Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Panākta vienošanās vēl vairāk paplašināt atbalstu uzņēmējiem un darbiniekiem

Ņemot vērā Covid-19 vīrusa straujo izplatību un nepieciešamību pastiprināt drošības pasākumus, valdību veidojošās partijas sadarbības sanāksmē pirmdien vienojušās būtiski paplašināt valsts atbalstu uzņēmējiem dīkstāves atbalsta un apgrozāmo līdzekļu subsīdijas saņemšanai, aģentūru LETA informēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Pirmdien panākta vienošanās arī apgrozāmo līdzekļu subsīdijas programmā atteikties no nozaru ierobežojuma. Līdz ar to arī granti apgrozāmajiem līdzekļiem būs pieejami visu nozaru uzņēmumiem, kuriem novembrī vai decembrī vērojams apgrozījuma kritums vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu augustā, septembrī un oktobrī kopā.

Tāpat panākta vienošanās veikt vairākus būtiskus grozījumus dīkstāves atbalsta programmā. Ņemot vērā vairāku nozaru uzņēmumu priekšlikumus, nolemts atgriezties pie Ekonomikas ministrijas sākotnējā piedāvājuma un samazināt atbalsta saņemšanas kvalifikācijas kritēriju no pašreizējiem 50% apgrozījuma kritumam līdz 20%.

Tas nozīmē, ka dīkstāves atbalsts būs pieejams uzņēmumiem, pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības par attiecīgo atbalsta mēnesi, salīdzinot ar augusta, septembra un oktobra mēnešu vidējiem ieņēmumiem, kuros uzņēmums faktiski darbojies, samazinājušies ne mazāk kā par 20%.

Tāpat nolemts palielināt dīkstāves atbalsta apmēru patenmaksātājiem no pašreizējiem 330 eiro līdz 400 eiro. Tādējādi patentmaksātāji, kuri nevar strādāt ieviesto drošības pasākumu dēļ, varēs saņemt dīkstāves atbalstu 400 eiro apmērā, ja atbalsta periodā ir spēkā esošs patents.

Vienlaikus konstatēts, ka dīkstāves atbalsta piešķiršanas nosacījumos nepieciešams precizēt normas, kas nosaka maksimālā atbalsta apmēru, ja nodarbinātais strādā pie vairākiem darba devējiem.

"Diemžēl epidemioloģiskai situācijai pasliktinoties, aizliegumi stājas spēkā ātrāk, nekā ar koalīcijas partneriem spējam vienoties par labāko atbalsta sniegšanas mehānismu. Tāpēc esmu gandarīts, ka šodien ar koalīcijas partneriem panācām vienošanos vēl vairāk paplašināt atbalstu visiem uzņēmumiem, kurus skāruši valdības noteiktie drošības pasākumi Covid-19 vīrusa ierobežošanai," norādīja Vitenbergs.

Ministrs piebilda, ka dīkstāves atbalstam tiks būtiski mainīts kritērijs par apgrozāmo līdzekļu kritumu pēdējos trīs mēnešos, tādējādi sniedzot finansiālu atbalstu visiem, kuri valdības noteikto pasākumu dēļ šobrīd nevar strādāt un saņemt atalgojumu.

"Tāpat paplašināsim atbalstu apgrozāmajiem līdzekļiem, nenosakot NACE koda kritēriju. Tas ļaus uzņēmējiem "pārziemot" un turpināt savu saimniecisko darbību," uzsvēra Vitenbergs.

Ekonomikas ministrija gatavo attiecīgus grozījumus abu atbalsta programmu regulējošajos Ministru kabineta noteikumos, kas tiks iesniegti izskatīšanai rītdienas, 1.decembra, Ministru kabineta sēdē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka par minētajiem atbalsta pasākumiem valdība lems jau rīt, paužot gandarījumu, ka koalīcijai izdevies rast ērtāku risinājumu iedzīvotāju atbalstam.

"Ļoti nopietni uztveram to, ka, lai apkarotu Covid-19 un gūtu sabiedrības atbalstu, valdībai jāatrod veidi, kā palīdzēt cilvēkiem grūtos laikos. Tāpēc vēl vairāk paplašināsim šo programmu," sacīja premjers.

Skaidrojot, kāpēc relatīvi bieži tiek mainīti atbalsta saņemšanas nosacījumi, Kariņš skaidroja, ka valdība ir spiesta rīkoties ļoti dinamiskos bezprecedenta apstākļos, vērtējot arvien jaunu informāciju.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzskata, ka ar iepriekšējo regulējumu par ekonomisko pabalstu "diezgan lielā mērā samulsinājām uzņēmējus", nosakot, ka varētu atbalstu saņemt tikai tie, kam ir 50% apgrozījuma kritums. "Šodien šo kļūdu esam labojuši. Tā ir labā ziņa uzņēmējiem un uzņēmumu darbiniekiem," teica ministrs.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) akcentēja, ka šodienas sanāksmē, ieklausoties uzņēmējos un pašnodarbinātajos, panākta vienošanās par atbalsta mehānisma uzlabojumiem. Viņasprāt, tas palīdzēs cilvēkiem pārdzīvot ārkārtējās situācijas pagarinājumu un papildus ieviešamos ierobežojumus visas valsts mērogā.

Ministre skaidroja, ka saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, tieši bažas un draudi palikt bez ienākumiem ir viens no faktoriem, kāpēc cilvēki "ne gluži disciplinēti ievēro ierobežojumus".

Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (NA) atzina, ka mērķēts atbalsts ir pirmais solis, uzsverot, ka būtu jādomā arī par beznosacījuma atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) priecājās, ka šonedēļ partneri sadzirdējuši viņa aicinājumus, lai arī vēl pirms nedēļas bija jāklausās Finanšu ministrijas iebildumi.

pievienotas pēdējās astoņas rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas