Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pagarina termiņu būvekspertīžu veikšanai bez Būvniecības valsts kontroles biroja izsniegta sertifikāta

Būvekspertīzes veikšanas tiesības bez Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) izsniegta sertifikāta pagarinātas par pusgadu - līdz nākamā gada 30.jūnijam, paredz šodien Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Būvniecības likuma pārejas noteikumos.

Pērn jūlijā Saeima nolēma, ka ekspertīzes veikšanas tiesības fiziskajām personām būs līdz nākamā gada 1.janvārim, ja tās saņēmušas sertifikātu attiecīgajiem projektēšanas vai būvdarbu veidiem, kā arī būvniecību reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētajām juridiskajām personām, kuras nodarbina sertificētu speciālistu attiecīgajā jomā.

Ar lūgumu atlikt šo termiņu Saeimā vērsās Latvijas Būvniecības padome.

Kā norāda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, decembra sākumā BKVB pārstāvji Latvijas Būvniecības padome prezentēja plānu, kā tiks uzsākta patstāvīgās prakses tiesības piešķiršana būvspeciālistiem būvekspertīzes jomā no 1.janvāra.

Padomei diskutējot par ieviešanas gaitu, radušās bažas par iespēju BVKB nodrošināt pietiekamu speciālistu skaitu būvekspertīzes jomā gada pirmajos mēnešos, kas varētu kavēt būvatļauju izsniegšanu 2016.gada sākumā. Tika secināts, ka darba apjoms uz katru sertificēto speciālistu ievērojami pieaugtu, kas varētu apdraudēt ekspertīzes kvalitāti un rezultātā būvju drošību.

Tādēļ izteikts lūgums pagarināt līdz 2016.gada 30.jūnijam termiņu, kurā ekspertīzes veikšanas tiesības būtu fiziskajām personām, ja tās saņēmušas sertifikātu attiecīgajiem projektēšanas vai būvdarbu veidiem, kā arī būvniecību noteiktā kārtībā reģistrētām juridiskajām personām, kuras nodarbina sertificētu speciālistu attiecīgajā jomā. Tādējādi tiktu dots laiks BVKB piešķirt patstāvīgās prakses tiesības būvekspertīzes jomā pietiekamam skaitam būvspeciālistu.

Kā ziņots, BVKB no 2016.gada janvāra sāks būvspeciālistu sertifikāciju. Jaunās sistēmas mērķis ir veikt būvspeciālistu kompetences novērtēšanu un prakses uzraudzību, lai nodrošinātu kvalitatīvu būvekspertīžu veikšanu.

Plānots, ka BVKB 2016.gadā nodrošinās 360 pretendentu eksamināciju, no kuriem 300 varētu saņemt sertifikātus konkrētās jomas būvekspertīžu veikšanai.

Sertifikācija notiks divos posmos - tests par normatīvā regulējuma izpratni ekspertīžu veikšanai un praktiskais eksāmens. Praktisko eksāmenu būs iespējams noskatīties BVKB interneta mājaslapā videoierakstā. Eksāmeni tiks organizēti reizi mēnesī katrā no būvekspertīzes jomām. Kopā pārbaudes notiks 25 būvekspertīžu jomās. Arhitektiem paredzēta viena būvekspertīžu joma, projektētājiem - 15 jomas, bet būvuzraugiem un būvdarbu vadītājiem - deviņas jomas.

Vienā mēnesī plānots eksaminēt ne vairāk kā četrus pretendentus katrā jomā.

Pirmais eksāmens notiks jau 4.janvārī, kas būs rakstisks tests. Tie, kas sekmīgi nokārtos šo eksāmenu, tiks pielaisti praktiskajam (aizstāvēšanas) eksāmenam, kas tiks sākts jau ar 6.janvāri. Eksāmenam būs iespēja pieteikties arī BVKB mājaslapā, kurā būs redzami konkrēti datumi un laiki, kā arī brīvās vietas.

Pirmie sertifikāti būvekspertīžu veikšanai tiks izsniegti no 11.janvāra.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridinovs iepriekš uz jautājumu, vai jaunā kārtība nozīmē to, ka līdz 11.janvārim valstī nebūs neviena sertificēta būvekspertīžu veicēja, atbildēja apstiprinoši, vienlaikus norādot, ka tā nav problēma. "Nedomāju, ka būtu akūta nepieciešamība gada sākumā veikt ekspertīzes gada nogales svētku brīvdienās radītiem projektiem, un es pat aicinātu to nedarīt. Ja procesā iesaistītie nespēj saplānot savu darbu tā, lai projektam nebūtu jāveic ekspertīze svētku brīvdienās, tad tā nav nopietna pieeja darbam," sacīja Spiridonovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas