Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

papildināts (14:28) - Latvijas prezidents un premjere: Ukrainā nedzird vēlmi apturēt straujo virzību pretī situācijas dramatizācijai

Asinsizliešanas apturēšana Ukrainā vispirms ir abu konfliktā iesaistīto pušu rokās, taču līdzšinējā retorika neliecina par patiesiem centieniem apturēt savas valsts straujo virzību pretī situācijas dramatizācijai, trešdien paziņoja Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Pēdējie notikumi Ukrainā, kur bruņotās sadursmēs dzīvību zaudē arvien lielāks skaits cilvēku, ir traģisks un ļoti nopietns signāls, uz kuru Eiropas Savienība nedrīkst nereaģēt, tāpēc Latvija aicina nekavējoši sasaukt ārkārtas Eiropas Savienības Ārlietu ministru padomi.

ES valstu ārlietu padomes ārkārtas sēde jau ir sasaukta un notiks ceturtdien Briselē. 

"Ir neiedomājami un reizē biedējoši, ja Eiropas valstī divdesmit pirmajā gadsimtā izvēršas bruņoti ielu konflikti tā vietā, lai pretrunas risinātu demokrātisku un konstruktīvu sarunu ceļā. Ukraina nedrīkst pārtapt vardarbības plosītā valstī. (..) Tāpēc vēlreiz aicinām abas puses atturēties no situācijas eskalācijas, kas jau vairākkārtīgi novedusi pie cilvēku upuriem, un atgriezties pie civilizētiem situācijas risināšanas veidiem," pausts abu amatpersonu paziņojumā.

Par to, kādas iespējamas sankcijas Ukraina saistībā ar asiņainajiem notikumiem varētu saņemt, abas amatpersonas atturējās runāt, piebilstot, ka par to jālemj valstu ārlietu ministriem.

"Tās būs kopējas Eiropas Savienības sankcijas, ja tādas tiks nolemtas," pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem teica Straujuma. Latvija tām varētu piekrist, ja tās būs mērķtiecīgas, nevis saraujot ekonomiskās saites, tostarp starp Latviju un Ukrainu.

Savukārt Latvija būs gatava uzņemt līdz desmit Ukrainā protestos cietušos un no budžeta izdevumiem neparedzētiem gadījumiem apmaksāt viņu ārstēšanos - to otrdien atbalstīja valdība, sacīja premjerministre.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija izsaka asu nosodījumu vardarbības izpausmēm Ukrainā un uzskata par pilnīgi nepieņemamu nesamērīgu spēka pielietošanu pret savas valsts iedzīvotājiem no Ukrainas varas struktūrām.

"Ministrija atkārtoti aicina visas puses nekavējoties pārtraukt nepieņemamo vardarbību un atjaunot dialogu, kam jābūt civilizētam un konstruktīvam. Atbildība par krīzes eskalāciju pilnībā gulstas uz esošās varas pleciem. Tieši valsts varai ir jāspēj piedāvāt atbilstošu risinājumu. Tas sekmētu valsts izvešanu no dziļās krīzes un ļautu izvairīties no radikālo spēku provokācijām un tālākās situācijas saasinājuma. Ukrainas valsts vadība nav spējusi nodrošināt civilizētu dialogu, kas būtu patiesi risinājis konfliktu valstī. Nav izmantotas visas konstitucionālās iespējas ievirzīt protesta kustību konstruktīvā politiskā dialoga gultnē, piemēram, izsludinot ārkārtas vēlēšanas. Notikusi tālāka eskalācija un vardarbība. Vainīgie vardarbības izraisīšanā ir jāsauc pie atbildības," pausts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija uzskata, ka situācijas stabilizācijai valstī ir nepieciešams iesaistīt starptautiskās institūcijas EDSO, ANO, Eiropas Padomi. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) savas vizītes laikā Ņujorkā aktualizējis šo jautājumu ANO ģenerālsekretāram Banam Kimūnam

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (VL!-TB/LNNK) norāda, ka Latvijai Atmodas laikā bija svarīga pasaules līderu reakcija, tādēļ šobrīd Latvijas politiķiem, amatpersonām un cilvēktiesību aizstāvjiem jādara viss iespējamais, lai Eiropas Savienības un Eiropas Padomes līmenī atbalstītu Ukrainas tautas pausto vēlmi un centienus pēc demokrātijas un piederības Eiropai. 

"Aicinu Latvijas valdību lemt par iebraukšanas aizliegumu Latvijā tām Ukrainas amatpersonām, kuras vainojamas Ukrainas protestu varmācīgā apspiešanā. Situācijai Ukrainā jābūt Eiropas līderu un atbildīgo institūciju uzmanības lokā. Ir steidzami un nekavējoši jārīkojas, lai novērstu vardarbības eskalāciju, cilvēktiesību pārkāpumus un veicinātu situācijas mierīgu noregulējumu," norāda Mūrniece.

Jau vēstīts, ka Ukrainas galvaspilsētā Kijevā trešdien turpinās protestētāju un milicijas konfrontācija. Viss Neatkarības laukums ir dūmos, dzirdami sprādzieni. Atbilstoši Ukrainas galvaspilsētas ātrās palīdzības brigāžu un veselības aizsardzības iestāžu datiem Kijevā otrdien un trešdien nekārtībās dzīvību zaudējuši 25 cilvēki, pavēstīja Ukrainas Veselības aizsardzības ministrija.

(Papildināts ar Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas viedokli.)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas