecības vietā" Elizabetes ielā 2, tomēr atsevišķiem ministriem radās jautājumi par KM sagatavoto dokumentu kvalitāti.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pauda viedokli, ka viņa atbalsta koncertzāles būvniecību, vienlaikus ministrei nav pieņemama KM ziņojumā minētā argumentācija koncertzāles vietas izvēlei, tāpēc viņa atturēsies balsojumā par koncertzāles būvniecību konkrētajā vietā. Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) norādīja, ka KM ziņojums nav kvalitatīvi sagatavots.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) skaidroja, ka ziņojums tika gatavots ārkārtējās situācijas apstākļos, tāpēc nebūtu loģiski "apstāties pirms finiša". Puntulis rosināja, ka līdz valdības sēdes beigām KM precizēs dokumentus, lai valdība tomēr varētu šodien pieņemt lēmumu. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka viņš nezināja par nesaskaņām ar iesniegtajiem dokumentiem, tāpēc premjers rosināja iesaistītās ministrijas par šīm nesaskaņām vienoties līdz šīs dienas valdības sēdes beigām.

Patlaban nav zināms, vai Ministru kabinets šodien varētu pieņemt lēmumu akustiskās koncertzāles būvniecību.

Top komentāri

Dr. Cibiņš
D
Neizdevies dziedonis, vēl mazāk kultūras ministrs. Ja viņam tikai akustiskās koncertzāles būvniecība ir svarīgākais uzdevums, tad viņš no kultūras nesaprot ne nieka. Tas sāk atgādināt ikrīta gaiļa dziesmu.
Tiešām ideāla vieta
T
Tos nieka 2,9 miljonus eiro par pašreizējās ēkas nojaukšanu Puntulis samaksās no sava maciņa.Tas viņam ir sīkums.Ir jau vēl otra ideāla vieta-Uzvaras parkā,bet šo izcilo kultūrvēsturisko mantojumu nedrīkst nojaukt!
Nojaukt ēku būtu stulbi!
N
Vai tiešām Rīgā viss ir izprihvatizēts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas