Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Par aizliegtas TV skatīšanos – administratīvā atbildība

Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija, kas saistīta ar Latvijā aizliegtu Krievijas televīzijas kanālu retranslēšanu un skatīšanos, tad par to ir jāziņo likumsargiem, norāda Valsts policija.

2023. gada 30. jūnijā Valsts policijas interneta vietnē publicēta informācija, ka "aizturēts vīrietis, kurš izplatījis Krievijas televīzijas kanālu retranslēšanai paredzētas ierīces". Likumsargi ziņojumā vēstīts: "Šā gada 19. jūnijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas darbinieki par aizliegtu uzņēmējdarbību Rīgas pilsētas teritorijā aizturēja 1979. gadā dzimušu vīrieti. Veicot izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka viņš neilgā laika periodā par samaksu izplatījis speciāli pielāgotas ierīces, kuras nodrošināja iespēju to lietotājiem skatīties Latvijas Republikā retranslējamo audio un audiovizuālo programmu sarakstā neietvertas televīzijas programmas, tajā skaitā NTV, Mir, Rosija un Pervij kanal, kuras Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) bija aizliegusi retranslēt, tajā skaitā izplatīt, Latvijas teritorijā. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana."

Diena jautāja Valsts policijai, vai līdzīgi gadījumi bijuši arī turpmākajos mēnešos. Atbildi sniedza Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska: "Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ir uzsākti divi kriminālprocesi un aizturētas divas personas par to, ka Rīgas un Latgales reģionos nodrošināja iespēju skatīties televīzijas programmas, kuras aizliegts retranslēt."

Sniedzot skaidrojumu par to, kāda atbildība var tikt piemērota tām personām, kuras skatījušās mūsu valstī aizliegtos austrumu kaimiņzemes televīzijas kanālus, policijas pārstāve norāda, ka tās personas, kuras skatījušās šos Latvijā aizliegtos Krievijas televīzijas kanālus, var tikt sauktas pie administratīvās atbildības saskaņā ar Aizsargāta pakalpojuma likuma 7. panta 2. daļu. Ir noteikts, ka par nelegālas sistēmas uzstādīšanu, ierīkošanu, instalēšanu vai izmantošanu personīgiem mērķiem piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 140 naudas soda vienībām.

Valsts policija arī aicina sabiedrību ziņot par iespējamajiem likumpārkāpumiem, kas saistīti ar Latvijā aizliegtu Krievijas televīzijas kanālu retranslēšanu un skatīšanos. Te rodas jautājums – cik precīza un detalizēta informācija iedzīvotājiem, kuri likumsargiem vēlētos ziņot, ir jāsniedz? "Iedzīvotājiem būtu jāsniedz visa viņiem pieejamā informācija – jo detalizētāk, jo labāk. Policijai var noderēt pakalpojuma sniedzēja kontaktinformācija un konta numuri, kas paredzēti naudas pārskaitīšanai par pakalpojumu. Videoieraksts, kurā redzams un dzirdams, kādu tieši Krievijas kanālu persona piedāvā retranslēt, kādu aparatūru uzstādīt, kura tieši persona tā ir, kura piedāvā nelikumīgu retranslāciju, būtu vislabākais pierādījums," skaidro G. Gžibovska.

Jāatgādina, ka pagājušajā gada 9. jūnijā aģentūra LETA ziņoja: NEPLP aizliegusi Latvijā izplatīt 80 Krievijā reģistros televīzijas kanālus, kas tobrīd vēl bija pieejami skatītājiem mūsu valstī. Lēmums tika pieņemts, balstoties uz normatīvo regulējumu, kas paredz, ka Latvijā nedrīkst darboties programmas, kas reģistrētas valstī, kura apdraud citas valsts teritoriālo integritāti un neatkarību. Šāds lēmums būs spēkā līdz brīdim, kamēr Krievija pārtrauks karadarbību Ukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas