Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No šodienas skolēni var sākt pieteikties Ēnu dienai

No šodienas, 1. marta sākusies skolēnu pieteikšanās Ēnu dienai, kas norisināsies 4. aprīlī. Kā liecina izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia aptauja, šogad Ēnu dienā plāno piedalīties ap 88% skolēnu. Vairāk nekā puse (54%) aptaujāto skolēnu atzīst, ka par savu nākotnes profesiju vēl domā, bet 52% norāda, ka dalība Ēnu dienā palīdz tiem profesijas izvēlē.

“Interese par Ēnu dienu nemazinās, gluži otrādi, arvien vairāk jauniešu apzinās šo dienu kā lielisku iespēju uzzināt vairāk un pārliecināties par izvēlētās profesijas piemērotību. Jau ierasts, ka vislielākā interese skolēniem ir par medicīnas nozari, bet pēdējos gados novērojam pieaugošu tendenci arī IKT un inženierzinātņu jomās,” stāsta “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Aptaujā arī skaidrota skolēnu attieksme un gaidas pret savu pirmo nākotnes darba vietu. Vairums aptaujāto norādīja, ka pirmās darba vietas izvēlē divi galvenie faktori būtu atalgojums (58%) un iespēja gūt pieredzi (53%). Kā vidēji svarīgi faktori tika minēti elastīgs darba laiks (39%), darbs izvēlētajā profesijā (30%) un iespēja augt uzņēmumā (28%). Kā mazāk svarīgus izvēli noteicošus faktorus skolēni aptaujā minējuši iespēju strādāt attālināti (6%) un papildu bonusus pie algas (13%).

Attiecībā uz atalgojuma apmēru pirmajā darba vietā, vairums skolēnu jeb 39% par atbilstošu sauc 800 – 1000 eiro lielu mēneša atalgojumu pēc nodokļu nomaksas, bet 34% aptaujāto par atbilstošu atzīst 500 – 800 eiro atalgojumu. Savukārt 17% jauniešu pirmajā darba vietā sagaida no 1000 – 1500 eiro lielu atalgojumu.

Skolēniem tika jautāts arī par galvenajām jauno speciālistu priekšrocībām, kas veicina to ienākšanu darba tirgū. Kā galvenās priekšrocības tika minētas labas valodu un digitālās prasmes (attiecīgi 48% un 44%), kam seko radošums (39%), gatavība mācīties (29%) un ambīcijas (25%). Kā lielāko jauno profesionāļu izaicinājumu sekmīgam startam darba tirgū skolēni izceļ pieredzes trūkumu (55%).

“Junior Achievement Latvia” skolēnu karjeras aptauja  tika veikta laika posmā no šī gada 14. līdz 27. februārim, aptaujājot  898  8. – 12. klašu skolēnus visā Latvijā.

Otro gadu Ēnu dienas galvenais partneris, iedvesmotājs un atbalstītājs ir Latvijas lielākais darba devējs privātajā sektorā – mazumtirdzniecības tīkls “Maxima Latvija” ar vairāk nekā 6000 darbiniekiem no teju 240 dažādām profesijām.

“Mēs ticam, ka tieši praktiska iepazīšanās ar profesijas aizkulisēm jeb “ēnošana”, sniedz jauniešiem padziļinātu izpratni par iecerēto profesiju, kas savukārt var kalpot par pamatu viņu nākotnes izvēlēm karjerā. Šai ticībai kā apliecinājums kalpo mūsu pašu kolēģu pieredze, kuri, sākot kā praktikanti, izprot “Maxima Latvija” aizraujošo darba specifiku, kļūst par patstāvīgiem darbiniekiem un attīsta savu karjeru tieši mazumtirdzniecībā. Lai rosinātu jauniešu domas par nākotnes karjeras veidošanu jau tagad, arī šogad “Maxima Latvija” ir Ēnu dienu iedvesmotāji un ceram, ka kāds no “ēnotājiem”, iespējams, jau tuvākajā nākotnē izvēlēsies strādāt kādā no 240 piedāvātām profesijām “Maxima Latvija” kuplajā 6000 + kolēģu lokā. Aicinām visus jauniešus būt zinātkāriem, iepazīstot dažādo profesiju daudzveidību un atklājot jaunas iespējas savai personīgajai un profesionālajai izaugsmei,” iedrošina “Maxima Latvija” personāla vadības direktore Antra Lazdiņa.

Ēnu dienu atbalsta akadēmiskais partneris Rīgas Tehniskā universitāte:

“Ēnu diena noteikti ir jāizmanto, lai gūtu priekšstatu par savu karjeras ceļu – vai izvēlētā profesija patiesi atbilst cilvēka būtībai un vai vēlētos šo darbu darīt katru dienu? Piedalīties Ēnu dienā aicinu 8. un 9. klases skolēnus, īpaši tos, kuri apsver studijas inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju jomā, jo, ja pēc pamatskolas beigšanas neizvēlēsies ar eksaktajām un dabaszinībām saistītos padziļinātos priekšmetus, tad pēc vidusskolas varētu būt grūtības studēt šajās jomās. Ēnojot noteikti nav jābaidās no vilšanās – arī tā ir gan sevis, gan darba tirgus izzināšana un virzīšanās tuvāk atbildei par sev piemēroto profesiju,” saka Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Tālis Juhna.

Ēnu dienas informatīvie atbalstītāji: Delfi, Diena, Dienas Bizness, LETA, inbox.lv, EHR Mediju grupa, Visual Media, TV3 Group Latvia.

ĒNU DIENA ir  “Junior Achievement” Latvijā reģistrēta preču zīme un jebkura ĒNU DIENAS nosaukuma izmantošana saistībā ar karjeras izglītības aktivitātēm ēnu devējiem ir jāsaskaņo ar organizāciju.

Visa jaunākā informācija par programmu Ēnu diena atrodama portālā www.enudiena.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas