Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (14:31) - airBaltic pērn ticis pie miljona eiro lielas peļņas

Latvijas aviokompānija airBaltic pērn strādāja ar viena miljona eiro peļņu, salīdzinot ar 27 miljonu eiro zaudējumiem 2012.gadā. Savukārt ieņēmumi no pasažiera pieauguši no 97,1 eiro 2012.gadā līdz 102,4 eiro 2013.gadā, trešdien žurnālistus informēja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.  

Viņš norādīja, ka lidsabiedrībai izdevies sasniegt peļņu gadu ātrāk, nekā bija plānots.

Gauss informēja, ka uzņēmuma izmaksas izdevies samazināt no 356 miljoniem eiro 2012.gadā līdz 323 miljoniem eiro pērn. Līdzekļi ietaupīti uz degvielas izmaksām optimizējot floti - nomainot vecākas Fokker tipa lidmašīnas ar jaunākām. Tāpat pārslēgti līgumu par virszemes pakalpojumu sniegšanu, pārskatīti arī īres līgumi un līgumi ar darbiniekiem.  

airBaltic pērn izdevies par 5% palielināt ienākumus, bet ieņēmumi par produkcijas vienību ir uzlaboti par 1% (RASK – ieņēmumi uz vienu sēdvietu kilometru), salīdzinot ar 2012.gadu – no 7,5 eiro centiem līdz 7,6 eiro centiem. Aviokompānijā norāda, ka ieņēmumi pagājušā gadā saglabājās stabili un veidoja 325 miljonus eiro, neraugoties uz lidojumu kapacitātes samazinājumu - 2013.gadā airBaltic pārvadāto pasažieru skaits sarucis par 5%. Pērn pārvadāti 2,95 miljoni pasažieru. Tostarp Rīgā pašlaik tranzīta pasažieri veido 50% no kopumā apkalpoto pasažieru skaita. Viņš arī informēja, ka čarterreisu pasažieri pašlaik veido salīdzinoši mazu daļu. Aviokompānijai ir sadarbība ar tūroperatoru Tez Tour, tāpat airBaltic uz izbraukuma spēlēm ved Rīgas Dinamo hokejistus. 

Jautāts par attiecībām ar akcionāru, Gauss teica: "Mums ir nepieciešams arī stabils akcionārs, un pēdējo pusotru gadu mums tāds arī ir bijis. Valsts mūs atbalstīja, kur tas bija iespējams no juridiskā viedokļa," piebilstot, ka bijis nepieciešams arī parakstīt līgumu miljarda dolāru apmērā par jaunu lidmašīnu iegādi.  

Raugoties uz darbinieku skaitu, airBaltic joprojām esot diezgan maza aviokompānija. Viņš minēja, ka airBaltic vakancēm ir ļoti liels konkurss – nesen atbrīvojusies kāda iecienīta vakance, uz kuru saņemti jau 100 pieteikumi. 

Jautāts, par attiecībām ar darbiniekiem, kontekstā ar citu aviokompāniju pilotu streikiem, izpilddirektors teica, ka arī darbinieki ir priecīgi, ka uzņēmums guvis peļņu ātrāk. 2011.gadā, ka airBaltic zaudējumi sasniedza 121 miljonu eiro, arī darbinieku vidū valdīja neskaidrība. "Es domāju, ka darbinieki apmierināti ar mums, un mēs esam apmierināti ar darbiniekiem,".

Gauss informēja, ka šogad uzņēmums plāno strādāt ar piecu miljonu eiro peļņu, 2015.gadā - deviņu, 2016.gadā - 18 miljonu eiro peļņu.

Datubāzē Lursoft pieejamais uzņēmuma gada pārskats liecina, ka 2012.gadā airBaltic strādāja ar 21,841 miljona latu lieliem zaudējumiem.

airBaltic veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām - Rīgas, Viļņas un Tallinas. airBaltic gaisa flotes sastāvā pašlaik ir 25 lidmašīnas - piecas Boeing 737-500s, astoņas Boeing 737-300 un 12 Bombardier Q400 NextGen

airBaltic ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995. gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,9% akciju. 

Papildināta 1. un 4.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas