Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No 2024.gada pašvaldības policijai būs jābūt katrā pašvaldībā

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā Par policiju, kas nosaka, ka no 2024.gada 1.janvāra pašvaldības policijai būs jābūt katrā pašvaldībā, informēja Saeimas Preses dienests.

Ar veiktajām izmaiņām precizēts pašvaldības policijas izveidošanas veidu, jo pienākums to izveidot jau noteikts Pašvaldību likumā.

Likuma izmaiņas noteic, ka pašvaldībai būs trīs iespējas, kā izveidot un finansēt pašvaldības policiju. Proti, tā varēs izveidot pati savu pašvaldības policiju vai izveidot kopīgu policiju ar citām pašvaldībām, vai arī deleģēt visus pašvaldības policijas uzdevumus citai pašvaldībai.
Deleģējot pašvaldības policijas uzdevumus citai pašvaldībai, konkrētai pašvaldībai saglabāsies pilna atbildība par uzticēto uzdevumu izpildi un būs jānodrošina to efektīva uzraudzība, teikts šodien pieņemto grozījumu anotācijā.
 
Līdz šim likums paredzēja, ka pašvaldībām, piedaloties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, ir izvēle veidot vai neveidot savu pašvaldības policiju, norādīts likumprojekta anotācijā.
 
Patlaban no septiņām vietvarām, kurās iepriekš nebija pašvaldības policijas, tāda jau ir izveidota Madonas novadā. Savukārt kaimiņos esošais Varakļānu novads slēgs līgumu ar Madonas novadu par pašvaldības policijas funkciju izpildi, kā to nosaka šodien pieņemtie grozījumi. Savukārt Rēzeknes novadā un Rēzeknes valstpilsētā notiek pašvaldības policijas priekšnieku kandidātu saskaņošanas process. Tāpat līdz šā gada beigām Ventspils novads plāno izveidot pašvaldības policiju, bet Augšdaugavas un Līvānu novadi - izsludināt konkursus par pašvaldības policijas priekšnieka amatu, liecina Iekšlietu ministrijas informācija.
Tāpat likuma izmaiņas nosaka tiesības pašvaldībai atsevišķus savas policijas uzdevumus deleģēt citai pašvaldībai, piemēram, ārkārtas situācijās, lai saņemtu nepieciešamo atbalstu no citas pašvaldības.
Likuma izmaiņu autori norādījuši, ka pašvaldības policijas izveide radīs jaunas darba vietas, kā arī atslogos Valsts policijas darbu, kurai vairs nebūs jākontrolē pašvaldības saistošo noteikumu izpilde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas