Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināts ar FOTO - Puse no valsts ceļiem kritiski slikti - sistēmas kļūdu spogulis

No finanšu krīzes radītās bedres lēniem soļiem virzāmies laukā, tomēr uz Latvijas ceļiem esošas bedres paliek kā nemainīga liecība par to, ka valdība nespēj atrisināt būtiskus trūkumus sistēmā.

Jau labu laiku tiek skaļi runāts par ceļu kritisko stāvokli, tomēr daudzie solījumi reālus rezultātus nav nesuši. Vakar Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma Latvijas valsts ceļu (LVC) valdes priekšsēdētājs Jānis Lange atklāja, ka pēc autoceļu novērtējuma, kas tiek veikts katru gadu, nupat konstatēts, ka aptuveni puse no valsts autoceļiem ir tik kritiskā stāvoklī, ka tiem nekavējoties nepieciešama rekonstrukcija. Kā norāda biedrībā Latvijas ceļu būvētājs (LCB), tad situācija uz pašvaldību ceļiem ir vēl katastrofālāka, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

LCB izpilddirektors Zigmārs Brunavs Dienai uzsver, ka problēma ir greizajā sistēmā, jo "patlaban politiķi spēj domāt tikai viena budžeta gada garumā. Viņi neskatās uz ceļu tīklu pēc būtības. Šāda politika tad arī noved pie tā, ka mēs katru gadu lāpām bedrītes"

Satiksmes ministrija (SM) valdībā iesniegusi Valsts autoceļu sakārtošanas programmu līdz 2020. gadam, tomēr tā garantē tikai to, ka 2018. gadā ceļi nebruks ātrāk, kā tiks lāpīti. Turklāt programma valdībā pieņemta tikai zināšanai, un Brunavs pauž bažas, ka tā varētu nebūt saistoša nākamajām valdībām: "Vai mēs varam paļauties uz politisko vēju maiņām un to, ka likumā ierakstītais nemainīsies līdz ar viņiem?"

LCB izpilddirektors uzskata, ka būtu jāmaina sistēma, nevis jāpaļaujas ceļu sakārtošanā uz Eiropas fondu naudu.

To, ka programma nav kā akmenī iecirsta, atzīst arī nozares ministrs Anrijs Matīss (Vienotība): "Mūsu valstī nav neviena tāda dokumenta, kas būtu horizontāli saistošs nākamajām Saeimām un valdībām. Ja programma būtu pieņemta ar likumu, arī tas nenozīmētu, ka nākamā Saeima un valdība, vērtējot savas prioritātes, nepārskatītu iepriekšējo valdību plānus." Tomēr viņš uzsver, ka programma tapusi reālistiski un tā nav "pārlieku ambicioza". Tā ietver finansējumu 2,3 miljardu apmērā, taču jau ir apzināts, ka patiesībā pietrūkst piecu miljardu.

Pagājušajā gadā rekonstrukcija ir veikta aptuveni 800 kilometriem ceļu, šogad nauda paredzēta 1030 kilometriem. Situācija ir slikta daudzviet. LVC pārstāvis Mārtiņš Dambergs norāda, ka izņēmums ir ap Rīgu esošie ceļi, tomēr arī tur ir īpaši izņēmumi - slikts ceļš ir no Jūrmalas uz Kalnciemu, tāpat arī ceļš Rīga-Jaunmārupe.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas