Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (16:17) - Uzņēmumu valdes locekļi būs personīgi atbildīgi par nodokļu parādiem

Uzņēmumu valdes locekļi būs atbildīgi par kavētiem nodokļu maksājumiem, paredz Saeimā trešdien galīgajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi.

Šīs normas neskars uzņēmējus, kuri piedzīvojuši biznesa neveiksmi, un attieksies uz krāpniecības gadījumiem.

Normas pieņemšanas gadījumā Finanšu ministrija 2015.gada budžetā cer uz septiņu miljonu eiro papildu ieņēmumiem, 2016.gadā - 7,4 miljoniem eiro, bet 2017.gadā - 7,7 miljoniem eiro.

Iepriekš šī iecere raisījusi plašas diskusijas un arī trešdien Saskaņas deputāti rosināja to izslēgt no likumprojekta. Savukārt Saeimas Juridiskais birojs, ka ideja par uzņēmumu valdes locekļu atbildību par nodokļu laicīgu nomaksāšanu var nonākt pretrunā ar Satversmi.

Tāpat kritiku izteikusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija, kas iepriekš norādīja, ka varētu vērsties Satversme tiesā saistībā ar šo normu pieņemšanu.

Apstiprinātais likumprojekts paredz, ka Valsts ieņēmumu dienestam būs tiesības sākt procesu par juridiskas personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu valsts budžetā no valdes locekļiem, kuri šo amatu ieņēmuši laikā, kad radušies nodokļu kavējumi.

Lai VID šādi varētu rīkoties, nodokļu parādu summai jāpārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, lēmumu par nodokļu piedziņu jāpaziņo juridiskai personai, pēc nokavēto nodokļu maksājumu izveidošanās juridiska personai jāatsavina aktīvus tādai personai, kura attiecībā pret valdes locekli atbilst ieinteresētās personas jēdzienam.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu neizsludināt šo pieņemto normu.

"Finanšu ministrijas rosinātais, valdības, koalīcijas un nu jau arī Saeimas apstiprinātais priekšlikums komercsabiedrības valdes locekļiem noteikt personisku materiālu atbildību par uzņēmuma nodokļu saistībām, sagaidāmās tautsaimniecības attīstības kontekstā liek vilkt paralēles ar Imanta Ziedoņa epifānijas vārdiem "Lēksim bedrē, lēksim bedrē, redzēs, kas mūs ārā vilks"," norādījis LTRK vadītājs Jānis Endziņš.

"Neskatoties uz Tieslietu ministrijas un Saeimas Juridiskā biroja atzinumiem, ka priekšlikums noteikt uzņēmumu valdes locekļu materiālo atbildību par uzņēmuma nodokļu saistībām ir pretrunā sabiedrības ar ierobežotu atbildību jēdzienam, politiķi neieklausās un šo, iespējams, pretrunā Satversmei esošo normu apstiprina," viņš paudis. » neizpratnē ir LTRK vadītājs.

Pievienotas pēdējās trīs rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas