Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par spīti naudas atmazgāšanas pārmetumiem Latvijas un ASV attiecības stipras

Lai gan tieši ASV finanšu uzrauga paziņojums par ABLV Bank iesaisti naudas atmazgāšanā bija viens no notikumiem, kas pēdējo pāris nedēļu laikā satricināja Latvijas finanšu vidi, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) un ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans trešdien pēc tikšanās Rīgā apstiprināja, ka attiecības abu valstu starpā ir ļoti labas un pilnā sparā tiek plānots Baltijas valstu prezidentu un ASV līdera Donalda Trampa samits.

ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona vietnieks Salivans ir Trampa administrācijas ausgtakā amatpersona, kas ir viesojusies Rīgā. Vizītes laikā viņš tikās gan ar ārlietu ministru Rinkēviču, gan Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

“Latvija un ASV vienmēr bijuši cieši stratēģiskie partneri, risinot reģionālās un globālās nozīmes drošības jautājumus. Esmu gandarīts par intensīvo politisko dialogu ar ASV administrāciju, kas īstenojies pēdējā gada laikā. Tas ir nozīmīgi sekmējis ASV atbalstu Latvijas un Baltijas valstu drošībai un aizsardzībai,” pēc tikšanās uzsvēra Vējonis. 

Sveiciens simtgadē

Jānorāda, ka Salivana vizīte bija ieplānota jau laiku pirms ASV finanšu uzrauga paziņojumiem par ABLV Bank. Kā viens no galvenajiem sarunu tematiem līdz ar ierastajām sarunām par kopīgajām aktivitātēm NATO un līdzīgajām interesēm cīņā pret hibrīdkara draudiem bija visu triju Baltijas valstu prezidentu vizīte Vašingtonā un tikšanās ar  Trampu. Salivans un Rinkēvičs kopīgā preses konferencē paziņoja, ka samits notiks 3. aprīlī ASV galvaspilsētā. 

Prezidenta kanceleja norāda, ka samits būs veltīts Baltijas valstu dibināšanas simtgadei un dos iespēju augstākajā līmenī pārrunāt attiecību padziļināšanu drošības, ekonomikas un izglītības jomās

"Šīs samits apstiprina labās attiecības.(..) Tas pasvītros ASV apbrīnu par to, ko Baltijas valstis ir sasniegušas," sacīja ASV amatpersona. Savukārt pirms tam vēl martā ir paredzēta Baltijas valstu ārlietu ministru vizīte, kur viņi tiksies ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu. 

Palīdzība korupcijas apkarošanā

ASV valsts sekretāra vietnieka vizīte sakrīt ar laiku, kad Latvijas finanšu sektoru saviļņoja vairāki notikumi, no kuriem viens bija  ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) izteiktie pārmetumi Latvijas bankai ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas esot palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Preses konferencē Salivans paziņoja, ka ASV ir gatava palīdzēt Latvijai, uzlabojot nepilnības banku sektorā, gan cīnoties ar korupciju. Viņš norādīja, ka "netīra nauda" noved pie daudzām problēmām, kas ietekmē ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā mēroga notikumus. "Tas nav tikai jautājums par labākas ekonomikas vides radīšanu, bet arī nacionālās drošības jautājums," pasvītroja Salivans, skaidrojot, ka viens no ABLV Bank izvirzītajiem pārmetumiem par netiešu palīdzību Ziemeļkorejas režīmam ir arī ASV nacionālās drošības jautājums. 

"Mēs cieši strādājam ar mūsu partneriem Latvijas valdībā, lai veiktu reformas banku sistēmā un apkarotu korupciju," norādīja ASV amatpersona. Tiesa gan, viņš norādīja, ka nevar ieslīgt detaļās par FinCEN izvirzītajiem pārmetumiem ABLV Bank, nedz norādēm uz citām problēmām banku sistēmā, jo par ziņojumu atbild ASV Finanšu ministrija. 

“Esam pārliecināti, ka Latvijas valdībai un banku regulatoram ir pilna apņēmība, lai veiktu visus banku sektora sakārtošanai nepieciešamos pasākumus. ASV turpinās sniegt visu nepieciešamo palīdzību Latvijas institūcijām,” sacīja Salivans.

Jāatgādina, ka ziņojumā bija teikts, ka "ABLV Bank ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. (..) Turklāt ABLV Bank ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem."

Paziņojumu rezultātā no ABLV Bank izņemti 600 miljoni eiro, pirmdien preses konferencē sacīja ABLV Bank valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis. Banka bija spiesta lūgt palīdzību no Latvijas Bankas. Paredzams, ka ceturtdienas laikā Latvijas Banka padome izlems, vai piešķirt jau otro ārkārtas likviditātes aizdevumu ABLV Bank.

Latvijas Bankā gan trešdien tika skaidrots, ka aizdevuma summa būs krietni mazāka par ABLV Bank publiskotajām vēlmēm, proti, 480 miljoniem eiro. "Summu noteiks nevis bankas ABLV Bank vēlmes, bet spēja piedāvāt kvalitatīvu vērtspapīru ķīlu, kas ļautu centrālajai bankai atbildīgi un droši izsniegt ārkārtas likviditātes aizdevumu," pauda Latvijas Bankā.

Top komentāri

LV
L
Saziepejies jau ir.
PROTAMS
P
Latvija, galvu tik dziļi iebāzusi ānusā ka ārā vairs neizvilkt.Un vispār, tā ir GODA LIETA. Būt par VERGIEM,Pasaules teroristiem nr.1 ASV.
gf
g
Nepareizi! Par spīti kukuļošanai un finanšu karam Latvijā, mēs joprojām esam ASV parāda portfelis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas