Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Paaugstinātas gatavības apakšvienību zemessargi varēs mājās glabāt ieročus

Līdz 2018.gadam Zemessardzē izveidojot 18 paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības, šo vienību zemessargi savā dzīvesvietā atbilstoši nepieciešamībai varēs glabāt visu individuālo ekipējumu, tostarp ieročus un nakts redzamības ierīces, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

AM nolemts, ka, līdz 2018.gadam izveidojot 18 paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības, šo vienību zemessargi savā dzīvesvietā atbilstoši nepieciešamībai varēs glabāt visu individuālo ekipējumu, tostarp ieročus un nakts redzamības ierīces. Pirms tam plānota šo apakšvienību apmācība, lai izvairītos no jebkādiem incidentiem.

Tāpat drīzumā plānots pabeigt darbu pie valsts aizsardzības koncepcijas, lai izvērtētu Zemessardzes komandvadību un munīcijas noliktavu decentralizāciju.

Visu iepriekšminēto pasākumu realizācija būs atkarīga no valdības piešķirtā finansējuma. Garisons gan norādīja, ka ar aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta līdz 2018.gadam visiem pasākumiem nepietiks.

Jau ziņots, ka Latvijā pirms vairākiem gadiem tādus vieglos ieročus kā triecienšautenes un pistoles zemessargi varēja glabāt mājās, lai krīzes situācijā tie būtu operatīvi pieejami. Vēlāk gan situācija tika mainīta un pārsvarā ieroči tika glabāti Zemessardzes struktūrvienībās.

Pašreiz spēkā esošā instrukcija paredz, ka ieroču glabāšana ir Nacionālo bruņoto spēku komandiera pārziņā, kurš, pamatojoties uz operatīvās situācijas izvērtējumu, var pieņemt lēmumu arī par ieroča glabāšanas decentralizāciju.

Nākotnē plānots palielināt ne tikai karavīru skaitu, bet arī zemessargu un jaunsargu skaitu. Pašlaik zemessargu ir nedaudz vairāk kā 8000, bet atbilstoši valsts aizsardzības plāniem līdz 2020.gadam zemessargu skaitu plānots palielināt no 12 000 līdz 13 000.

Viena no AM prioritātēm ir Zemessardzes stiprināšana. Zemessardzes kaujas spēju attīstības pirmā posma realizācijas rezultātā 2018.gadā paredzēts izveidot 18 paaugstinātas gatavības apakšvienības - 14 paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības ar integrētām pretgaisa aizsardzības, prettanku, snaiperu un inženieru spējām un četras specializētās vada līmeņa apakšvienības ar aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, pretgaisa aizsardzības, mīnmetēju un inženieru spējām. Paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidei Zemessardzē kopumā nepieciešami 70 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas