Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Oficiāli sadalīts Maligina mantojums

Zāļu ražotāja Olainfarm bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina saņēmušas mantojuma apliecības, tādējādi mantojums ir oficiāli sadalīts, aģentūrai LETA sacīja Olainfarm padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks.

Rebenoks atzīmēja, ka juridiski mantojums ir sadalīts - visas meitas ir izņēmušas mantojuma apliecības. "Faktiski mantinieces tagad ir kopīpašnieces - katra māja pieder trijiem, katra akcija pieder trijiem. Respektīvi, viss pašlaik ir kopīpašums. Tādēļ tagad trijiem mantiniekiem ir jāparaksta vienošanās par mantojuma sadali," skaidroja Rebenoks.

Jautāts, vai uzņēmumā tagad ir jāgaida, kad šīs trīs mantinieces vienosies, Rebenoks norādīja, ka Olainfarm nekas nav jāgaida. Viņš atzīmēja, ka uzņēmums ir rīcībspējīgs un tā vadība ir rīcībspējīga.

Savukārt runājot par Irinas Maliginas lomu kopējā mantojuma aizgādniecībā, Rebenoks skaidroja, ka viņas aizgādņa funkcija ir beigusi eksistēt, jo "mantinieces mantojuma apliecības ir izņēmušas. Tagad katrs mantinieks var rīkoties patstāvīgi", taču tas neizslēdz nepieciešamību pēc kopīgiem lēmumiem, kas nākotnē attieksies uz uzņēmumu.

Ņemot vērā, ka nākotnē akcijas tiks sadalīts, lai katrai mantiniecei ir savas akcijas, nevis šis kopīpašums, Rebenoks uzsvēra, ka būs nepieciešama vienošanās starp mantiniecēm. "Akciju struktūra ir diezgan sarežģīta. Divas trešdaļas mantoto akciju pieder SIA Olmafarm un tas ir pilntiesīgs akcionārs un šī SIA valdes locekle ir Irina Maligina. Līdz ar to Olmafarm piederošie 42% Olainfarm akciju ir tā akciju pakete, kura pašlaik pilntiesīgi var piedalīties akcionāru sapulcēs un balsot. Vēl 27% "Olainfarm" akciju piederēja Valērijam Maliginam kā fiziskai personai un tās pašlaik ir kopīpašums. Lai tās sadalītu, ir nepieciešama vienošanās starp mantiniecēm," atzīmēja Rebenoks.

Viņš papildināja, ka mantinieces var satikties un vienoties, taču Olmafarm problēma ir tāda, ka tam ir 40 kapitāla daļas un tas nedalās uz trīs. "Tādēļ tur arī būs nepieciešama vienošanās, lai Uzņēmumu reģistrā vispār varētu pārreģistrēt īpašuma tiesības. Tādas vienošanās pagaidām nav," atzina Olainfarm padomes priekšsēdētājs.

Rebenoks sacīja, ka, kamēr vienošanās nav, Irina Maligina var balsot ar Olmafarm akcijām, bet, lai balsotu ar minētajiem 27% akciju, ir nepieciešama mantinieču vienošanās. "Taču tādēļ cilvēkiem savā starpā ir jāsarunājas tieši, nevis ar preses starpniecību. Viņas var vienoties. Taču es kā padomes priekšsēdētājs nevaru un arī negribu tur jaukties. Gan jau laika gaitā viņām izdosies vienoties," norādīja Rebenoks.

Maligina jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze aģentūrai LETA norādīja, ka, atbilstoši likumam, savas kompetences ietvaros rīkosies gan savā, gan arī savas meitas kā akcionāra interesēs un vārdā, taču plašāku informāciju par tālāko rīcību pēc aiziešanas no uzņēmuma padomes neatklāja.

Komentējot kopīpašuma sadali, viņa norādīja, ka jautājums ir atvērts. "Esmu aktualizējusi šo jautājumu pārējām ieinteresētajām pusēm vismaz jau kopš marta. Par daļu pozīciju bija panāktas konceptuālas vienošanās, kas nav parakstītas un, cik noprotams, tas nav noticis nejauši," viņa sacīja, piebilstot - ja netiks panākta atsevišķa vienošanās, atbilstoši likumam varētu saglabāties kopīpašums, ņemot vērā viņas nepilngadīgā bērna intereses.

Kā ziņots, Maligina jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze un Olainfarm bijušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva vērsušās tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar reiderismu uzņēmumā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu.

Iesniegumos izteikts aicinājums aizsargāt Olainfarm, uzņēmuma akcionāru un mantinieču intereses, jo pēdējo dienu notikumi liecina par ļaunprātīgu un negodprātīgu kontroles pārņemšanu pār šo uzņēmumu.

Pieteikumu iesniedzējas pauž viedokli, ka reiderisma rezultātā Olainfarm var tikt izsaimniekots, visiem akcionāriem nodarot apzināti būtisku zaudējumus un apdraudot uzņēmuma nākotni, par ko, atbilstoši Komerclikuma noteikumiem, personīgi atbildīgi ir uzņēmuma padomes un valdes locekļi.

Jau ziņots, ka Baldere-Sildedze no otrdienas, 11.septembra, atstājusi padomes locekļa amata. Mediju paziņojumā Baldere-Sildedze norādīja, ka amatu atstājusi, jo "uzskata par neiespējamu turpināt darbu Olainfarm padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā".

Tāpat ziņots, ka 4.septembrī Olainfarm akcionāru sapulcē tika veiktas izmaiņas kompānijas padomē - atbilstoši akcionāru lēmumam darbu padomē vairs neturpināja Ivars Kalviņš, Milana Beļeviča un Ivars Godmanis, bet viņu vietā tika iecelts Pāvels Rebenoks (padomes priekšsēdētāja amatā), Mārtiņš Krieķis un Daina Sirlaka. Darbu kompānijas padomē turpināja Irina Maligina un Baldere-Sildedze.

Kalviņš vēlāk aģentūrai LETA atzina, ka Konkurences padome varētu izrādīt interesi par Krieķa esamību Olainfarm padomē, jo viņš atrodas tiešā interešu konfliktā. "Droši vien, ka Konkurences padome varētu par šo izrādīt interesi, jo Krieķa kungs ir zāļu ražotāja AS Grindeks līdzīpašnieka un padomes priekšsēdētāja Kirova Lipmana kungam piederoša uzņēmuma valdē. Tā informācija varētu plūst visādos veidos," atzina Kalviņš.

Tajā pašā laikā Lipmans atkārtoti noliedza ieinteresētību līdzdalībā vai investīcijās Olainfarm, jo uzņēmums nav viņa interešu lokā. "Pusgada laikā, kopš man iepriekšējo reizi saistībā ar nepamatotiem publiskiem pieņēmumiem nācās sniegt šādu paziņojumu, nekas nav mainījies. Mani nākotnes plāni ir saistīti ar Grindeks, kas pašlaik strauji attīstās," paziņojumā uzsvēra Lipmans.

Tāpat Rebenoks un Krieķis noliedza iespējamu interešu konfliktu Olainfarm - abi juristi uzsvēra, ka mēģinājumus saistīt dažādas personas tikai tāpēc, ka tās izvēlējušās viena advokātu biroja pakalpojumus, var salīdzināt ar vēlmi saistīt jebkura cita vispāratzītu kvalitatīvu pakalpojumu sniedzēja klientus. "Nekonkrētu pieņēmumu formā izteiktajām norādēm par iespējamu interešu konflikta situāciju nav nekāda pamata. Advokātu birojs Rebenoks un Vilders un tā partneri stingri ievēro gan Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodeksu, gan Starptautiskās advokātu asociācijas Starptautisko advokātu ētikas kodeksu,'' norādīts juristu paziņojumā.

Olainfarm koncerna apgrozījums 2018.gada pirmajā pusgadā bija 61,844 miljoni eiro, kas ir par 1,4% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet koncerna peļņa palielinājās par 1,5%, sasniedzot 5,786 miljonus eiro.

Olainfarm nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē Nasdaq Riga oficiālajā sarakstā

pievienota 8. un 9. rindkopa

Top komentāri

Ģīmis
Ģ
uzticibu nevieš!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas